Netanyahu hotar med nyval efter mediebråk

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hotar att utlysa nyval efter att ha bråkat med finansminister Moshe Kahlon om landets nya public service-projekt, på engelska förkortat PBC. Netanyahus högerregering kan komma att upplösas om inte PBC stoppas före månadsskiftet april-maj, då sändningarna är tänkta att börja, enligt premiärministern.

Netanyahu, vars parti Likud leder en koalition som har en liten majoritet i parlamentet, rapporteras länge ha varit emot vad som befaras bli ett "vänstervridet" PBC. I förra veckan uppgavs han vara överens med finansministern i ärendet, men sedan återuppstod sprickan. Kahlon, som leder koalitionspartiet Kulanu, uppgavs redan i november vara för PBC, enligt al-Monitor.

"Vi kan inte ha en situation där Likud respekterar alla koalitionsöverenskommelser och mindre partier inte håller sina löften i viktiga frågor", sade Netanyahu i ett radiotal på söndagen.

Samtidigt framhåller israeliska medier att hotet om nyval kan tolkas som en avledande manöver från premiärministerns sida, tänkt att stjäla uppmärksamhet från en korruptionsutredning han är föremål för.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?