1515

Nents vd om satsningen på vintersport: ”Det här är stort”

Sporträttigheter kommer att spela en betydande roll för Nent både i Norden och på nya marknader, säger vd:n Anders Jensen på en pressträff om strömningsbolagets vintersportssatsning. 

Nents vd Anders Jensen.
Nents vd Anders Jensen.Foto:Jack Mikrut

I april 2019 offentliggjorde Nent att strömningsbolaget, med tjänsten Viaplay, förvärvat sändningsrättigheterna för en rad populära vintersporter, däribland världsmästerskapen i alpint och längskidåkning, med start hösten 2021. 

”Sporten är en väldigt väsentlig del av var vi kommer ifrån, vad vi är och kanske en ännu väsentligare del av vart vi är på väg som företag, både i Norden och de nya marknaderna”, säger Anders Jensen, vd för Nent, på fredagens pressträff om höstens vintersportsatsning där bland annat tv-profilen Peter Jihde och skidexperten Johanna Ojala, närmast från SVT, avslöjades som programledare för sändningarna. 

”Vi är otroligt förväntansfulla, det här är stort”, säger Anders Jensen. 

Sändningsrättigheterna sträcker sig fram till 2026 och gäller för hela Norden. Enligt tidigare uppgifter från norska Kampanje betalade Nent 1 miljard kronor för rättigheterna i Norge. 

Nent avböjer att kommentera kostnaden för affären. 

I november förra året lanserade Nent en ambitiös plan om att bli ”Europas främsta streamingbolag”, som bland annat innefattar att Viaplay lanseras på tio internationella marknader före utgången av 2023, däribland Polen och USA redan i år.

Dessutom ska antalet abonnenter ha ökat till 10,5 miljoner vid slutet av 2025. 

Viaplay har i dag över 3 miljoner betalande abonnenter, en ökning med runt 50 procent jämfört med första kvartalet 2019. Nents prognos för 2021 är att ytterligare 650.000 abonnenter tillkommer.  

 


Innehåll från SavelendAnnons

Savelend breddar sitt erbjudande – och siktar på börsnotering i sommar: ”Vi gillar transparensen”

Ludwig Pettersson, VD på Savelend.
Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

P2P-aktören Savelend, som erbjuder en investerings- och sparplattform för krediter, siktar på börsnotering innan midsommar. 

– Nu tar vi nästa steg i bolagets utveckling och bjuder in fler investerare att vara med på dubbla resor, både på plattformen som investerare och som aktieägare, säger Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

Börsnoteringen är ett led i att expandera på flera marknader i Europa.

Savelend tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren.

Savelend har i dag förmedlat över 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2020 på insatt kapital har varit i genomsnitt över 10%. Trots Corona har avkastningen hållit sig stabil och över plattformens målränta om 7-9%, med en avkastning från februari 2020 till januari 2021 om 10,76%. Nu siktar Savelend på en börsintroduktion på Nasdaq First North innan midsommar. Skälen är flera.

– Den huvudsakliga anledningen är att vi tror att våra investerare på plattformen och våra aktieägare ser väldigt lika ut. De är samma typ av personer med samma intressen, samma syn på risktagande och de har liknande avkastningskrav. Vi vill ge dem fler möjligheter att investera, säger Ludwig Pettersson.

Savelend vill ge kunder och investerare insyn

Med börsnotering kommer också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökande transparensen som det innebär att vara noterad, som att släppa kvartalsrapporter och därmed ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

Ludwig Pettersson påpekar att Savelend sedan två år tillbaka i praktiken arbetat som om det vore börsnoterat, med en extern styrelse och hög nivå på Corporate Governance.

– För oss internt blir det ingen stor skillnad, säger han.

Med börsnoteringen tar Savelend också sikte på Europa. I Polen, där man redan haft en närvaro, ska man expandera ytterligare. Finland är en ny marknad man vill in på, och där man nyligen rekryterat en landschef.

– Med en expansion i Europa ser vi en klar fördel med att vara listade på börsen. Det hänger ihop med transparensen och trovärdigheten för vår verksamhet som följer med en börsnotering, säger han.

Savelend erbjuder andrahandsmarknad för krediter

Savelend lanserade 2014 vilket gör företaget till Sveriges äldsta digitala investerings- och sparplattform för krediter. I dag erbjuder man fem olika kredittyper: Inkassoportföljer, fakturaköp, företagslån, konsumentlån och fastighetskrediter. Under Q4 2020 öppnade Savelend upp en andrahandsmarknad för krediter.

– Nu kan du köpa och sälja krediter innan löptidens slut. Om du har investerat men behöver dina pengar så kan du sälja och få tillgång till pengarna samma dag, fast det är två år kvar på löptiden. Det här är en fin och attraktiv tjänst, säger Ludwig Pettersson.

Läs mer på: www.savelend.se 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i krediter kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?