ANNONS:
Till Di.se

Nedskrivningar tynger Marine Harvests resultat

Det norska fiskodlingsbolaget Marine Harvest redovisar ett operationellt rörelseresultat på 181 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2017.

Det kan jämföras med analytikernas förväntningar som enligt Inquiry Financial låg vid 177 miljoner efter bolagets preliminära besked i januari om denna nivå.

Resultatet före skatt blev 3,4 miljoner euro mot väntade 178 miljoner euro. Utfallet har påverkats av nedskrivningar på licenser i Chile om -97,2 miljoner euro samt rörande fasta tillgångar på -3,5 miljoner euro. Vidare gör bolaget en nedskrivning på biomassa på -94,6 miljoner euro, huvudsakligen med anledning av lägre priser jämfört med tredje kvartalet.

Omsättningen uppgick till 1.007 miljoner euro.  Analytikernas förväntningar var en omsättning på 998 miljoner euro.

Bolaget aviserar att utdelningen för fjärde kvartalet blir 2:60 norska kronor per aktie. Väntat var i genomsnitt 2:92 norska kronor.

Marine Harvest har inlett ett globalt kostnadsbesparingsprogram med målet att uppnå besparingar på 50 miljoner euro per år. Bakgrunden till programmet är den negativa utvecklingen kring kostnader och volymer på senare år.

Det framgår av bokslutsrapporten.

Besparingarna förväntas uppnås inom alla delar av organisationen. Bolaget kommer att säkerställa att åtgärderna inte kompromissar med säkerhet, kvalitet eller tillväxt, heter det.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies