1515
Annons

New York-börser: Terminer pekar mot sömnig dag

USA-börserna väntas inleda den näst sista handelsdagen under 2016 med oregelbunden handel.

Strax före klockan 15 var terminen för Dow Jones och den tekniktunga Nasdaq-börsen båda oförändrade medan motsvarigheten för S&P 500 noterades marginellt upp.

Dow Jones-indexet ser ut att få svårt att nå upp till den psykologiskt viktiga nivån 20.000 efter onsdagens amerikanska börsnedgång som förde ned DJIA till 19.833,7.

Oljepriser uppvisade begränsade rörelser med WTI i första termin något lägre till nivå strax under 54 dollar fatet medan Brent steg upp mot 56:50 dollar per fat.

Den amerikanska detaljhandelsjätten Sears lyfte 10 procent sedan det säkrat en kreditfacilitet på hundratals miljoner dollar.

Cempra föll 48 procent i förhandeln sedan det fått ett negativt besked från FDA rörande ett lunginflammationspreparat. Desto bättre gick det för Fortress Biotech som lyfte 36 procent. Enligt bolaget har en patient med återkommande elakartade hjärntumörer (glioblastom) blivit komplett fri från tumörer med hjälp av ett av bolagets preparat (MB-101).

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk helt som väntat med 10.000 personer till 265.000 personer under vecka 51, jämfört med vecka 50.

USA-räntorna pekade fortsatt nedåt, med tioårsräntan 2 punkter ned till 2,49 procent. Nedgången har hängt samman med en god efterfrågan i en emission av femåriga statspapper. I kväll ska finansdepartementet sälja sjuåriga obligationer.

Dollarn har försvagats något. Guld noterades högre för fjärde raka handelsdagen med stöd av dollarförsvagningen.

 

Noteringar vid 14.45-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för Dow Jones -0,01%
Terminen för S&P 500 +0,06%
Terminen för Nasdaq +0,02%
2-åriga USA-räntan -0,0040 till 1,2500%
10-åriga USA-räntan -0,0201 till 2,4879%
Olja, US WTI -0:20 USD till 53:86 dollar/fat
Olja, Brent +0:24 USD till 56:46 dollar/fat
EUR/USD +0:0033 till 1:0447Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?