1515
Annons

Nervöst på Wall Street inför Fed-besked

New Yorks ledande börsindex svettades igen i den inledande tisdagshandeln i väntan på Federal Reserves räntebesked. En bättre rapport än väntat lyfte Verizon mot strömmen.

Wall Street öppnade tisdagshandeln på minus igen efter att måndagskvällens revansch tappade fart. Storbolagsindexet S&P 500 föll 1,5 procent i den inledande handeln medan Nasdaqs kompositindex tappade 1,7 procent.

De tvära kasten kommer samtidigt som finansmarknaderna förbereder sig på onsdagens räntebesked från Federal Reserve. Centralbanken väntas inte genomföra några nya åtgärder men skulle kunna skicka starkare signaler om kommande räntehöjningar.

För närvarande indikerar terminshandeln att investerarna väntar sig en första höjning i mars och därefter ytterligare tre höjningar i år. En del tunga analytiker varnar dock för att Fed mycket väl kan bjuda på obehagliga överraskningar – ekonomer på Goldman Sachs varnade i helgen för att det finns risk att Fed höjer räntan vid varje möte från och med mars.

Bland vinnarna syntes telekomjätten Verizon som steg 1,5 procent mot strömmen i den inledande handeln efter att bolaget levererat ett bättre resultat och en högre prognos än analytikerna räknat med.

Resultatet för det fjärde kvartalet blev 1,31 dollar eller 12,1 kronor medan omsättningen. I en färsk prognos för helåret 2022 räknar Verizon med att det justerade resultatet per aktie ska landa mellan 5,4 och 5,55 dollar. Den lägre punkten i spannet är precis ovanför analytikernas snittprognos för året enligt S&P Market Intelligence.

Efter en tuff start på året, då en planerad 5g-expansion försenades efter protester från flygindustrin, signalerar Verizon också att investeringarna kommer att minska jämfört med 2021. Det är dock exklusive investeringarna i frekvensbandet C-band som huserar bolagets nya 5g-utrullning där investeringarna istället spås öka.

”När vi rör oss in i 2022 har vi de nödvändiga tillgångarna för att förverkliga vår strategi som vi presenterade 2019”, skriver vd Hans Vestberg.

Bland förmiddagens rapportförlorare stack istället konglomeratet GE ut. Trots att kassaflödet, en punkt i rapporten analytikerna brukar syna nog, kom in bättre än väntat sänktes aktien av att intäkterna på 20,3 miljoner dollar var lägre än konsensusprognosen indikerat.

I en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg skyllde vd Larry Culp den svagare intjäningen på kortsiktiga problem med leveranser och osäkerhet kring nya skatteavdrag för vindkraftverk vilket påverkas bolagets vindturbintillverkning. Aktien sjönk 6,9 procent i den inledande handeln.


Innehåll från EKNAnnons

Så försäkrar Kiruna-bolaget jätteaffärerna i utlandet

Kiruna Wagon tillverkar godsvagnar, och hittills har kunderna mest varit svenska gruvjättar. Men med affärer i Egypten och kanske Zambia – större än de senaste 15 årens sammanlagda omsättning – har de tagit hjälp på flera sätt av Exportkreditnämnden, EKN.

Läs mer om hur du kan minska betalningsrisken i dina exportaffärer.

Historien om Kiruna Wagon tog sin början under tidigt 2000-tal. LKAB behövde nya och bättre malmvagnar och uppdraget föll på ett konsortium av norrländska företag och verkstäder. Ur det konsortiet växte Kiruna Wagon fram, i dag ägt av tre norrländska familjer.

– Vi fick sedan kunder som Boliden och Kaunis Iron och hade till slut 100 procent av den svenska marknaden i vår lilla nisch. Då insåg vi att vi var tvungna att titta på export, säger Fredrik Kangas som är vd på Kiruna Wagon.

Så fort export kom på tal tog Kiruna-bolaget kontakt med EKN, som har i uppdrag att hjälpa svenska exportföretag. I en rad offerter till kunder i utlandet använde de sig av EKN:s garanti för kundfordringar – garantin innebär att Kiruna Wagon får betalt även om kunden till slut inte kan betala.

”Nödvändigt för att ens våga offerera”

– Den här garantin var absolut nödvändig för att vi ens skulle våga offerera på en stor affär om 300 vagnar till Egypten. När vi vet att vi får betalt är det dessutom lättare att erbjuda kunder bättre och längre kreditvillkor, vilket ofta är en förutsättning för att få kontraktet.

Just nu planerar Kiruna Wagon för en ännu större affär tillsammans med Alstom, före detta Bombardier, gällande 1 500 vagnar till Zambia. Det är nästan lika många som företaget levererat sedan det grundades i början av 2000-talet.  Och här har en annan garanti från EKN varit nyckeln i offertarbetet.

EKN garanterade förskottsgarantin

– Affären är så stor att vi behövde få ett förskott på 50 miljoner kronor för att ens kunna börja tillverka. Alstom behövde då en garanti från vår bank för det förskottet, men banken behövde i sin tur säkerhet för att våga ställa ut garantin. Och det löste EKN, förklarar Fredrik Kangas.

EKN gick in och garanterade bankens kreditrisk i förskottet, och på så sätt kunde Alstom säga ja till förskottsbetalningen. Enligt Fredrik Kangas var det avgörande.

– Hela affären bygger på den här förskottsgarantin, och det hade verkligen inte gått att lösa på något annat sätt. De här garantierna från EKN har varit absolut avgörande för vår export och vår tillväxtresa.

Vill du veta mer om hur du kan stärka din globala konkurrenskraft, klicka här.

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?