ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nej till fortsatt drift av Ringhals 1 och 2

  • Till vänster: Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Till höger: Ringhals kärnkraftverk.

Med en rösts marginal röstade riksdagen nej till M:s, KD:s, L:s och SD:s förslag om att tvinga regeringen att beordra Vattenfall att driva vidare Ringhals 1 och 2. Trots motgången utlovar oppositionen fler strider om kärnkraften i år.

Onsdagens omröstning om fortsatt drift av Ringhals 1 och 2 slutade jämnt: 174 röster emot och 173 röster för.

Det innebär att regeringen nu inte tvingas begära att Vattenfall ska driva vidare Ringhals 1 och 2 genom ägardirektiv.

”Det här innebär att vi ser en nedläggning av två reaktorer som skulle kunna bidra till klimatomställningen på riktigt. Nu plockar man bort fungerande produktion som skulle kunna drivas vidare, det är oansvarigt av Sveriges regering”, säger Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin.

Även Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered var förgrymmad efter omröstningen i riksdagen.

”Vi kommer fortsätta göra allt i vår makt för att stärka kärnkraften. Jag ska vara ärlig och säga att jag är jättebesviken, det här är en historiskt missad chans. Man hade kunnat säkra mycket el med extremt låga klimatutsläpp”, säger han.

Förslaget för fortsatt drift myntades av Sverigedemokraterna och backades upp av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson lovar fortsatt strid om kärnkraften genom förslag som riksdagen får ta ställning till under året, bland annat en utredning om förutsättningar för att driva vidare Ringhals 1, som planeras att tas ur bruk vid årsskiftet.

Trots kampviljan framåt smakade förlusten i omröstningen på onsdagen beskt.

”Det är beklagligt att man fortsätter den förtida stängningen av reaktorerna och det med minsta möjliga marginal”, säger Mattias Bäckström Johansson.

I december kunde Dagens industri avslöja att Vattenfall tagit fram en intern, hemligstämplad, rapport under 2016 som visade att investeringarna som krävs för fortsatt drift av Ringhals 1 är små.

Reaktorns skick bedömdes då vara i mycket gott skick och rustad för att fortsätta koka ånga på uran efter den planerade stängningen 2020. 

”Det vore rimligt att ta fram mer fakta i frågan. Det finns uppgifter som framkommit i media om hur stort investeringsbehovet är och det finns anledning, i och med dagens lilla marginal, att titta på detta och lägga korten på bordet”, säger Mattias Bäckström Johansson.

I och med resultatet i riksdagens kammare fortsätter nu den pågående avvecklingen av Ringhals 2, som stängdes vid årsskiftet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer