Annons

Nekades korttidsstöd trots jättetapp: ”En snyting rakt i nyllet”

Förtagaren Morgan Sehlstedt tog strid när Tillväxtverket avslog ansökan om korttidsstöd. Skälet var att han inte tog ut lön under sin ledighet i januari. Förvaltningsrätten gjorde samma bedömning. 

”I praktiken innebär detta att det är förbjudet att leva på utdelade pengar”, säger Morgan Sehlstedt. 

Morgan Sehlstedt och hans fru Veronica driver den omtalade retrobutiken Glinder i Mjölby.
Morgan Sehlstedt och hans fru Veronica driver den omtalade retrobutiken Glinder i Mjölby.Foto:Stefan Jerrevång

Retrobutiken Glinder i utkanten av Mjölby drar till sig kunder från hela landet. Klädmärket Rockabilly är en storsäljare till fester, bröllop, shower och biltillställningar med 50-talstema. 

Normalt börjar högsäsongen i april, men redan i mars stod det klart att den aldrig skulle dra igång. Med smittspridningen försvann kunderna, konstaterar Morgan Sehlstedt som driver företaget med sin fru Veronika. 

”Vi förstod att försäljningen skulle ta en enorm smäll av coronapandemin”, säger han. 

De ansökte om korttidsstöd, men överraskades av beskedet att den avslogs. Skälet Tillväxtverket hänvisade till var att företaget inte hade betalat ut löner till de anställda (grundarparet Morgan och Veronika Sehlstedt) i januari, som var referensmånad. 

”Vi driver ett säsongsföretag och jobbar stenhårt tio månader om året. December och januari är sommar för oss, då tar vi semester”, säger Morgan Sehlstedt och fortsätter: 

”För att täcka upp brukar vi ta ut utdelning i december som vi använder de två månader vi är lediga.”

Beslutet om utdelning fattade paret våren 2019, pengarna betalades ut i december samma år. Men det var inte utdelningen som fick Tillväxtverket att avslå ansökan om korttidsstöd, utan det faktum att företaget inte hade betalat in arbetsgivaravgifter i januari. 

”I praktiken innebär detta att det är förbjudet att leva på utdelade pengar. Det finns inte en chans att det var lagstiftarens intention att lagen skulle tolkas på det viset”, säger Morgan Sehlstedt. 

En jurist hjälpte dem att överklaga beslutet. Med överklagan skickade de underlag på samtliga löneuttag och inbetalda arbetsgivaravgifter, berättar han vidare.  

”Vi ville visa att vi är ett seriöst familjeföretag som haft bra siffror hela resan – vi är inga konstiga människor som försöker lura till oss något.” 

Ärendet gick ett varv till inom myndigheten som landade i samma beslut, med samma hänvisning som vid första avslaget. 

Efter avslag nummer två gick frågan vidare till förvaltningsrätten i Stockholm som i dagarna meddelade sin dom där överklagandet avslås: Företaget har inte betalat ut lön i december och januari och har därför inte rätt till korttidsstöd. 

 ”Det är en snyting rakt i nyllet från dem som ska skydda oss och som vi har tjänat genom att betala många miljoner i skatt”, säger Morgan Sehlstedt. 

Sedan mars har företaget tappat 60 procent av sin omsättning. Enda krisstödet det fått är den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifterna. 

Ansökte ni om omställningsstöd?
”Nej, vi är så extremt besvikna. Varken regeringen eller Tillväxtverket har koll på hur det fungerar att vara småföretagare. Jag skulle vilja att Stefan Löfven bad oss alla om ursäkt för att krisstöden har skötts så dåligt.”

Morgan Sehlstedt pekar på stelheten i att korttidsreglerna är desamma för industrijättar som för mikrobolag som hans eget. Med domen från förvaltningsrätten sätter han dock punkt för striden mot Tillväxtverket.  

”Luften gick ur, nu klarar vi inte mer. Vi måste styra bort från det onda och helt fokusera på att sälja produkter. På Facebook, där vi har 60.000 följare, har jag vädjat till våra kunder. De är som en familj och blir vår räddning ur det här.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MotorolaAnnons

Motorola fortsätter sin innovationsresa med fokus på 5G och säkerhet gentemot företag

Peter Lundkvist och Steven Antoniou, Motorola.
Peter Lundkvist och Steven Antoniou, Motorola.

