Nej till fortsatt drift av Ringhals 1 och 2

Med en rösts marginal röstade riksdagen nej till M:s, KD:s, L:s och SD:s förslag om att tvinga regeringen att beordra Vattenfall att driva vidare Ringhals 1 och 2. Trots motgången utlovar oppositionen fler strider om kärnkraften i år.

Till vänster: Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Till höger: Ringhals kärnkraftverk.
Till vänster: Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Till höger: Ringhals kärnkraftverk.

Onsdagens omröstning om fortsatt drift av Ringhals 1 och 2 slutade jämnt: 174 röster emot och 173 röster för.

Det innebär att regeringen nu inte tvingas begära att Vattenfall ska driva vidare Ringhals 1 och 2 genom ägardirektiv.

”Det här innebär att vi ser en nedläggning av två reaktorer som skulle kunna bidra till klimatomställningen på riktigt. Nu plockar man bort fungerande produktion som skulle kunna drivas vidare, det är oansvarigt av Sveriges regering”, säger Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin.

Även Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered var förgrymmad efter omröstningen i riksdagen.

”Vi kommer fortsätta göra allt i vår makt för att stärka kärnkraften. Jag ska vara ärlig och säga att jag är jättebesviken, det här är en historiskt missad chans. Man hade kunnat säkra mycket el med extremt låga klimatutsläpp”, säger han.

Förslaget för fortsatt drift myntades av Sverigedemokraterna och backades upp av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson lovar fortsatt strid om kärnkraften genom förslag som riksdagen får ta ställning till under året, bland annat en utredning om förutsättningar för att driva vidare Ringhals 1, som planeras att tas ur bruk vid årsskiftet.

Trots kampviljan framåt smakade förlusten i omröstningen på onsdagen beskt.

”Det är beklagligt att man fortsätter den förtida stängningen av reaktorerna och det med minsta möjliga marginal”, säger Mattias Bäckström Johansson.

I december kunde Dagens industri avslöja att Vattenfall tagit fram en intern, hemligstämplad, rapport under 2016 som visade att investeringarna som krävs för fortsatt drift av Ringhals 1 är små.

Reaktorns skick bedömdes då vara i mycket gott skick och rustad för att fortsätta koka ånga på uran efter den planerade stängningen 2020. 

”Det vore rimligt att ta fram mer fakta i frågan. Det finns uppgifter som framkommit i media om hur stort investeringsbehovet är och det finns anledning, i och med dagens lilla marginal, att titta på detta och lägga korten på bordet”, säger Mattias Bäckström Johansson.

I och med resultatet i riksdagens kammare fortsätter nu den pågående avvecklingen av Ringhals 2, som stängdes vid årsskiftet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?