ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

New York-börserna: Tesla-ras i förhandeln

Terminerna för de ledande USA-börserna indikerade en nedgång i fredagens öppningshandel. Teslaaktien rasade 13 procent i förhandeln efter att vd Elon Musk stämts av SEC.

Samtidigt påverkas sentimentet negativt av budgetrysaren i Italien. Landets budgetförslag, med ett underskott i den övre delen av förväntansintervallet, ledde till att italienska obligationsräntor steg brant samtidigt som euron sjönk mot dollarn och bankerna tog jumbopositionerna i Europa.

USA-statistik som kom före börsöppningen visade att de privata inkomsterna i USA steg 0,3 procent i augusti, jämfört med föregående månad, vilket var i linje med analytikernas snittprognos, enligt Reuters.

Vid 15-tiden var terminerna för Dow Jones industriindex, det bredare S&P 500 och teknikorienterade Nasdaq ned 0,3 procent vardera. 

Därmed väntas en vändning nedåt efter torsdagens uppgångar. Vid stängning på torsdagen stod de ledande börsindexen på plus 0,2-0,7 procent.

I Asien vände kurserna ned under fredagen efter en positiv inledning på dagen. I Europa visade indexen blandad utveckling, med italienska MIB-index ned mer än 4 procent. 

Elbilstillverkaren Teslas vd och grundare Elon Musk har nu stämts av den amerikanska finansinspektionen, SEC, meddelades det på torsdagskvällen. Bakgrunden är Elon Musks uttalande på twitter i augusti där han sade sig överväga att ta elbilstillverkaren från börsen och att finansieringen för detta var säkrad.

”Musks uttalande var falska och missvisande. De baserades inte på fakta”, sade Stephanie Avakian, chef på den amerikanska finansmyndigheten, enligt Bloomberg News. 

Smartphonetillverkaren Blackberry gick upp närmare 5 procent i förhandeln. Resultatet i rapporten för det andra kvartalet, som presenterades före börsöppningen, slog det högsta analytikerestimatet i marknaden.    

På eftermiddagens agenda i USA finns Chicago industri-PMI för september, klockan 15.45, och definitivt Michiganindex för september klockan 16.00. 

Feds John Williams talar vid en penningmarknadskonferens i New York klockan 22.45.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer