Nedskrivning tyngde Inziles resultat i fjärde kvartalet¨

Elfordonbolaget hade ett rörelseresultat på -35,6 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2019 (-9,5). Det framgår av bokslutsrapporten som presenterandes på fredagsmorgonen.

Inziles styrelse har fattat beslut om att skriva ner balansförda utvecklingskostnader hänförliga till 2018 och tidigare år samt att endast balansföra en del av de utvecklingskostnader som upparbetats under 2019. Beslutet gör att resultatet för fjärde kvartalet påverkas med -31,2 miljoner kronor. Fördelen är att kostnaderna tas 2019 istället för att reducera framtida resultat, skriver vd Ragnar Åhgren i rapporten.

Kostnaderna under fjärde kvartalet avser huvudsakligen resurser fokuserade på att starta serietillverkning i Inziles nya fabrik i Västervik. 

Försäljningsaktiviteterna intensifierades i mitten av november 2019 då Inzile lanserade den lätta lastbilen Pro4.

”Intäkterna från säljinsatserna under fjärde kvartalet 2019 kommer att hamna i böckerna för första kvartalet 2020. Fjärde kvartalet blev därför, liksom resten av 2019, i princip utan intäkter”, skriver Ragnar Åhgren i rapporten.

Kassan uppgick vid årets slut till 12,3 miljoner kronor (3,9), vilket är i linje med bolagets likviditetsplan, heter det. Soliditeten uppgick per årsskiftet till 73 procent (66).

På torsdagskvällen meddelade Inzile att det höjer produktionsmålet för 2020 från 260 till 360 fordon samt att det tecknat samarbetsavtal med Bosch om service på den svenska marknaden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?