1515
Annons

Netonnets vd: ”Kom i tid, ljug aldrig och parkera aldrig på kundparkeringen”

Om svårigheterna i att foga ihop två bolag och de värdefulla chefstipsen hon fått av Lars-Johan Jarnheimer. 

I lördagens avsnitt av podden Förnuft & Känsla summerar Susanne Holmström sitt första halvår som vd för elektronikförsäljaren Netonnet Group. 

Att hitta sin ledarstil kan vara klurigt. Särskilt om man är ung och ens första chefsjobb är som vd. Det vet Susanne Holmström, i dag vd på Netonnet group.

”I min första ledarroll klev jag in och försökte fylla tidigare vd:ars skor. Jag minns särskilt konstiga telefonmöten, där jag slog näven i bordet och svor lite, trots att jag aldrig gör det annars”, säger Susanne Holmström i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla. 

Men efter att ha hittat den ledarstil som passade henne gick det bättre och efter det gjorde hon snabb chefskarriär inom Kinnevik-ägda Tele2, där hon bland annat fick med sig värdefulla ledarråd från dåvarande vd:n Lars-Johan Jarnheimer. 

”Han sa 'kom i tid, ljug aldrig och parkera aldrig på kundparkeringen', men det han menade var att ledarskap inte är så svårt, utan det handlar om sunt förnuft.” 

Till Netonnet Group, som ägs av familjen Bengtsson, rekryterades hon i fjol. Men när hon först fick frågan om jobbet var hon lite tveksam. 

”När jag först blev kontaktad tänkte jag 'det går inte, det är ju inte i Stockholm'. Men sedan vände vi på det: kan det här vara en möjlighet att göra något med familjen?”

Flyttlaset till Göteborg gick i somras och hon tillträdde i oktober 2018. Sedan dess har hon hunnit praktisera i bolagets lagershop och, med en bakgrund som kundservicechef på Tele2, även själv hängt på sig headset och svarat på samtal, i syfte att lära känna bolaget bättre. 

De senaste åren har elektronikkedjorna Siba och Netonnet gått samma under det gemensamma Netonnet-varumärket. Hur färdigt var det arbetet när du tog över? 

”Det är ett tufft arbete att få ihop två bolag. På pappret är vi ganska klara, när det gäller legalt och att ha ett gemensamt it-system. Men vi har fortfarande en resa att göra för att få ut styrkorna i bolagen och forma ett nytt Netonnet.” 

Innehåll från VerizonAnnons

Ny studie: Strategisk osäkerhet efter pandemin

Arbetslivet blir sig antagligen aldrig mer helt likt efter pandemin. För att kunna stå stark även framöver krävs flexibla och robusta företag, enligt en färsk studie.

Ta del av hela rapporten ”Business, reimagined” här.     

Sett i backspegeln gick övergången från kontors- till hemarbete under pandemin förvånansvärt smidigt. En studie från telekomjätten Verizon visar att 70 procent av tillfrågade tjänstemän ansåg att de var mer effektiva när de arbetade hemifrån. Även en majoritet av cheferna kände sig bättre rustade att fatta snabba och strategiska beslut och införa ny teknik som en följd av nyordningen på arbetsmarknaden.

Trots att pandemisituationen för tillfället är mindre akut än tidigare, har i stället en känsla av strategisk osäkerhet börjat infinna sig. Två tredjedelar av företagsledarna, 66 procent, hävdar att pandemin har blottlagt svagheter i deras strategi, medan 60 procent säger att de har svårt att hitta ett tydligt förhållningssätt till nya marknadsmöjligheter.

– Osäkerheten är inte förvånande. De flesta företagsledare såg inte pandemin komma, vilket påverkar människors förtroende. Men svaret är inte att eliminera osäkerhet – om det ens vore möjligt. I stället måste företagsledare bygga robusta organisationer som kan anpassa sig för att hantera chocker och överraskningar, säger entreprenören, CEO:n och managementprofessorn Margaret Heffernan, i rapporten.

”Många företag är lyckligt ovetande”

Teknik är viktigt för att skapa motståndskraft i en organisation som inte bara kan ta smällar, utan som kan blomstra och komma tillbaka ännu starkare. Molnbaserade lösningar har varit avgörande för att göra det möjligt för företag att snabbt bli mer flexibla – oavsett om de vill ta tillvara en möjlighet eller möta ett hot.

Rita McGrath, professor vid Columbia Business School, menar att företagsledare måste ställa sig ett antal frågor kring hur tekniken stödjer kundupplevelsen: 

– Var förbättrar den här tekniken upplevelsen för kunderna - och var gör den inte det? Problemet är att många företag implementerar teknik via dåligt designade system, samt att även om teknik kan erbjuda effektivitet, så fokuserar företag ofta mest på kostnadsbesparingar.

Negativa upplevelser, exempelvis utdragna supportsamtal och osmidig samtalshantering, kan tära ordentligt på kundlojaliteten.

– Många företag är lyckligt ovetande om vilken frustration de orsakar sina kunder. Här tror jag att företag helt enkelt gör felbedömningar. De vet inte ens om när de har förlorat en kund, säger Rita McGrath.

Företag står inför utmaningar som innefattar nya konsumentbeteenden, kompetensbrist och förändrade förväntningar från de anställda. Därtill tillkommer ekologiska omställningar, nya politiska riktlinjer samt den ständigt ökande takten av teknisk innovation.

I stället för att sticka huvudet i sanden menar Rita McGrath att ledare måste övervinna trögheten och påskynda sina organisationers transformationstakt. På så sätt det kan de definiera framtiden istället för att vänta på att framtiden ska definiera dem.

Här kan du ladda ner hela rapporten för att läsa mer    

Vill du veta mer? Följ Verizon Business på LinkedIn och Twitter:

VBG LinkedIn

VBG Twitter 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Därför kan inte svenska ägare handla med ABB-avknoppningen

Svenska sparare med ABB-aktier såg under måndagen Accelleron avskiljas från bolaget. Men de faktiska depåbevisen dröjer, och därmed chansen att agera på marknadsrörelser.

”Kunder kan handla när depåbevisen har konverterats till schweiziska aktier, vilket planeras vara klart tidigast den 14 oktober”, säger Nordeas presstalesperson David Henriksson.

Foto:Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera