1515
Annons

New York-börser: Nike rapportlyfter

Börshandeln var stilla på de amerikanska marknadsplatserna som startade onsdagen strax under nollan efter att ha noterat ytterligare en högsta nivå föregående session. Sjunkande räntor vägde på bank som var största sänket medan Nike rapportsteg.

Vid klockan 16.00 noterades Dow Jones Industrials ned 0,1 procent till 19.962. S&P 500 sjönk 0,1 procent till 2.268. Tekniktunga Nasdaq minskade 0,1 procent till 5.476.

Indexet Dow Jones, skapat 1896 innehållande många högkvalitativa så kallade "Blue Chip-aktier", har sedan valet den 8 november noterat 17 rekordstängningar och var under tisdagen bara 25 punkter ifrån den magiska 20.000-nivån som aldrig tidigare nåtts. Uppgången i procent för storbolagsindexet är 9 procent sedan valet medan bredare S&P500 stigit 6 procent, förhoppningar om att Donald Trumps "företagsvänliga politik" ska få fart på tillväxten ligger bakom uppgången.

"Det blir nog en ganska lugn dag, investerare varvar ned inför helgen. Börsen har rusat sedan valet varför de här små pauserna är välkomna så handlare kan ta hem lite vinster", Andre Bakhos, chef vid Janlyn Capital i New Jersey, till Reuters.

På aktiefronten syntes viss press på den senaste tidens vinnare bank- och teknikaktier. Sjunkande långräntor bidrog sannolikt till bankpressen. Goldman Sachs var med minus 1,7 procent det största sänket inom Dow Jones medan Boeing och Nike gick motvalls.

Den sistnämnda ökade knappa procenten efter en rapport som visade på högre vinst och försäljning än väntat. Marknaden skakade således av sig att sportföretaget inte nådde estimaten avseende enligt analytiker viktiga, framtida ordrar samt bruttomarginal.

Ännu bättre gick det för Invensense som rusade 17 procent på medieuppgifter om att japanska elektronikdelstillverkaren TDK vill köpa chipbolaget.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 1 punkt till 2,54 procent


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?