Annons

Nevs-ägarens plan: Större fabrik än Northvolt

Nevs-ägaren Evergrande tänker bygga gigantiska elbilsanläggningar i södra Kina. Batteritillverkningen ska bli mycket större än Northvolts presenterade planer i Skellefteå.

Evergrandes storägare och grundare Hui Ka Yan
Evergrandes storägare och grundare Hui Ka YanFoto:Jerome Favre

Enligt uppgifter från lokala myndigheter i Kanton (Guangzhou), som rapporteras i statliga The Global Times , tänker man sig tre anläggningar i satsningen, värderad till 160 miljarder yuan (220 miljarder kronor). På en av dem siktar man på en årsproduktion om en miljon elbilar, medan de andra två ska bygga batterier till bland annat bilarna.

I den engelskspråkiga kinesiska rapporteringen nämns en årskapacitet för batterier à 500 gigawattimmar. Det är en i sammanhanget makalös siffra, och i en kommuniké från Evergrande anges i stället 50 gigawattimmar.

En sådan kapacitet räcker till ungefär en miljon bilar per år. Men om Evergrande ska följa amerikanska Teslas exempel kan anläggningarna också tänkas producera batterier till andra sammanhang, exempelvis lagring av solenergi.

Hursomhelst är det gigantiska planer. Som jämförelse ska Northvolts i veckan aviserade batteritillverkning i Sverige – beskriven som väldigt stor – i första skedet omfatta 16 gigawattimmar, för att sedan byggas ut till 32 gigawattimmar.

En annan jämförelse är den så kallade gigafabrik som Tesla och Panasonic byggt upp i Nevadaöknen i USA. Den anläggningen producerar nu ungefär 25 gigawattimmar per år, och ska komma upp i över det dubbla – eller, som vd Elon Musk uttryckt det, mer än hela världens samlade årliga produktion av litiumjonbatterier då projektet aviserades 2013.

Evergrande har i och för sig resurser. Det svåröverskådliga konglomeratet brukar bland annat kallas världens största fastighetsbolag. I vintras gick företaget in som majoritetsägare i elbilsutvecklaren Nevs, som planerar att bygga bilar i Saabs gamla fastigheter i Trollhättan.

Branschsajten Electrek är ändå skeptisk. Sajten påpekar i en kommentar att Evergrandes tidigare elbilssatsningar inte gått helt planenligt. Bland annat har Evergrande gått in i amerikanska Faraday Future, som startades för fem år sedan men ännu inte levererat några bilar.

Även Nevs – som tänker bygga fordon baserade på gamla Saab 9-3 samt det tyska konceptet Sono Sion – dras med omfattande förseningar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Reguity Group ABAnnons

Digitala personaloptioner – Equity made simple

Att administrera personaloptionsprogram har länge varit ett tidskrävande arbete. Dessutom har själva syftet, att vara ett framåtriktat incitament för nyckelpersoner, försvårats av bristande tillgänglighet till relevant dokumentation. Att digitalisera investeringar i blivande svenska ”unicorns” innan de noteras, samt att skapa en överblick av onoterade innehav är bakgrunden till Reguity’s digitala plattformar NVR.se och VPZ.se.

Reguity Group bildades 2006 för att hjälpa onoterade företag i processen att digitalt administrera transaktioner och dokumentation av ägande av aktier och derivat. 

– Vi skapade först NVR.se för digital bokföring av aktiebok och därefter VPZ.se, en avancerad plattform som ger komplett överblick och investeringshistorik i realtid för de som investerar i onoterade bolag. Poängen med personaloptionsprogram att vara ett incitament faller om man inte synliggör dem, säger Ekon dr Henrik Kristensen, grundare och VD för Reguity Group AB (publ). 

Administrera personaloptionsprogram

Kombinationen NVR.se och VPZ.se skapar en effektiv infrastruktur för att ge ut och administrera optioner i NVR.se, vilka sedan synliggörs i depåtjänsten VPZ.se. Smarta notifieringar påminner samtliga parter i god tid innan optionerna förfaller.

– Optionstjänsten fungerar lika bra för noterade aktiebolag med onoterade personaloptioner, som för internationella bolag eller svenska onoterade bolag med internationella optionsinnehavare.

Därmed kan finansiella och juridiska rådgivare överlämna en fullständig tjänst till sina klienter, utöver avancerade kalkyler och optionsavtal. Som en bonus blir dessutom administrationen billigare.

Optioner i nästa svenska Unicorn

Reguity vill göra alla optioner enkelt överlåtelsebara, så det blir lika smidigt att investera i onoterade teckningsoptioner, personaloptioner eller warranter som i noterade publika aktiebolag.

– Det skapas enorma värden i dessa företag och många skulle gå än bättre med effektiva incitamentsprogram och access till nya finansiella instrument. Det får man via vår lösning, avslutar Henrik.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Reguity Group här 

FAKTA:

Reguity Group AB (publ) är den ledande digitala plattformen för ägare och investerare i privata företag i Nordeuropa. Reguity erbjuder ett brett sortiment av digitala online/offline-verktyg och tjänster för aktieägare och portföljförvaltning samt finansieringsrådgivning för privata företag.

Mer från Reguity Group AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Reguity Group AB och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?