Hoppa till innehållet

Annons

Netonnet ersätter Susanne med Susanne

Susanne Holmström, tidigare privatmarknadschef på försäkringsbolaget Trygg-Hansa, blir den som tar över vd-posten på Netonnet. Företrädaren Susanne Ehnbåge går som bekant till Lindex.

Susanne Holmström blir ny vd på Netonnet
Susanne Holmström blir ny vd på Netonnet

Ordföranden i Netonnets styrelse, Roland Vejdemo, säger att han framför allt imponeras av Susanne Holmströms ledarskapsförmåga, det kriterium han själv höll högst bland sökkriterierna.

"Det är viktigt att man får ett gäng att ta hand om och jobba genom, att man sprider kunskap och får ihop gruppen. Där tyckte vi att Susanne Holmström hade absoluta toppkvalitéer", säger han till Di. 

Att hon dessutom arbetat på Tele 2 som angränsar till det som Netonnnet sysslar med, har erfarenhet av digitalisering och dessutom varit med och drivit förändringsarbete kring kundupplevelser, var andra aktorer som avgjorde att hon fick jobbet. 

"Vi är i grunden ett e-handelsbolag med kompletterande lagerbutiker. När vi nu satt strukturen, genom att slå ihop Siba och Netonnet, och tittar framtå så tror jag att det blir viktigt att se till vad kunderna vill bli servade i framtiden. Digitaliseringen ger nya möjligheter till köp och då måste vi vara förändringsbenägna", säger Roland Vejdemo vidare. 

Därför anser han att det krävs ett ledarskap där man brinner för förändring och ser till vad kunden vill och vad digitaliseringen betyder i praktiken. 

"Där tycker vi att Susanne Holmström är väldigt stark".

Ett litet glapp kommer det att bli från det att Susanne Ehnbåge lämnar Netonnet i sommar tills dess att Susanne Holmström tillsträder, senast den 1 oktober. Vice vd Roger Sandberg får hålla ställningarna där emellan

Innehåll från FortumAnnons

Vattenkraftens storskaliga flexibilitet avgörande för omställningen

Sedan mer än 100 år har vattenkraften utgjort ryggraden i den svenska elproduktionen. Idag står den för mer än hälften av elproduktionen och är enormt viktig för kraftsystemets stabilitet och effekten kan regleras i stort sett ögonblickligen för att hålla elsystemet i balans. Den har visat sig vara avgörande för den utbyggnad av vind- och solkraft som hittills skett. Men är det tillräckligt?

Vi ska ta tillvara på vattenkraftens unika förmågor

Vattenkraften är unik eftersom den kostnadseffektivt kan regleras över alla tidsskalor – från sekunder upp till flera veckor eller år. Förr användes reglerförmågan för att anpassa produktionen efter användningen, idag blir förmågan att hantera stora variationer på produktionssidan allt viktigare. Den nuvarande kapaciteten ligger på gränsen av att kunna balansera dagens volymer av vindkraft. Det finns dock flera olika sätt att öka vattenkraftens reglerkapacitet. 

• Det är fullt möjligt att öka effekten i de tio största redan utbyggda älvarna med nästan 25 % med hjälp av ombyggda eller nya turbiner samtidigt som vattendomarna ändras för att tillåta större variationer i vattenflödet.

• Höjda dämningsgränser och större tillåtna variationer i magasinen ger ökad reglerförmåga över tid.

• Fortums två ”hybridkraftverk” visar att batterier kan ökar kraftverkens förmåga till korttidsreglering samtidigt som det minskar påfrestningar och slitage på turbiner och övrig mekanisk utrustning.

• Pumpkraftverk kan öka den tillgängliga effekten för reglering men används främst för reglering över dygnet. Med mer vind- och solkraft kan det bli mer lönsamt även i Sverige.

• Mer planerbar baskraft, kärnkraft och/eller kraftvärme, gör det möjligt att använda en större andel av vattenkraftens produktion för reglering som i sin tur då kan ge plats för mer väderberoende produktion. 

Vattenkraften skulle alltså med jämförelsevis små insatser kunna öka sin reglerförmåga. Samtidigt vet vi att den nu pausade miljöprövningen all vattenkraft riskerade leda till kraftigt försämrad reglerförmåga och lägre årsproduktion. Som samhälle behöver vi därför hitta en balans mellan de olika behoven.

Vattenkraftens förmåga till flexibilitet | fortum.se

En tallriksmodell för kraftsystemet

Det svenska kraftsystemet har i många decennier varit i princip helt fossilfritt så vi har en unikt bra utgångspunkt för att klara av omställningen. Vi ska ”bara” ersätta de fossila bränslena i alla andra sektorer. Det betyder i runda tal mer än en fördubbling av dagens produktion. Samtidigt kommer två tredjedelar av dagens produktionskapacitet nå slutet av sin tekniska livslängd och behöva ersättas. Vi behöver alla fossilfria kraftslag för att klara detta och vi behöver ha en balans mellan de förmågor som behövs för att kraftsystemet ska fungera och kunna ge kraft åt omställningen. Vi brukar kalla det för en tallriksmodell då olika produktionsslag bidrar med olika förmågor till kraftsystemet. Men för att bygga ett balanserat system som möter behoven behöver vi bli bättre på att ta tillvara vattenkraftens unika förmågor.

Vattenkraftens förmåga till flexibilitet | fortum.se

Om Fortum
Fortum är ett nordiskt energiföretag. Vårt syfte är att ge kraft åt en värld där människor, företag och naturen utvecklas tillsammans. Vi är en av de kraftproducenter i Europa som har lägst koldioxidutsläpp och vi leds av högt ställda hållbarhetsmål. Vi producerar och levererar fossilfri el och vi hjälper industrier att fasa ut sina fossila bränslen och växa. Vår kärnverksamhet i Norden består av effektiv fossilfri kraftproduktion och pålitliga leveranser av el och värme till hushåll och företag.

Mer från Fortum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera