Annons

Negativ omsättning för Cimco Marine – står fast vid mål för 2018

Båtmotortillverkaren Cimco Marine redovisar ett nettoresultat för det fjärde kvartalet 2017 på minus 14,5 miljoner kronor (minus 11,0).

Nettoomsättningen sjönk till minus 0,8 miljoner kronor (1,5). Att nettoomsättningen var negativ berodde framförallt på att kunder återlämnade 2 motorer, att ytterligare en enhet behandlades som ett demoexemplar, och garantiarbete.

Rörelseresultatet minskade till minus 14,9 miljoner kronor (minus 8,2).

Cimco Marine har haft problem relaterade till läckage från turboaggregat i dieselmotorn på 200 hästkrafter som är bolagets huvudprodukt. Båtmotorproduktionen sjönk i kvartalet till 0 enheter (7).

Cimco Marine har tidigarelagt introduktionen av sin något mindre dieselmotor på 150 hästkrafter. Produktionen inleddes i januari. Vd Cecilia Anderberg uppger att lanseringen har tagits väl emot av bolagets distributörer och slutkunder.

Vissa kunder kommer att konvertera sina order på motorer med 200 hästkrafter till motorer med 150 hästkrafter.

Bolaget står fast vid sina mål för 2018 och sina långsiktiga finansiella mål. Det innebär bland annat att sälja minst 2.000 motorer under helåret 2018.

Per den 23 februari hade Cimco Marine producerat 34 motorer hittills i år. Bolaget siktar på en produktionstakt på 10 motorer per vecka under mars. Produktionsstoppet i det fjärde kvartalet störde dock den planerade uppskalningen och det finns fortfarande produktionsrisker som företaget arbetar med, särskilt relaterat till leverantörskedjan, kvalitetskontroll och produktionskapacitetsplanering.

"Med finansiering på plats från de senaste aktie- och obligationsemissionerna torde företaget kunna klara av sitt rörelsekapitalbehov för produktionsökningen senare i år", heter det i bokslutsrapporten.

"Även om vi är försiktigt optimistiska kring våra finansiella mål för 2018 kommer vi att övervaka våra framsteg noga och tillhandahålla lämpliga uppdateringar", uppger Cecilia Anderberg samtidigt.

Bolaget uppger att distributörerna fortsätter att vara stödjande och ser ingen förändring i efterfrågan på produkten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?