1515

Netanyahu får lämna premiärministerposten i Israel – Bennett tar över

Oppositionsledaren i Israel, Yair Lapid, har meddelat landets president att underlaget för regeringsbildningen är klart.

Därmed ser Benjamin Netanyahus drygt tolv år långa tid på premiärministerposten obönhörligen ut att närma sig sitt slut.

Foto:Ariel Schalit

Det blir ett roterande innehav av premiärministerposten meddelade Yair Lapid, 57 år, när han sent på onsdagskvällen bekräftade för presidenten att han är redo att bilda regering.

Inledningsvis, de två första åren, kommer Naftali Bennett, ledare för Yamina att vara premiärminister. Därefter tar Yair Lapid själv – som också varit finansminister under Netanyahu 2013–2014 – över posten.

49-årige Naftali Bennett benämns ofta som ultranationalist och han har bland annat varit utbildningsminister och försvarsminister. Han var också kanslichef hos Netanyahu 2006–2008. Den politiska karriären inleddes efter det att han blivit stormrik genom att sälja ett techbolag i banksektorn.

Yair Lapid, som förutom att ha varit Netanyahus finansminister, är tidigare journalist och tv-ankare.

Hans parti Yesh Atid (”Det finns en framtid”) fick 17 platser i parlamentet i det senaste valet med budskapet om en sekulär mittenpolitik. Men Lapid har alltså tvingats söka stöd från alla håll till det som israeliska medier kallar ”förändringsblocket”.

Det är alltså en minst sagt brokig skara partier som nu kommer att regera, från yttersta bosättarkanten till islamister. Sammanlagt ska åtta partier samsas i den sköra koalitionen.

En stötesten har varit Mansour Abbas, ledare för islamistiska Raam. För att stödja den nya regeringen ska han ha krävt någon form av stopp för de nya regler som gynnar judiska bosättare i ockuperade östra Jerusalem.

Det var egendomskonflikten där, i stadsdelen Sheik Jarrah, som blev den tändande gnistan till kriget mellan Israel och palestinska Gaza tidigare i maj.

Tidigare under onsdagen befann sig alla huvudpersonerna i samma lokal, då parlamentet knesset röstade fram Arbetarpartiets veteran Isaac Herzog som ny president, en i Israel mestadels ceremoniell roll

I det senaste valet den 23 mars kom ingen gruppering i närheten av de nödvändiga 61 mandat som krävs för majoritet bland knessets 120 platser.

Netanyahus Likud fick 30 platser, en tillbakagång med sju. Och hans kontakter med de övriga tolv partierna och konstellationerna i syfte att ragga stöd misslyckades. Den avgående presidenten Reuven Rivlin gav då, som den israeliska grundlagen påbjuder, mandat till Lapid att hitta en regeringsplattform.


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?