1515

New York-börser: Siffror sänker biltillverakre

USA-börserna började handelsveckan med små nedgångar för de ledande indexen. Det nyligen passerade kvartalet innebar annars en uppgång för USA-börserna och var dessutom det femte pluskvartalet i rad.

Vid 16.40-tiden hade Dow Jones industriindex, Nasdaqs kompositindex och S&P 500 alla backat med 0,1 procent.

Stora biltillverkare som General Motors och Ford föll med 3,6 respektive 2,6 procent. Bakgrunden var att båda bolagen rapporterat lägre försäljning än väntat i USA under mars månad. För GM minskade leveranserna med 1,6 procent och för Ford med hela 7,2 procent under den gångna månaden.

Bilsiffrorna skapade tvivel över prognoserna om ökad amerikansk bilförsäljning i mars, prognoser som delvis har baserats på att flera tillverkare erbjudit stora rabatter i syfte att minska sina stora lager.

"Försäljningen är under förväntan och då var det ändå många rabatter under månaden. Inom kort kommer vi att se nya produktionsneddragningar", sade Michelle Krebs, analytiker vid Autotrader.com, till Bloomberg News.

För börsbolagen i S&P 500 som helhet väntas resultaten ha ökat med 9,7 procent under årets första kvartal, enligt analytikerestimat som Bloomberg hänvisar till. Teknik- och finansbolag väntas ha haft den bästa resultatutvecklingen under kvartalet.

Tesla lyfte drygt 5 procent efter att ha rapporterat rekordhöga siffror över såväl produktion som leveranser för första kvartalet, siffror som enligt Bloomberg News också överträffade analytikernas prognoser. Elbilstillverkarens leveranser under första kvartalet var 25.000 bilar, en ökning med 69 procent.

Bland sektorerna i S&P 500 noterades uppgångar för hälsovård, telekom och dagligvaror. Kraftbolag och finansbolag parkerade däremot i botten bland sektorerna.

Börserna i Tokyo och Hongkong steg på måndagen, medan aktiemarknaderna i Europa övervägande har hållit till på minussidan under dagen. På råvarumarknaden har priset på råolja tappat något men rörelserna har varit marginella: Nordsjöoljan Brent var ned 0,2 procent till 53:45 dollar fatet på eftermiddagen medan WTI-oljan var oförändrad på 50:60 dollar.

 Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?