Annons

New York-börserna väntas öppna över nollan

Enligt USA-terminerna väntas veckans första handelsdag på andra sidan Atlanten inledas med något stigande börser i kölvattnet av ljus japansk börsutveckling med stöd av premiärminister Shinzo Abes valvinst. Även Europabörserna har överlagt avancerat, med undantag för den spanska.

Marknadens blickar riktas mot händelseutvecklingen i Spanien, spekulationer om vem som ska bli ny Federal Reserve-chef och utsikterna för att USA ska genomföra en skattereform.

Klockan 14.50 hade terminen för Dow Jones industriindex och S&P 500 stärkts 0,1 procent vardera. Nasdaq 100-terminen var upp 0,2 procent.

I fredags handlades USA-börserna upp till nya rekordnivåer efter att senaten på torsdagen godkänt en budgetresolution för 2018 som kan bana väg för skattereformer.

Kimberly-Clark, som på vissa områden konkurrerar med hygienbolaget Essity, rapporterade på måndagen en större vinst än väntat. Det justerade resultatet per aktie på 1:60 dollar överträffade analytikernas förväntan om 1:54 dollar enligt Bloomberg News.

Försäljningen på 4,64 miljarder dollar var dock aningen under förväntan. Kimberly-Clark upprepade sina utsikter för helåret om en justerad vinst per aktie i den lägre delen av intervallet 6:20-6:35 dollar. Aktien utvecklades oregelbundet i förhandeln.

Tesla lyfte 1,3 procent i förhandeln efter att elbilstillverkaren tecknat avtal om att bygga en egen tillverkningsenhet i Shanghai, rapporterar Market Watch med hänvisning till personer som ska ha fått information om planen.

Cisco har bekräftat att nätverksutrustningsbolaget köper mjukvaruföretaget Broadsoft för 55 dollar per aktie, motsvarande totalt omkring 1,9 miljarder dollar. Båda bolagens styrelser har godkänt förvärvet. Köpet väntas slutföras under första kvartalet 2018. Cisco steg något i förhandeln.

Oljepriset uppvisar små förändringar på måndagen. Inga Fed-framträdanden väntas under veckan inför nästa veckas penningpolitiska besked.

Electrolux-konkurrenten Whirlpool ska släppa sin delårsrapport vid 22:30, strax efter USA-börsernas stängning.

Desto fler amerikanska storbolag rapporterar på tisdag när det bjuds på delårsbesked från General Motors, AT&T, Caterpillar, Black & Decker, Texas Instruments och Biogen.


Noteringar klockan 14.50

2-åriga USA-räntan -0,0121 till 1,5642%

10-åriga USA-räntan -0,0090 till 2,3755%

Olja, US WTI             +0,25%     till 51:97 dollar/fat
Olja, Brent -0,35% till 57:55 dollar/fat
EUR/USD -0,0052 till 1:1734

Innehåll från MAQS AdvokatbyråAnnons

Se juridiken kring AI som en möjlighet

AI öppnar enorma möjligheter – men det råder en osäkerhet kring vad som gäller juridiskt och hur befintliga lagar ska tillämpas. 

Samtidigt kommer snart ny lagstiftning på EU-nivå.

– Genom att tidigt beakta juridiken kring AI kan man undvika misstag och i stället till fullo dra nytta av denna teknologi i verksamheten, säger Mikael Satama Granberg på MAQS Advokatbyrå.

AI skapar enorma möjligheter för innovation och utveckling, och har beskrivits som ett teknikskifte på samma nivå som när elektriciteten infördes.

Som ofta när ny och banbrytande teknologi kommer, finns frågor kring de juridiska aspekterna. Det kan handla om upphovsrätt, som vem som äger ett verk som en AI-tjänst har skapat, vem som bär ansvar för ett beslut som fattats med hjälp av AI, eller regler kring lagring och delning av personuppgifter som ska användas av en AI-lösning. 

Juridiken kring AI skapar möjligheter

MAQS Advokatbyrå har lång erfarenhet av rättsliga frågor kopplade till IT och digitalisering. Mikael Satama Granberg leder arbetet, som faller under byråns bransch- och specialistområde Digital Business. Han följer utvecklingen inom AI-området noga. 

– Vissa tror att juridiken inte hänger med, att den utgör ett hinder för utveckling inom AI-området, men så är det inte. Det handlar om kunskap och juridiken är ett viktigt verktyg för framgång, säger han.

Gör rätt från start och få ett försprång

Det pågår internationella rättsprocesser som sätter fingret på utmaningarna med affärsverksamhet som baseras på AI. En stor bildbyrå har i USA nyligen stämt ett företag som skapat ett verktyg för AI-genererade bilder. Bildbyrån anklagar företaget för att olovligen ha använt upphovsrättsligt skyddade bilder för att träna upp sitt AI-verktyg.

– Den här typen av fallgropar kan man undvika om man tidigt har klart för sig vilka regler som gäller, säger Mikael Satama Granberg.

Samtidigt förändras regelverken. Bland annat kommer en ny förordning på EU-nivå, den så kallade AI Act, som beräknas träda i kraft 2024 eller kanske redan i år. Det kommer påverka företag som använder, erbjuder eller utvecklar AI-baserade tjänster.

– Att hantera AI rätt inom sin verksamhet är en konkurrensfördel. Därför är det viktigt att fundera på hur AI kan integreras i verksamheten redan nu. För många bolag kan den nya AI-förordningen få lika stor påverkan och kräva samma arbete som när GDPR trädde i kraft 2018, säger Mikael Satama Granberg och avslutar:

– Gör grundarbetet tidigt och säkerställ att samspelet mellan tech, juridik och affär fungerar så minskar risken att man tvingas riva det man skapat för att sedan bygga upp det igen på rätt sätt. Och då kan konkurrenterna ha sprungit om.

Om MAQS Advokatbyrå
MAQS Advokatbyrå är en av Sveriges ledande fullservicebyråer inom affärsjuridik. Vår avdelning Digital Business erbjuder juridisk experthjälp kopplat till AI och digitalisering. Vi har närmare 180 medarbetare på kontoren i Göteborg, Malmö, Stockholm och Sundsvall. 

Läs mer på maqs.com 

Mer från MAQS Advokatbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MAQS Advokatbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera