Annons

New York-börser: Lyft för flygbolag

New York-börserna stängde genomgående på rött i onsdagshandeln.

Dow Jones industriindex backade 0,1 procent till nivån 25.371. Det bredare S&P 500 var även det ned 0,1 procent till 2.748 medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex försvagades 0,2 procent till 7.154.

Sektorvis inom S&P 500 presterade banker bäst och avancerade 1 procent medan fastighetsbolag backade 1,5 procent.

Eastman Kodak, som rusade hela 120 procent på tisdagen efter beskedet om att bolaget gör en satsning på blockkedjeteknik, fortsatte i samma riktning och var upp ytterligare 57 procent.

Ett annat bolag som drog nytta av den pågående haussen i handeln med allt som rör kryptovalutor var Helios & Matheson Analytics. Företaget, som är huvudägare i abonnemangstjänsten Moviepass, sade i en intervju med Yahoo Finance att det överväger att göra en så kallad initial coin offering, ICO, och därför utvärderar blockkedjeteknik. Aktien var upp 28 procent.

Den amerikanska finansmannen Warren Buffett säger dock i en intervju med CNBC att han är skeptisk till kryptovalutor.

"Det som sker med kryptovalutor just nu kommer definitivt få ett tråkigt slut", sade han.

Seagate, världens största tillverkare av hårddiskar, steg i måndags med som mest 16 procent sedan en bloggare antagit att bolaget har en ägarandel i kryptovalutan Ripple. I förhandeln var den ned cirka 1 procent men återhämtade sig och var upp 1,5 procent.

Stigande bränsle- och biljettpriser fick flygbolagen att lyfta, däribland Delta Airlines och American Airlines som båda var upp drygt 3 procent. United Continental steg i sin tur med knappt 7 procent.

Smyckeshandlaren Signet, som bland annat säljer danska Pandoras smycken i USA, tappade efter att ha rapporterat om en trög julförsäljning - intäkterna sjönk drygt 5 procent under de nio veckor som anses utgöra julhandeln. Aktien var ned 7 procent.

Svag utveckling hade även chokladtillverkaren Hershey som retirerade 3,5 procent sedan Morgan Stanley nedgraderat rekommendationen till undervikt.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 2,55 procent.

Innehåll från Mistra Food FuturesAnnons

Så kan vårt livsmedelssystem framtidssäkras

Helena Hansson och Per-Anders Hansson på SLU är programchefer för forskningsprogrammet Mistra Food Futures.
Helena Hansson och Per-Anders Hansson på SLU är programchefer för forskningsprogrammet Mistra Food Futures.

I framtiden behöver det svenska matsystemet vara mer hållbart än i dag. Produktion och konsumtion av livsmedel behöver förändras i grunden. För att nå dit krävs nya initiativ, kunskaper, metoder och strategier. Just detta tas fram inom det omfattande forskningsprogrammet Mistra Food Futures.

Hur gör vi för att skapa ett hållbart livsmedelssystem som kan leverera hälsosam mat till alla, utan att utarma naturen och påverka klimatet, samtidigt som systemet också är ekonomiskt och socialt hållbart? Detta undersöker forskare inom programmet Mistra Food Futures, som leds av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i nära samarbete med forskningsinstitutet RISE och Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet. 

– Med oss har vi även Chalmers, Göteborgs universitet, regioner, myndigheter och aktörer från näringslivet som täcker hela värdekedjan. Samarbetet ger oss möjlighet att förankra forskningen inom och utanför den akademiska sfären och göra den relevant utifrån ett praktiskt perspektiv, säger Helena Hansson, professor vid institutionen för ekonomi på SLU och programchef för Mistra Food Futures.

– Våra samarbeten innebär att vi har direktlänkar till aktörer som kan dela med sig av högkvalitativa data, data som vi behöver för att göra beräkningar, säger Per-Anders Hansson, professor vid institutionen för energi och teknik på SLU och biträdande programchef. 

Oväntade förändringar påverkar livsmedelsförsörjningen

I spåren av coronapandemin, klimatkrisen och Rysslands invasion av Ukraina har frågan om livsmedelssystemets resiliens blivit högaktuell. Många länder, däribland Sverige, är i dag beroende av import av både råvaror och insatsmedel för livsmedelsproduktion. Om det pågår en kris eller ett krig i länderna som exporterar kan det resultera i brist på livsmedel och högre priser.

I ett flertal projekt har Mistra Food Futures undersökt hur jordbruket kan minska sin klimatpåverkan som ett led i att nå visionen om nettonoll av växthusgaser – och samtidigt bidra till ökad resiliens.

– Ett av projekten handlar om att köra jordbruksmaskiner på el som produceras på den egna gården, i stället för att använda importerade fossila bränslen. Ett annat handlar om att hitta alternativ till kvävegödsel, som i regel produceras från importerad naturgas. I ett tredje projekt undersöker vi hur klimatet påverkas om grisar skulle äta mindre importerad mat och mer gräs från den egna gården, berättar Per-Anders Hansson. 

Lägger grunden för nettonollutsläpp

Denna forskning är exempel på hur Mistra Food Futures tillsammans med samarbetspartners hittar och skapar hållbara lösningar. 

– Vi kommer inte att kunna transformera livsmedelssystemet över en natt, men vissa åtgärder kan göras redan nu för att lägga grunden för ett svenskt jordbruk med nettonollutsläpp och en mer uthållig livsmedelsproduktion och förädling, konstaterar Per-Anders Hansson.

Läs mer om Mistra Food Futures och deras forskning här.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mistra Food Futures och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera