Annons

New York-börser: Torsdagsdeppigt i USA

Börserna i USA stängde torsdagshandeln strax under nollan efter inledande sidledes handel. Press på finansrelaterat vägde på marknaden samtidigt som fordonsaktier reagerade negativt på en tweet från Donald Trump. Nasdaq noterade dock en ny högstanotering.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,2 procent till 19.899. S&P 500 hade sjunkit 0,1 procent till 2.269 och Nasdaqs kompositindex steg 0,2 procent till 5.487 vilket var en ny högsta notering för teknikindexet.

"Vi är högst upp i rangen avseende S&P samt Dow Jones vilket betyder att det finns en viss nedsida, jag tror dock att den blir minimal", sade Randy Frederick, derivatchef vid Charles Schwab, till Reuters.

Sjunkande dollar och långräntor efter onsdagens Fed-protokoll, som tolkades som att centralbanken är oroliga för den senaste tidens dollaruppgång, vägde på finans som var sämst presterande sektor. Bank of America retirerade 1,4 procent.

"Fed verkar ganska osäkra på räntebanan. Det kan mycket väl förklara varför dollarn säljs av", skrev Michael Hewson, chefmarknadsanalytiker vid CMC Markets i en kommentar, enligt Bloomberg News.

Bättre gick det för teknikaktier som i tysthet ångade på i en miljö som mer fokuserade på valutor och olja. Amazon, som lockade 38 procent av julshopparna, steg 3 procent och Facebook 1,7 procent.

Vidare var det svängigt i oljan som gick från plus 1,5 procent till minus för att sedan stänga lätt på plus. Lagerdata visade att bensinlager steg med 8,3 miljoner fat föregående vecka jämfört med väntade plus 1 miljon fat. Uppgången var den största på ett år.

"Rapporten var svag överlag. Efterfrågan minskade mycket vilket kan bero på långhelgen samtidigt som oljeproduktionen börjar stiga. Beroende på var vi stänger i dag tror jag att vi kan testa 50 dollar fatet igen", sade Kyle Cooper, analyschef vid IAF Advisors i Houston, till Bloomberg News.

Vidare gick fordonsaktier svagt efter att Donald Trump på Twitter kritiserat Toyota för deras planer att bygga en fabrik i Mexiko i stället för på amerikansk mark. Den tillträdande presidenten hotade med höga importtullar. I USA föll Ford och General Motors kring 3 procent vardera efter tweeten.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 8 punkter till 2,35 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?