1515

Net Ent vinstvarnar

Spelmjukvarubolaget Netent slaktas på börsen efter tisdagsmorgonens vinstvarning för det fjärde kvartalet.

"Särskilt december var långsammare än väntat", säger vd:n Per Eriksson under morgonens telefonkonferens.

Per Eriksson, vd Net Ent.
Per Eriksson, vd Net Ent.

Netents intäkter uppgick till ungefär 419 miljoner kronor i fjärde kvartalet och rörelseresultatet förväntas uppgå till cirka 150 miljoner kronor. Netent konstaterar att det är lägre än marknadens förväntningar för perioden.

Aktien störtar på tisdagsmorgonen; vid klockan 10 rasar kursen med 21,5 procent.

"Skillnaden mellan marknadens förväntningar och det preliminära rörelseresultatet för fjärde kvartalet 2017 beror på lägre intäktstillväxt än väntat", skriver bolaget.

Under fjolåret fasade Netent ut leveranser av spel till operatörer i Australien, Polen och Tjeckien.

"I fjärde kvartalet hade detta en negativ effekt på intäktstillväxten på cirka tre procentenheter. Dessutom var den underliggande intäktsökningen på några av Netents marknader lägre än väntat i kvartalet", skriver bolaget.

Under morgonens telefonkonferens konstaterar vd:n att den negativa utvecklingen märktes av först i slutet av kvartalet.

"Särskilt december var långsammare än väntat. Vanligtvis är intäktstillväxten betydligt högre under fjärde kvartalet. Men vi tror på det vanliga säsongsmönstret framöver", säger vd Per Eriksson.

Bolagets verksamhet fortsätter dock att leverera "ett stabilt kassaflöde", och utdelningen för 2017 kommer att vara "minst i linje med" 2016 års nivå.

"Om vi blickar in i 2018 så är tillväxtutsikterna för Netent hälsosamma", säger Per Eriksson under telekonferensen.

Ett av skälen som nämns är att bolaget räknar med att släppa 20 nya spel under året, jämfört med 14 under 2017.

"Bara under det första kvartalet ska vi lansera fem nya spel", säger vd:n.

Netent betonar att siffrorna är preliminära, och att rapporten för fjärde kvartalet kommer att släppas som planerat.


Innehåll från EurocardAnnons

Undvik onödig kvittohantering – spara upp till 100 arbetstimmar i månaden

Gustavo Molano försäljningschef på Eurocard.
Gustavo Molano försäljningschef på Eurocard.

Företag som använder sig av papperskvitton lägger nästan 14 minuter på att hantera ett enda utlägg. Med direkta digitala kvitton kan du sköta hanteringen på 90 sekunder – betydligt snabbare och säkrare.

Slipp onödigt arbete. Läs mer om Eurocards lösning Smarta kvitton 

En studie från Eurocard med 235 organisationer i Norden visar att företag lägger väldigt mycket tid på kvittohantering. De är också ofta omedvetna om den tid som anställda lägger ned på manuella processer för att hantera kvitton. Hälften av alla företag i studien använder sig dessutom av papperskvitton som den viktigaste delen av kvittoredovisningen.

– Med papperskvitton tar det nästan 14 minuter att hantera ett enda utlägg, från det att köpet görs tills det är bokfört. För ett företag som hanterar 500 papperskvitton i månaden motsvarar det upp till 115 arbetstimmar, säger Gustavo Molano försäljningschef på Eurocard.

Stor tidsbesparing med ny lösning

Men allt detta kan komma att ändras med direkta digitala kvitton, en lösning som relativt nyligen har introducerats på den nordiska marknaden. Den innebär att ett digitalt kvitto skickas direkt från handlaren till kundens mobiltelefon, där det matchas med rätt transaktion och sedan vidare till företagets utläggshanteringssystem. 

– Direkta digitala kvitton är en grundförutsättning för att ett företag ska kunna digitalisera hela sin kvittohantering. Studien visar också att företag som använder sig av direkta digitala kvitton kan hantera ett kvitto på under 1,5 minut, vilket då motsvarar cirka elva arbetstimmar för ett företag som hanterar 500 kvitton i månaden. Det är en tidsbesparing på 104 arbetstimmar, nästan 90 procent, jämfört med en helt manuell process, säger Gustavo Molano.

Färre fel och lägre kostnader

Hos Eurocard är direkta digitala kvitton en del av lösningen Smarta kvitton, som innebär att företag kan få ett digitalt kvitto, hela vägen från köp till bokföring. Redan i dag erbjuder ett antal handlare i Norden, bland annat taxiföretag, hotell och matvarukedjor Smarta kvitton.

– Smarta kvitton gör att både den som gör utlägget och den som godkänner det sparar tid. Dessutom innebär den helt digitala processen att inga kvitton förstörs eller försvinner. Det ger en kvittohantering med mycket färre fel och betydligt lägre administrationskostnader, säger Gustavo Molano.

Läs hela studien här 

 

 

 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?