1515

New York-börser: Lyft på finarapporter

New York-börserna avslutade veckan med uppgångar, ledda av flera it-giganters stora lyft.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex ökat 0,1 procent till 23.433. Det bredare indexet S&P 500 var upp 0,8 procent till 2.581 medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex ökade hela 2,2 procent till 6.701.

Av de elva huvudsektorerna stack it-sektorn ut, där branschindex steg 2,9 procent. Sämre presterande sektorer var material och dagligvaror. Även detaljhandeln såg större tapp.

Efter stängning på torsdagen hade många teknikbolag rapporterat, vilket gav en rejäl skjuts åt sektorn.

Nätjätten Amazon överraskade investerare med sitt resultat per aktie på 0:52 dollar för det tredje kvartalet. Analytiker hade väntat 0:04 dollar per aktie. Amazon steg 13,2 procent.

Microsofts aktie avancerade 6,4 procent medan Intel steg med 7,4 procent. Alphabet, moderbolag till Google, ökade med 4,8 procent.

Även Apple klättrade 3,6 procent efter det meddelat att efterfrågan för den nya Iphone X är "skyhög". Enligt Apple var samtliga beställningsbara Iphone X slutsålda på tio minuter.

En sektor som inte hade samma starka utveckling var detaljhandeln. Varuhuskedjorna Macy's och Kohl's tappade 7,7 respektive 4,6 procent.

JC Penney rasade nästan 15 procent efter en kraftig vinstvarning. Bolaget väntar ett justerat resultat per aktie för helåret mellan 0:02-0:08 dollar per aktie, att jämföra med den tidigare prognosen mellan 0:40-0:65 dollar.

Likaså leksaksbolaget Mattel föll med 8,9 procent. Bolaget visade upp ett justerat resultat per aktie på 0:09 dollar, där analytiker väntat 0:57 dollar.

"Vi har definitivt haft ett tufft kvartal och vi jobbar oss igenom det", sade Mattels vd Margo Georigiadis till Bloomberg News.

Under fredagseftermiddagen bjöd amerikanska handelsdepartementet på ett första estimat av USA:s BNP för det tredje kvartalet. USA:s bruttonationalprodukt ökade med 3,0 procent under tredje kvartalet, mot väntade 2,6 procent.

På råvarumarknaden handlades Brentoljan över 60 dollar per fat för första gången sedan 2015. WTI-oljan steg till 53:97 dollar per fat.

Oljeservicebolaget Baker Hughes visade att antalet aktiva olje- och gasriggar i USA minskade med 4 stycken till 909 stycken under veckan som sträckte sig till den 27 oktober.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen sjönk 4 punkter till 2,42 procent.


Innehåll från PrimeQAnnons

Framtidens nya normer stavas molntjänster

Covid-19 har minst sagt påverkat – och som följd förändrat – hela världen. Vi har behövt skapa dramatiska förändringar kring hur vi lever, interagerar och gör affärer. Personlig kontakt kommer fortfarande vara viktig, men för att kunna utvecklas och nå de resultat vi önskar behöver vi rätt förutsättningar. I många fall, och framförallt i framtiden, innebär rätt förutsättningar verktyg som möjliggör och förenklar vårt arbete. En grundförutsättning kommer att vara molntjänster – nu mer än någonsin.

– Molntjänster är ofta enkla att implementera och ta till sig, vilket tydligt bevisats i coronatider. De företag som lyckas anpassa sig till den nya verkligheten och tar till sig nya verktyg och arbetssätt är de som klarat sig bäst i den nya ordningen. Utan verktyg som Teams och Zoom hade samarbete och produktivitet stannat av totalt för många företag, säger Jörgen Svensson, affärsområdeschef IT på PrimeQ.

Svenska PrimeQ som specialiserat sig på innovativa paketerade produkter och tjänster inom IT, telefoni, ekonomi och affärssystem ser en stor produktivitetsökning hos sina kunder.

– Vi ser även en ökad innovationskraft och ett ökat intresse för tjänster som automatiserar och förenklar. Det är väldigt spännande att se utvecklingen hos våra kunder och ett fokus som skiftar från ”smör och bröd” till mer innovativa tjänster som exempelvis Microsoft Power Platform med sina ”zero/low code development-tools”, säger Jörgen Svensson.

Ett konkret exempel är en app som bokar arbetsplatser – ett behov som uppstått och ökat i och med de senaste årets händelser. Med traditionella arbetssätt skulle det kunna ta upp till flera månader att få igång en app som denna, men med moderna molntjänster kan man säkerställa att produktionen görs på bara några timmar. 

Se möjligheter och ta vara på momentum

– När vi sakta går tillbaka till en mer normaliserad vardag tror vi att medvetna val är nyckeln till framgång. Medvetna val när det gäller strategi och implementering av molntjänster, men även arbetssätt och processer. Vårt tips är att noga tänka igenom vilka erfarenheter ni vill ta med er från covid-19 och använda det momentum som skapats. Reflektera över vad ni gjort bra och hur ni vill jobba när samhället återgår till ett mer normalt samhälle, säger Jörgen Svensson.

Även om man kan se många positiva effekter till följd av den snabba utvecklingen så har det varit ont om tid för reflektion och analys. Det har inte funnits tid för företagen att göra genomtänkta, medvetna och strategiska val vid införande av nya molntjänster. I vissa fall ser vi även att säkerheten har blivit lidande som följd av detta. Beslut måste fattas och då är det är lätt hänt att man är rädd att missa tåget och blir stressad. 

– Ta ett steg tillbaka och fundera igenom strategin kring er resa mot molnet. Glöm inte de mjuka värdena för en långsiktigt hållbar och lyckad förändringsresa, säger Jörgen Svensson.

Läs mer om PrimeQ på www.primeq.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PrimeQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?