Annons

New York: Buffetts köp lyfte flygaktier

De amerikanska börserna stängde onsdagen på plus efter att bankaktier adderat momentum till uppgången som inledningsvis såg ut att avta. Investerare vägde hyfsad ekonomisk data mot förväntningar om en nära förestående räntehöjning.

Finansmannen Warren Buffett.
Finansmannen Warren Buffett.Bild:TT

Dow Jones stängde upp 0,5 procent på 20.610. S&P 500 ökade 0,5 procent till 2.349 vilket var sjunde uppgångsdagen i följd. Det breda indexet har dock inte rört sig över 1 procent i någon riktning sedan den 7 december. Nasdaq Composite steg 0,6 procent till 5.819.

"Yellens hökaktiga ton i går (tisdags) mottogs positivt eftersom investerare verkar fokusera på att ekonomin går framåt", skrev Peter Cardillo, chefmarknadsekonom vid First Standard, i en kommentar.

Adderade till den senaste tidens ström av starka rapporter gjorde data på onsdagen som visade att detaljhandeln ökade betydligt mer än väntat i januari. Vidare hade konsumentprisindex sin största ökning på nästan fyra år hjälpt av att hushållen betalade mer för bensin och andra varor.

På tisdagen sade Janet Yellen att centralbanken ska gå vidare med fler räntehöjningar och att det kan vara lämpligt med fler höjningar om ekonomin möter Feds utsikter om gradvis stigande inflation och en stramare arbetsmarknad.

Enligt CME Group är sannolikheten 43 procent att räntan höjs tre gånger under 2017. På måndagen låg motsvarande siffra på 33 procent.

Finans var den näst bäst presterande sektorn inom S&P500 med plus 0,8 procent för gruppen som helhet. Bank of America och JP Morgan steg kring 2 procent vardera. Goldman Sachs stängde på en ny rekordnivå. Sämre gick det för klassiskt defensiva aktier, utilities (el- och gasbolag) backade 0,4 procent som helhet.

På aktiefronten steg Yahoo 2 procent på uppgifter om att Verizon är nära att nå en uppgörelse om att köpa företaget. Verizon ryktas göra det hela publikt inom kort.

Vidare steg Southwest, United Continental och American Airlines runt 2 procent vardera efter att Warren Buffetts Bershire Hathaway köpt aktier för 2,1 miljarder dollar i vart och ett av flygbolagen.

Starkast i Dow Jones-index gick Procter & Gamble som ökade 3,5 procent efter att aktivistfonden Trian Fund tagit en position i konsumentvarugruppen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?