1515
Annons

Nestorns minifabriker ska minska beroendet av Kina

Lars Uno Larsson är en visionär av rang. Långt före alla andra såg han potentialen i särläkemedel och grundade det som i dag utgör basen i Sveriges största läkemedelsbolag med ett marknadsvärde på 45 miljarder kronor. Nu ska han revolutionera en ny del av branschen. 

Lars Uno Larsson introducerade särläkemedel. Nu har han en ny banbrytande metod.
Lars Uno Larsson introducerade särläkemedel. Nu har han en ny banbrytande metod.

”När du kontrollerar utbudet av läkemedel kontrollerar du världen.” 

Det var den amerikanska författaren Rosemary Gibsons ord när hon talade inför kongressen i Washington DC förra sommaren. 

Få anade då att de risker hon pekade på, om USA:s och andra länders stora beroende av läkemedel producerade i Kina, skulle bli så akuta som nu när coronaviruset sprids över världen och sätter käppar i hjulet för allt som produceras i Kina. 

Av samma anledning sitter Lars Uno Larsson, 76, i frivillig karantän i sin villa utanför Stockholm. Därifrån styr han han just nu utvecklingen av det som kan bli en lösning på världens stora beroende av länder som Kina och Indien vad gäller läkemedelsproduktion. Det handlar om om modulära fabriker som enkelt kan flyttas omkring i världen och sättas upp där det finns akuta behov, exempelvis utanför sjukhus. 

”Läkemedelsproduktionen har sett likadan ut sedan 1500-talet med den skillnaden att maskinerna i dag är gjorda av stål istället för av trä. Vår process öppnar upp för ett helt annat tänk”, säger Andreas Segerros, vd i Biomimetics 3000, bolaget bakom Lars Uno Larssons teknologi. 

Men innovationen, som utvecklats med inspiration från processer i naturen, är inte bara modulär, den förändrar också produktionsmetoderna. Från stora volymer i ”batcher” till små volymer i ett konstant produktionsflöde eller ”continuous manufacturing” som det heter på engelska.

”Det betyder att vi inte kommer att behöva stora fabriker i framtiden utan små enheter, i små moduler jämförbara med en hårddisk som tidigare satt under skrivbordet, där du producerar substanser”, säger bolagets forskningschef Jens Bukrinski. 

Initialt kommer fokus att ligga på produktion av peptider, en klass av läkemedel som inneburit stora utmaningar men som nu blivit en het marknad som väntas växa till över 60 miljarder dollar till år 2026. 

”Anledningen till vi börjar där är att produktionsprocessen är extremt råvaruintensiv. För att producera ett kilo peptider behövs mellan 3000 till 4000 kilo råvara, giftiga lösningsmedel som måste hanteras varligt. Vi har redan minskat användningen av giftiga lösningsmedel med en faktor 10, och avfallet med lika mycket. Och då har vi inte optimerat processen fullt ut ännu”, säger Jens Bukrinski. 

Lars Uno Larsson är en visionär av rang. Det tog tio år för världen att komma ikapp hans förra idé om särläkemedel, ett område som alla i läkemedelsindustrin suktar efter i dag. 

”Jag hade jobbat i 16 år på det amerikanska läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibb när jag läste om att det franska parlamentet frågat efter en europeisk motsvarighet till USA:s orphan drug act. Efter en resa till USA, möten med det amerikanska läkemedelsverket FDA och patientorganisationer bestämde jag mig för att starta ett bolag med fokus på särläkemedel”, säger Lars Uno Larsson.

Det blev startskottet för Swedish Orphan som 16 år senare kom att köpas av Investor för att i nästa steg fusioneras med Pharmacia-avknoppningen Biovitrum. I dag är Sobi, med ett marknadsvärde på 45 miljarder kronor, ett av världens ledande bolag inom särläkemedel. 

Bara tre månader efter att Investor klivit in och han klivit ur fångade han upp nästa idé, den om ”continuous manufacturing”. 

Precis som i fallet med särläkemedel tog det tio år för världen att komma ikapp. 

”2015 gick FDA ut och rekommenderade industrin att bygga om sin tillverkning från batcher till den metod vi använder. Den visionen vi hade blev plötsligt realistisk.”

Nu, mitt i coronakrisens hetta, knackar läkemedelsbolagen på dörren men ännu återstår cirka tre år innan Lars Uno Larsson och hans sju anställda kan revolutionera branschen på nytt.

Jätteprojekt i Skåne stoppas – mitt i elkrisen

Ansökningarna om att få bygga storskalig elproduktion genom nya solparker i södra Sverige ökar i rekordfart, men utbyggnaden har stött på patrull. Mitt i elkrisen har Länsstyrelsen i Skåne stoppat och tagit juridisk strid mot flera stora projekt med hänvisning till att livsmedelsförsörjningen är viktigare än ny elproduktion.

Peter Braun, projektchef European Energy.
Peter Braun, projektchef European Energy.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera