Annons

Nedskrivningar tynger Marine Harvests resultat

Det norska fiskodlingsbolaget Marine Harvest redovisar ett operationellt rörelseresultat på 181 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2017.

Det kan jämföras med analytikernas förväntningar som enligt Inquiry Financial låg vid 177 miljoner efter bolagets preliminära besked i januari om denna nivå.

Resultatet före skatt blev 3,4 miljoner euro mot väntade 178 miljoner euro. Utfallet har påverkats av nedskrivningar på licenser i Chile om -97,2 miljoner euro samt rörande fasta tillgångar på -3,5 miljoner euro. Vidare gör bolaget en nedskrivning på biomassa på -94,6 miljoner euro, huvudsakligen med anledning av lägre priser jämfört med tredje kvartalet.

Omsättningen uppgick till 1.007 miljoner euro.  Analytikernas förväntningar var en omsättning på 998 miljoner euro.

Bolaget aviserar att utdelningen för fjärde kvartalet blir 2:60 norska kronor per aktie. Väntat var i genomsnitt 2:92 norska kronor.

Marine Harvest har inlett ett globalt kostnadsbesparingsprogram med målet att uppnå besparingar på 50 miljoner euro per år. Bakgrunden till programmet är den negativa utvecklingen kring kostnader och volymer på senare år.

Det framgår av bokslutsrapporten.

Besparingarna förväntas uppnås inom alla delar av organisationen. Bolaget kommer att säkerställa att åtgärderna inte kompromissar med säkerhet, kvalitet eller tillväxt, heter det.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?