Annons

New York-börser: Delta stiger

USA-börserna ser ut att börja torsdagens handel med lätt stigande indexnoteringar, av terminernas rörelser inför öppning att döma.

I Europa och Asien var rörelserna relativt dämpade. Tokyo backade något och detsamma gällde Frankfurt, men indexändringarna var små. Det breda regionala samlingsindexet Stoxx Europe 600 var ned 0,5 procent omkring klockan 15.

Samtidigt hade terminen för Dow Jones storbolagsindex stigit 0,1 procent och terminen för S&P 500 var upp lika mycket. Terminen för Nasdaq 100 var också 0,1 procent högre.

På onsdagen bröts New York-börsernas långa rad av uppåtdagar, men nedgångarna var måttliga. Dow Jones industriindex backade 0,1 procent till 25.371 och S&P 500 var ned lika mycket till 2.748. Nasdaqs kompositindex sjönk 0,2 procent till 7.154.

Detaljhandelsjätten Wal-Mart har bestämt sig för att höja ingångslönen för timanställda i USA till 11 dollar. Dessutom utökar bolaget föräldraledigheten och tillhandahåller en engångsbonus på upp till 1.000 dollar för vissa berättigade anställda.

"De kombinerade löne- och förmånsförändringarna kommer att gynna företagens över 1 miljoner timanställda", skriver Wal-Mart i en kommentar. Aktien var i förhandeln upp en halv procent.

Flygbolaget Delta Airlines gjorde ett bättre resultat än marknaden väntat sig under räkenskapsårets fjärde kvartal, med hjälp av välfyllda plan under helgerna. Bolaget förutspår också än bättre utveckling för det nu innevarande kvartalet, skriver Reuters. Aktien reagerade glatt på siffrorna och lyfte 3,5 procent inför öppning.

Xerox uppges föra samtal om en affär av "betydande" storlek med japanska Fujifilm, skriver Wall Street Journals nätupplaga med hänvisning till hemliga källor. Det ska dock inte handla om något totalt övertagande av Xerox, enligt tidningen. Xerox handlades 6,5 procent högre.

På råvarumarknaden rörde sig råoljepriset vidare uppåt på torsdagen och riktningen var densamma för de flesta basmetaller och ädelmetaller.

Den amerikanska tioårsräntan visade små rörelser och noterades på eftermiddagen svensk tid till 2,56 procent - upp 1 punkt.


Noteringar klockan 15.00
(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för DJIA +0,08%
Terminen för S&P 500 +0,11%
Terminen för Nasdaq 100 +0,11%
2-åriga USA-räntan 0,00% till 1,9725%
10-åriga USA-räntan +0,0056% till 2,5624%
Olja, US WTI +0,41% till 63:83 dollar/fat
Olja, Brent +0,06% till 69:26 dollar/fat
EUR/USD +0:0096 till 1:2043

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Räntor bättre än börsen 2023?

Räntor på företagsobligationer är på rekordhöga nivåer med en avkastningspotential på 8-10 procent. Samtidigt är osäkerheten kring konjunkturen stor och frågan är vilken avkastning aktiemarknaden kommer ge 2023?

Svaret på den frågan har vi inte men vi kan konstatera att ränteplaceringar idag är ett mycket intressant alternativ med sin rekordhöga avkastningspotential. 

Atlant Fonder har flera fonder i riskklass 3 (av 7) med fokus på att skapa en stabil avkastning och en hög andel positiva avkastningsmånader. Atlant Opportunity är vårt flaggskepp och på ett års sikt ser vi en avkastningspotential på en bra bit över tio procent. En viktig del i förvaltningen är att kunna agera köpare när andra är säljare. 

-Vi har under året företrädesvis köpt obligationer med kortlöptid. De senaste månaderna har obligationer med längre löptid kommit ner på riktigt attraktiva nivåer så nu investerar vi i även i dessa, och skapar ännu bättre förutsättningar för en riktigt hög avkastning. Atlant Opportunity är den fond i riskklass 3 (dagligt handlad, SEK-nominerad) som gett högst avkastning de senaste tre respektive fem åren, säger Taner Pikdöken, fondförvaltare på Atlant Fonder.

Lär mer här 

Gröna metaller är framtidens energi

En spännande aktiefond är Atlant Green Tech Metals som är en aktivt förvaltad fond som investerar i den gröna energiomställningen genom investeringar i underleverantörer mot den europeiska och nordamerikanska marknaden för cleantech; från material och förädling till recycling. Fonden strävar efter att enbart placera i bolag som bedriver sin verksamhet i linje med EU-taxonomins hållbarhetskrav och följer FN:s Global Compact kriterier. 

-Inom 30 år ska vi ha gått från 80 procent fossilt till minst 80 procent grön energi. En gigantisk förändring som bara tagit sin början. Efterfrågan på nytt hållbart framställt material och ny teknologi växer kontinuerligt. Ett exempel med hög tillväxt är elbilsförsäljningen som väntas öka med 18 gånger fram till 2030. Vi har valt ett brett fokus i fonden med företag som investerar i materialcykeln för omställningen inom energi- och transportsektorn, berättar fondförvaltaren Mattias Gromark.  

Sedan starten 1 oktober 2021 har fonden gått ca 15 procentenheter bättre än Stockholmsbörsen.

Lär mer här  

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006. De erbjuder ett brett fondutbud med fokus på kapitalbevarande strategier och förvaltar fem alternativa fonder, två företagsobligationsfonder och två aktiefonder. 

Deras motto är att alltid vara köpare när ”alla” andra är stressade säljare.  Fondförmögenheten växte med 2,5 miljarder 2021 och uppgår nu till drygt 7 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Dela på LinkedIn 

Dela på Twitter 

Dela på Facebook 

Dela via mail 

 

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera