ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

New York-börser: Marijuana-aktier ligger pyrt till i öppningen

Veckans börshandel i USA ser ut att avslutas i en positiv ton, i alla fall om trenden i indexterminerna inför fredagens öppning håller i sig. 

Sentimentet hjälptes av en något mer positiv ton i de globala handelsförhållandena, efter att Vita Huset-administrationen bjudit in kinesiska företrädare för att återuppta handelssamtalen. 

Investerare följer också orkanen Florence framfart. Tidigt på fredagen, amerikansk tid, härjade ovädret längs kustlinjen i delstaterna North Carolina och South Carolina. 

Före öppningen kom statistik som visade svagare detaljhandelsförsäljning och lägre importprisutveckling än väntat.

Vid 15-tiden hade terminen för Dow Jones industriindex såväl som terminen för det bredare S&P 500 gått upp 0,1 procent. För teknikorienterade Nasdaq noterades terminen på plus 0,2 procent.  

Därmed väntas uppgången hålla i sig från torsdagen, IT-sektorn fanns bland vinnarna. Dow Jones steg 0,6 procent, S&P 500 gick upp 0,5 procent och teknikorienterade Nasdaq avancerade 0,8 procent.

Optimismen spred sig också till Asien, där börserna i Tokyo och Hongkong stärktes med över 1 procent. Även i Europa visade indexen uppgångar under fredagseftermiddagen.

På aktiefronten handlades mjukvarubolaget Adobe Systems upp 0,3 procent i förhandeln. Rapporten för det tredje kvartalet, som kom sent på torsdagen, innehöll en bättre vinst per aktie än väntat och en prognos för det fjärde kvartalet som slog analytikernas snittförväntningar.

Marijuana-relaterade aktier var under press i förhandeln efter en rapport på torsdagskvällen om att USA:s regering kan komma att skärpa kraven för cannabisarbetare, investerare i industrin och användare av marijuana att komma in i USA.

I sektorn föll Tilray 13 procent och Cronos backade drygt 7 procent.

På statistikfronten rapporterades att detaljhandelns försäljning stigit 0,1 procent i augusti. Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit 0,4 procent jämfört med föregående månad, enligt Reuters sammanställning.

Samtidigt kom siffror som visade att de amerikanska importpriserna sjönk 0,6 procent i augusti, jämfört med månaden före. Här hade analytiker räknat med att priserna skulle ha sjunkit med 0,2 procent jämfört med föregående månad, enligt Reuters prognosenkät.

Vidare vägledning kring den ekonomiska utvecklingen kommer klockan 15.15, då i form av industriproduktionen i augusti, och klockan 16.00 väntas Michiganindex (prel) för september. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies