Annons

Nekades korttidsstöd trots jättetapp: ”En snyting rakt i nyllet”

Förtagaren Morgan Sehlstedt tog strid när Tillväxtverket avslog ansökan om korttidsstöd. Skälet var att han inte tog ut lön under sin ledighet i januari. Förvaltningsrätten gjorde samma bedömning. 

”I praktiken innebär detta att det är förbjudet att leva på utdelade pengar”, säger Morgan Sehlstedt. 

Morgan Sehlstedt och hans fru Veronica driver den omtalade retrobutiken Glinder i Mjölby.
Morgan Sehlstedt och hans fru Veronica driver den omtalade retrobutiken Glinder i Mjölby.Foto:Stefan Jerrevång

Retrobutiken Glinder i utkanten av Mjölby drar till sig kunder från hela landet. Klädmärket Rockabilly är en storsäljare till fester, bröllop, shower och biltillställningar med 50-talstema. 

Normalt börjar högsäsongen i april, men redan i mars stod det klart att den aldrig skulle dra igång. Med smittspridningen försvann kunderna, konstaterar Morgan Sehlstedt som driver företaget med sin fru Veronika. 

”Vi förstod att försäljningen skulle ta en enorm smäll av coronapandemin”, säger han. 

De ansökte om korttidsstöd, men överraskades av beskedet att den avslogs. Skälet Tillväxtverket hänvisade till var att företaget inte hade betalat ut löner till de anställda (grundarparet Morgan och Veronika Sehlstedt) i januari, som var referensmånad. 

”Vi driver ett säsongsföretag och jobbar stenhårt tio månader om året. December och januari är sommar för oss, då tar vi semester”, säger Morgan Sehlstedt och fortsätter: 

”För att täcka upp brukar vi ta ut utdelning i december som vi använder de två månader vi är lediga.”

Beslutet om utdelning fattade paret våren 2019, pengarna betalades ut i december samma år. Men det var inte utdelningen som fick Tillväxtverket att avslå ansökan om korttidsstöd, utan det faktum att företaget inte hade betalat in arbetsgivaravgifter i januari. 

”I praktiken innebär detta att det är förbjudet att leva på utdelade pengar. Det finns inte en chans att det var lagstiftarens intention att lagen skulle tolkas på det viset”, säger Morgan Sehlstedt. 

En jurist hjälpte dem att överklaga beslutet. Med överklagan skickade de underlag på samtliga löneuttag och inbetalda arbetsgivaravgifter, berättar han vidare.  

”Vi ville visa att vi är ett seriöst familjeföretag som haft bra siffror hela resan – vi är inga konstiga människor som försöker lura till oss något.” 

Ärendet gick ett varv till inom myndigheten som landade i samma beslut, med samma hänvisning som vid första avslaget. 

Efter avslag nummer två gick frågan vidare till förvaltningsrätten i Stockholm som i dagarna meddelade sin dom där överklagandet avslås: Företaget har inte betalat ut lön i december och januari och har därför inte rätt till korttidsstöd. 

 ”Det är en snyting rakt i nyllet från dem som ska skydda oss och som vi har tjänat genom att betala många miljoner i skatt”, säger Morgan Sehlstedt. 

Sedan mars har företaget tappat 60 procent av sin omsättning. Enda krisstödet det fått är den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifterna. 

Ansökte ni om omställningsstöd?
”Nej, vi är så extremt besvikna. Varken regeringen eller Tillväxtverket har koll på hur det fungerar att vara småföretagare. Jag skulle vilja att Stefan Löfven bad oss alla om ursäkt för att krisstöden har skötts så dåligt.”

Morgan Sehlstedt pekar på stelheten i att korttidsreglerna är desamma för industrijättar som för mikrobolag som hans eget. Med domen från förvaltningsrätten sätter han dock punkt för striden mot Tillväxtverket.  

”Luften gick ur, nu klarar vi inte mer. Vi måste styra bort från det onda och helt fokusera på att sälja produkter. På Facebook, där vi har 60.000 följare, har jag vädjat till våra kunder. De är som en familj och blir vår räddning ur det här.”

Innehåll från Malmö stadAnnons

”Äntligen har vi pusselbiten som kan göra textilbranschen cirkulär – och den biten finns i Malmö”

Anna Vilén är kommunikatör på Sysav.
Anna Vilén är kommunikatör på Sysav.

I Malmö tas flera initiativ för att återvinna textilier och ge dem nytt liv. Här finns till exempel maskinen som är färd med att revolutionera den europeiska textilproduktionen. 

Här finns också designern som skapar nya revolutionerande plagg av restpartier – och kläder för rymden.

Läs mer om Malmö stads näringsliv 

Fyrkantiga balar med ihoppressade kläder bildar prydliga rader som sträcker sig så långt ögat når. En bal består av jeanskläder, en annan av röda textilier gjorda av polyester. Och så fortsätter det, med olika material och olika färger. Vi är inne på Sysavs (Sydskånes avfallsaktiebolag) anläggning i Malmö.

– Vi är först i världen med att erbjuda en storskalig anläggning för automatisk textilsortering, säger Anna Vilén, kommunikatör på Sysav. 

I en av hangarerna på återvinningsanläggningen i hamnen i Malmö pågår en slags textilrevolution. Här huserar Siptex, världens första storskaliga anläggning för automatisk textilsortering. Den är 30 meter lång, kan sortera tre material samtidigt och vid full kapacitet sorterar maskingen 24 000 ton textilier varje år. Det motsvarar ungefär 30 procent av textilierna som slängs i Sverige under samma period. 

– Det krävs mängder av natur- och energiresurser att tillverka nya kläder och textilier. Tack vare Siptex kan vi erbjuda en helt återvunnen råvarukälla, här i Malmö som i princip kan ersätta jungfrulig produktion av textilmaterial, förklarar Anna Vilén medan hon visar maskinens olika funktioner. 

Storskalig sortering behövs

Den mekaniska återvinningen, vilket i praktiken innebär att tyget rivs och utifrån det spinns ny tråd, påverkar i viss mån slitstarkheten eftersom fiberlängden kortas. 

– Därför blandas ofta återvunnen fiber med jungfrulig för att få en längre livslängd på plagget, säger Anna Vilén.

En storskalig sortering behövs. Senast 2025 ska textilavfall samlas in separat enligt EU:s nya avfallsdirektiv. 

– Själva maskinen i sig är inte revolutionerande, att använda sig av infrarött ljus för att sortera material har gjorts tidigare, bland annat är det den tekniken som används vid sortering av plast. Men mjukvaran, hur själva Siptex arbetar samt storskaligheten i sorteringen är världsunik, berättar hon.

Den färdigsorterade textilen kan antingen bli nytt tyg igen eller omvandlas till exempelvis isoleringsmaterial.

– Det är stor efterfrågan på vårt sorterade material. Vi säljer vår råvara till återvinnare i Sverige och Europa. Vi kommer inom kort starta ett nytt projekt kring återvunnen polyester tillsammans med Stadium. De, H&M och Ikea är några av de näringslivsaktörer som har ingått i forskningsprojektet som Siptex är sprunget ur, säger Anna Vilén. 

Och förhoppningen är att fler hållbara och klimatsmarta näringar i regionen ska komma ur den. Forskarna som deltagit i projektet ser potentiella vinster med att ha en textil och återvunnen råvarukälla lokalt i Sverige; andra delar av produktionskedjan inom textilindustrin skulle på sikt kunna bli lokala eller regionala.

Siptex är en av flera exempel som bidragit till att Malmö utsågs till Sveriges miljöbästa kommun 2021 av tidningen Aktuell Hållbarhet. 

Gör hållbara och cirkulära kollektioner

En aktör i en annan del av den hållbara textilbranschen är Malmödesignern Sara Rosberg. Hon har nyligen börjat sälja sitt spin-off märke Modality Upcyles, plagg som består av textil från prover och prototyper, på Återbruket i Malmö. 

– Vi vill inspirera människor att ta vara på textilerna de har, och designa om eller återanvända istället för att kasta, säger hon.

Sara Rosberg, till höger, är design och grundare till Modality. Klädmärket startade 2020 med en Red-Carpet kollektion, och var bland annat representerade på Cannes-festivalen 2021. Nu arbetar hon även med kläder för rymdbruk.
Sara Rosberg, till höger, är design och grundare till Modality. Klädmärket startade 2020 med en Red-Carpet kollektion, och var bland annat representerade på Cannes-festivalen 2021. Nu arbetar hon även med kläder för rymdbruk.

Just nu strukturerar Modality om inför nästa kollektion, för att göra mer hållbara och cirkulära kollektioner baserat på innovationsarbetet med det nya textila material som utvecklats i andra delar av bolaget. 

– I denna del har vi även sett över återvinningsprocesserna och hur vårt nya material skall kunna återvinnas ner till minsta fiber. Vi hoppas kunna samarbeta med Siptex på Sysav och andra aktörer när det gäller återvinningen av vårt nya material, då vi har lösningar på detta.

Victor Wall, är verksamhetsansvarig på Återbruket i Malmö, en basar för butiker som säljer hållbara produkter: ”Om konsumenterna ska kunna förändra sitt beteende krävs att det privata näringslivet investerar och anpassar sig och är villiga att ta en aktiv roll i omställningsprocessen”.
Victor Wall, är verksamhetsansvarig på Återbruket i Malmö, en basar för butiker som säljer hållbara produkter: ”Om konsumenterna ska kunna förändra sitt beteende krävs att det privata näringslivet investerar och anpassar sig och är villiga att ta en aktiv roll i omställningsprocessen”.

Sara Rosberg står även bakom Transforming Textiles AB, som har även utvecklat en textil innovation, Sense-Tex. Den fungerar som en smartklocka och detekterar virussymtom. Tekniken är utvecklad i samarbete med en rymdingenjör (Marcelo Boldt är CTO i bolaget) under pandemin. Företaget är för tillfället stationerat på Ideon Innovation i Lund, där de är på väg att förhoppningsvis bli inkuberade av European Space Agency BIC under 2023. Bolaget söker just nu investerare och finansiering. 

– Transforming Textiles AB deltog med Sense-Tex innovationen och blev finalister ESA:s föraccleratorprogram Nordic Launch 2022. Transforming Textiles tävlade jämte de 10 (Av totalt 26) främsta Space Tech bolagen i Norden, i en stor final på Spaceport i Oslo under oktober 2022.

Läs mer om Malmö stads näringsliv 

 

 

Mer från Malmö stad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Malmö stad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera