Annons

New York-börserna öppnade nedåt efter reformutkast

New York-börserna öppnade torsdagens handel med försiktiga rörelser kring nollan, och vände sedan ned efter att republikanerna presenterat ett utkast med de viktigaste punkterna för deras skattereform.

 

Marknadsaktörer inväntade samtidigt besked gällande vem som tar över rollen som Fed-ordförande.

Klockan 15.25 hade Dow Jones industriindex minskat med 0,3 procent till 23.370. Det bredare indexet S&P 500 samt tekniktunga Nasdaqs kompositindex hade retirerat 0,4 procent till 2.568 respektive 6.692.

Av de elva bredare sektorerna inom S&P 500 var fastigheter ensam sektor att upprätthålla en positiv utveckling, medan övriga sektorer backade.

Bland enskilda aktier föll konsumentproduktföretaget Newell Brands drygt 25 procent efter att det lämnat en rapport för kvartalet som inte uppfyllde analytikernas förväntan. Bolaget sänkte därutöver sin vinstprognos för helåret.

Världens största tillverkare av generiska läkemedel, Teva, föll drygt 19 procent efter att det vinstvarnat för tredje gången under 2017.

Likaså mötte elbilstillverkaren Tesla motgångar efter att ha rapporterat den största kvartalsförlusten i bolagets historia. Aktien backade 6 procent.

Av de bolag som trotsade den negativa trenden fanns klädkoncernerna L Brands och Yum Brands, som bland annat driver Pizza Hut Taco Bell och KFC. Bolagens aktier avancerade 6,7 respektive 7 procent på torsdagen.

Under eftermiddagen publicerades ett utkast från Republikanerna med de viktigaste punkterna för deras skattereform. En av dessa punkter är att bolagsskatten ska minskas från 35 till 20 procent. Det ska också bli enklare och mindre kostsamt för amerikanska företag att ta hem vinster utomlands för att investera i amerikanska jobb.

I kväll klockan 20.00, svensk tid, väntas president Donald Trump tillkännage att det blir Fed-guvernören Jerome Powell som ska nomineras till att ta över ordförandeposten från Janet Yellen.

Torsdagen bjöd på statistik över produktiviteten i USA, som ökat med 3,0 procent i årstakt under tredje kvartalet, där analytiker väntat en ökning med 2,6 procent.

Samtidigt visade en rapport att antalet nyanmälda arbetslösa i USA under förra veckan uppgick till 229.000, lägre än prognosen på 235.000.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen sjönk 3 punkter till 2,34 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?