1515

Nekades korttidsstöd trots jättetapp: ”En snyting rakt i nyllet”

Förtagaren Morgan Sehlstedt tog strid när Tillväxtverket avslog ansökan om korttidsstöd. Skälet var att han inte tog ut lön under sin ledighet i januari. Förvaltningsrätten gjorde samma bedömning. 

”I praktiken innebär detta att det är förbjudet att leva på utdelade pengar”, säger Morgan Sehlstedt. 

Morgan Sehlstedt och hans fru Veronica driver den omtalade retrobutiken Glinder i Mjölby.
Morgan Sehlstedt och hans fru Veronica driver den omtalade retrobutiken Glinder i Mjölby.Foto:Stefan Jerrevång

Retrobutiken Glinder i utkanten av Mjölby drar till sig kunder från hela landet. Klädmärket Rockabilly är en storsäljare till fester, bröllop, shower och biltillställningar med 50-talstema. 

Normalt börjar högsäsongen i april, men redan i mars stod det klart att den aldrig skulle dra igång. Med smittspridningen försvann kunderna, konstaterar Morgan Sehlstedt som driver företaget med sin fru Veronika. 

”Vi förstod att försäljningen skulle ta en enorm smäll av coronapandemin”, säger han. 

De ansökte om korttidsstöd, men överraskades av beskedet att den avslogs. Skälet Tillväxtverket hänvisade till var att företaget inte hade betalat ut löner till de anställda (grundarparet Morgan och Veronika Sehlstedt) i januari, som var referensmånad. 

”Vi driver ett säsongsföretag och jobbar stenhårt tio månader om året. December och januari är sommar för oss, då tar vi semester”, säger Morgan Sehlstedt och fortsätter: 

”För att täcka upp brukar vi ta ut utdelning i december som vi använder de två månader vi är lediga.”

Beslutet om utdelning fattade paret våren 2019, pengarna betalades ut i december samma år. Men det var inte utdelningen som fick Tillväxtverket att avslå ansökan om korttidsstöd, utan det faktum att företaget inte hade betalat in arbetsgivaravgifter i januari. 

”I praktiken innebär detta att det är förbjudet att leva på utdelade pengar. Det finns inte en chans att det var lagstiftarens intention att lagen skulle tolkas på det viset”, säger Morgan Sehlstedt. 

En jurist hjälpte dem att överklaga beslutet. Med överklagan skickade de underlag på samtliga löneuttag och inbetalda arbetsgivaravgifter, berättar han vidare.  

”Vi ville visa att vi är ett seriöst familjeföretag som haft bra siffror hela resan – vi är inga konstiga människor som försöker lura till oss något.” 

Ärendet gick ett varv till inom myndigheten som landade i samma beslut, med samma hänvisning som vid första avslaget. 

Efter avslag nummer två gick frågan vidare till förvaltningsrätten i Stockholm som i dagarna meddelade sin dom där överklagandet avslås: Företaget har inte betalat ut lön i december och januari och har därför inte rätt till korttidsstöd. 

 ”Det är en snyting rakt i nyllet från dem som ska skydda oss och som vi har tjänat genom att betala många miljoner i skatt”, säger Morgan Sehlstedt. 

Sedan mars har företaget tappat 60 procent av sin omsättning. Enda krisstödet det fått är den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifterna. 

Ansökte ni om omställningsstöd?
”Nej, vi är så extremt besvikna. Varken regeringen eller Tillväxtverket har koll på hur det fungerar att vara småföretagare. Jag skulle vilja att Stefan Löfven bad oss alla om ursäkt för att krisstöden har skötts så dåligt.”

Morgan Sehlstedt pekar på stelheten i att korttidsreglerna är desamma för industrijättar som för mikrobolag som hans eget. Med domen från förvaltningsrätten sätter han dock punkt för striden mot Tillväxtverket.  

”Luften gick ur, nu klarar vi inte mer. Vi måste styra bort från det onda och helt fokusera på att sälja produkter. På Facebook, där vi har 60.000 följare, har jag vädjat till våra kunder. De är som en familj och blir vår räddning ur det här.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?