När det kommer till mobilbranschen har Motorola varit först ut med mycket. Från det första mobilsamtalet – någonsin, till den första smartphonen i klassisk vikmodell och det första 5G-samtalet. Den senaste tiden har Motorola jobbat för att bredda sin produktportfölj för 5G för att möta alla konsumenter, privata som företag, som vill ta steget in i 5G-eran. 

Motorola var först ut med mobila samtal, redan 1973, och i början av 2019 var det dags igen, då man tillsammans med en operatör levererade världens första kommersiella 5G-samtal. Det nya 5G-nätet har varit fokus för branschen under flera år, men det var först under slutet av förra året det började ta fart på riktigt, för att under 2020 närmast ha dominerat inom telekom. För Motorola har fokus nu legat på att säkerställa att alla kan ta del av kvalitativa och säkra 5G-produkter.

Att ställa om till 5G ska vara enkelt 

Pionjärandan genomsyrar bolaget lika mycket nu som när de skapade den första mobiltelefonen och något Motorola har satsat extra på är att utvidga och förbättra sitt erbjudande gentemot företag. 

Motorola kan idag presentera en rad värdefulla tilläggstjänster för företag. För ett av de vanligaste problemen som IT-avdelningar har idag när det kommer till telefonin, är att de inte har full insyn i mobilparken. Det är svårt att kontrollera hur telefonerna används, vem som använder dem och hur åtkomst och behörigheter faktiskt efterlevs, policy gentemot praxis. 

– Hos många företag idag går allt för mycket tid till administration av tekniska lösningar, många har inte tid, de har alltför dålig koll, vilket blir onödigt dyrt och man utsätter företaget för potentiella säkerhetsrisker, säger Steven Antoniou, B2B Business Development Manager. Här känns det bra att kunna erbjuda företagen en lösning, med innovativa tilläggstjänster och såklart, en säker och pålitlig produkt.

Tilläggstjänsterna som Motorola nu erbjuder ger företag en helt annan kontroll på den egna mobilparken. Företagskunder får nu exempelvis en mycket bättre möjlighet till kapitalförvaltning. Detta med tjänster som Thinkshield for Mobile, Google zero touch-registrering, utökade garantier, säkerställande att alla enheters operativsystem uppgraderas i tid, samt att alla telefoner får säkerhetsuppdateringar i upp till 36 månader.

Med ökad säkerhet, uppdateringar och utökade garantier förlängs livscykeln hos mobilparken, och med ökad kontroll över företagets telefoner har företaget en enkel överblick över enheternas status, när någon behöver bytas ut, återkallas och återvinnas. Här finns möjligheter för företagen, att inte bara att spara tid och pengar, utan även att ta ett större ansvar ur ett hållbarhetsperspektiv.

Prisvärda 5G-telefoner ger valmöjligheter – för alla

Kraften och möjligheterna som öppnas med det snabbare 5G-nätverket ställer högre krav på telefoners processor, uppdateringsfrekvens och batteri för att kunna leverera. Vilket Motorola har haft i åtanke vid framtagandet av nya moto g 5G plus. Med 5G-stöd och pris på endast cirka 4000 kronor är den ett stort kliv framåt för Motorola som har som målsättning att erbjuda pålitlig och säker 5G för alla konsumenter – privatpersoner som företag. 

– Vad konsumenter vill ha är ett enkelt gränssnitt, och allra främst en lång batteritid, säger Peter Lundkvist, nordisk marknadschef på Motorola. Det här vet vi om, och har med användaren i fokus utvecklat en telefon som uppfyller dessa krav. Vi var först ut med 5G-samtal och vill nu möjliggöra för alla som vill uppgradera till 5G, att kunna göra det på ett smidigt, säkert och kostnadseffektivt sätt.

Motorola har länge varit en av spelarna i branschen som levererat ren Android. Det har varit mycket uppskattat av användare då det ger en telefon helt fri från bloatware och dubblettappar, vilket förbättrar prestandan för ett maximalt rappt användargränssnitt.  

Som Android-leverantör har Motorola också ett tätt samarbete med Google och kan erbjuda förstklassig säkerhet och snabbhet. Motorolas 5G-telefoner, moto g 5G plus inkluderad, har kvalitetsstämpeln Android Enterprise Recommended. Det innebär att enheten uppfyller Googles krav på såväl hårdvara som mjukvara, samt att telefonen hålls säker och uppdaterad. 

För mer information om moto g 5G plus, se här. Nyfiken på Motorolas tilläggstjänster för företag? Hör av dig till Steven Antoniou så berättar han mer. 

Mer från Motorola

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Motorola och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?