New York-börser: Finansbolagen vinnare

USA-börserna letade sig försiktigt uppåt på torsdagen med finansbolagen som vinnare. Fokus riktades mot Federal Reserve och bedömningar om hur styrräntan kommer att utvecklas framöver.

Dow Jones industriindex stängde upp 0,3 procent till 20.728, S&P 500 steg 0,3 procent till 2.368 och det teknikorienterade Nasdaqindexet ökade 0,3 procent till 5.914.

De amerikanska tioårsräntan var upp 3 punkter till 2,42 procent samtidigt som dollarn och oljepriset stärktes.

De senaste dagarnas Fed-tal har haft en hökaktig ton och kan medföra att styrräntan kan komma att stiga i en snabbare takt än marknaden för närvarande förväntar sig.

Clevelands Fed-chef Loretta Mester upprepade att ytterligare styrräntehöjningar kommer att behövas och att hon föredrar att inleda neddragningen av Feds balansräkning i år. BNP-tillväxten i USA väntas stiga över 2 procent under det kommande året med en återgång till en inflation på 2 procent under nästa år eller så.

Fed-ledamoten John Williams sade i ett tal att han inte utesluter fler än tre räntehöjningar under 2017.

Finansbolagen som har en nära korrelation med tillväxten i ekonomin stärktes. Inom sektorn klättrade Zions Bancorp och Regions Financial var båda upp 2,6 procent.

På råvarumarknaden har oljepriset pendlat lite upp och ned, men det letade sig uppåt igen på eftermiddagen när Kuwaits oljeminister sade att Opec för samtal för att inkludera alla medlemmar i produktionsbegränsningar, enligt Bloomberg News.

Nordsjöoljan noterades vid 53:06 dollar fatet och WTI-oljan på 50:32 dollar, en uppgång på väl över 1 procent.

USA:s BNP under det fjärde kvartalet steg med 2,1 procent i årstakt, enligt definitiv statistik. Förväntningarna enligt Bloomberg News prognosenkät låg på en uppgång om 2,0 procent.

Bland enskilda aktier rasade det kanadensiska sportklädesbolaget Lululemon, som är mest känt för sina yogakläder, med 23 procent efter att bolaget varnat för en trög start på året.

På minus låg också oljebolaget Cenovus Energy, som fördubblar reserver och produktion genom att köpa kanadensiska tillgångar från Conoco Phillips. Cenovus Energy föll 14 procent medan Conoco Phillips var upp nästan 9 procent.

Efter USA-börsernas stängning väntades Fed-ledamoten William Dudley delta i en paneldiskussion klockan 22.30.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?