1515
Annons

Netflixbesvikelse spiken i kistan på svag börsvecka

Tekniksektorn ledde nedgången på en svag vecka på Wall Street. En svag prognos som fällde strömningsjätten Netflix blev pricken över i på en tuff börsvecka.

Foto:Christophe Ena

När Wall Street öppnade för handel på fredagen var det med fortsatta nedgångar. Storbolagsindexet S&P 500 tappade 0,7 procent medan tekniktunga Nasdaq backade knappt 1,2 procent i den inledande handeln. Därmed ser Nasdaq ut att ha haft sin sämsta vecka sedan oktober 2020.

Hela veckan har varit tuff på börsen, inte minst för tekniksektorn som tagit tunga smällar från förväntningarna på att räntorna kommer att fortsätta stiga. Både den amerikanska tvåårs- och tioårsräntan föll tillbaka mot slutet av veckan men ligger kvar på relativt höga nivåer jämfört med de senaste månaderna.

Nervositeten spred sig till andra riskfyllda tillgångar och ledde bland annat till breda fall bland kryptovalutorna. Handelsplatsen Coinbase tappade 9,1 procent i den inledande handeln.

Torsdagskvällens svaga rapport från strömningsjätten Netflix blev ett nytt slag mot sektorn. Under hela 2020 gynnades bolaget av pandemin men fjolåret bjöd på svagare tillväxt i prenumerationerna, trots att Netflix levererade flera av sina största tittarsuccéer någonsin under året.

I det första kvartalet spår bolaget nu 2,5 miljoner nya användare, en prognos långt under de drygt 6 miljoner nya prenumeranter som analytikerna hoppats på. Prenumerationsbesvikelsen överskuggade en kvartalsrapport som annars prickade förväntningarna på de flesta punkter och aktien rasade drygt 23 procent i fredagens börsöppning.

I och med fredagens ras har aktiekursen fallit med över en tredjedel sedan årsskiftet.

Netflix förklarade de svaga tillväxtutsikterna med fortsatta effekter från pandemin, ekonomiska svårigheter i bland annat Latinamerika och att det innehåll som väntas locka flest tittare kommer först i slutet av kvartalet.

”Medan bibehållandet av kunder och engagemanget förblir hälsosamt har tillväxten fortfarande inte accelererat till nivåerna innan covid”, skrev bolaget i rapporten.

Flera analyshus svarade med att sänka sina rekommendationer för aktien.

Netflix blev inte den enda pandemivinnaren att falla hårt i veckan. Peloton, som säljer träningscyklar för hemmabruk, rasade närmare 24 procent på torsdagen efter uppgifter om att bolaget planerar att stoppa sin produktion och säga upp personal för att hantera en kraftig nedgång i efterfrågan.

Uppgifterna tillbakavisades av vd John Foley i ett öppet brev på torsdagskvällen där han uppgav att bolaget fortfarande ”utvärderar alla möjligheter” för att ställa om verksamheten till en lägre tillväxttakt.

Peloton släppte också preliminära siffror för fjolårets sista kvartal där resultatet var högre än bolagets tidigare prognos. Aktiekursen repade sig drygt 5 procent i den inledande fredagshandeln men var fortfarande ned 19 procent för veckan efter ett tapp på över 70 procent under de senaste tre månaderna.

Nästa vecka bjuder på flera tunga teknikrapporter när bland annat Microsoft, Tesla och Apple ska bekänna färg för det gångna kvartalet.

Dessutom levererar centralbanken Federal Reserve ett nytt räntebesked på onsdagen. Analytikerna väntar sig inte några ändringar i penningpolitiken men flera Fed-ledamöter har signalerat att de kan tänka sig att gå snabbare fram minskningarna i stödköpen och räntehöjningar.


Innehåll från Danske BankAnnons

Fastighetsägare med ett aktivt hållbarhetsarbete – störst chans bli vinnare

Linda Fagerlund, globalt ansvarig för kommersiella fastigheter på Danske Bank.
Linda Fagerlund, globalt ansvarig för kommersiella fastigheter på Danske Bank.

Enligt Boverket står fastighetsbranschen för 37 procent av Sveriges energianvändning. 

Med stigande energipriser kan verksamheter utan en tydlig hållbarhetsstrategi bli dyrare att både finansiera och bedriva. 

Grön finansiering står därför högt på agendan när Danske Bank ger råd till sina kunder.

Är du intresserad av att veta mer om Danske Banks olika finansieringslösningar för hållbara satsningar? 

Fastighetsbranschen står enligt Boverket för 37 procent av Sveriges energianvändning och för 21 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Svenska fastighetsbolag har därmed stora möjligheter att få ekonomiska fördelar av att minska sin miljöpåverkan. 

– Om Sverige ska kunna nå de ambitiösa klimatmålen om nettonollutsläpp av växthusgaser senast år 2045 måste hela samhället ställa om mot fossilfritt, säger Linda Fagerlund, globalt ansvarig för kommersiella fastigheter på Danske Bank. 

Det mest centrala för fastighetsbranschen är att löpande arbeta med energieffektiviseringar i sina fastigheter – och har man samtidigt en tydlig redovisning av åtgärderna ökar möjligheterna att få tillgång till grön finansiering.

Grön finansiering växer

Grön finansiering har vuxit de senaste åren och används för att finansiera energieffektiva fastigheter, investeringar i förnybar energi, samt renoveringar och andra direkta kostnader som förbättrar energieffektiviteten i fastigheterna.

– Danske Bank har höga ambitioner i sitt hållbarhetsarbete med gröna produkter, rådgivare och specialister med erfarenhet från fastighetsbranschen. Jag är otroligt stolt över vårt gröna ramverk och vad vi hittills har åstadkommit tillsammans med våra kunder, även om det givetvis finns mycket kvar att göra.

I fastighetsbranschen har framsteg i hållbarhetsarbetet hittills gjorts med minskade direkta koldioxidutsläpp i det befintliga beståndet tack vare en bättre energimix och energieffektiviseringar, men det är viktigt att även täcka in hela kedjan när man bygger nya fastigheter. En betydande del av utsläppen från fastigheter uppstår i samband med framställning och transport av byggmaterial.

För att skapa ytterligare möjligheter för sina kunder att utvecklas inom hållbarhet erbjuder Danske Bank utöver gröna lån också hållbarhetslänkade lån. Det är lån där prissättningen är kopplad till om låntagaren uppnår vissa hållbarhetsmål som banken och kunden kommer överens om i samband med att låneavtalet ingås – och som visar att man tillsammans arbetar med en omställning. De vänder sig i dagsläget till större företag men på sikt är målet att göra dem tillgängliga för fler företag. 

Är du intresserad av att veta mer om Danske Banks olika finansieringslösningar för hållbara satsningar? 

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?