1515

Nedgången tilltar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid på fredagen till lägre kurser. Därmed ser handeln ut att gå mot en avslutning i moll under en svag börsvecka som präglats av oro i omvärlden. Bland fredagens förlorare återfanns bankerna medan Fingerprint ligger i topp.

 

Vid 13.40-tiden hade indexet OMXS30 sjunkit 1,2 procent till nivån 1.501. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 9,7 miljarder kronor.

Efter positiv inledning på börsåret 2018, med en uppgång under januari, ligger OMXS30 index nu nästan 5 procent lägre för året.

Bland storbolagen gick storbankerna svagt med nedgångar på 1,8 procent för Swedbank, 1,4 procent för SEB och Nordea var ned 1,2 procent. Telekombolaget Ericsson lyfte 0,7 procent.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties lägger en tuff höst till handlingarna. Bolaget sålde bara 16 bostäder under fjärde kvartalet, en nedgång från 104 stycken under motsvarande kvartal året före. Omsättningen halverades och rörelsevinsten förbyttes i förlust, något som bolaget hade flaggat för. Vice vd Thomas Perslund lämnar bolaget. Aktien föll i närheten av 6 procent.

Kinnevik sjönk 2 procent. Investmentbolaget höjde utdelningen från 8 till 8:25 kronor i bokslutsrapporten där den nya vd:n riktar sitt affärssökljus mot Norden. Kinnevik vill inte spekulera i hur ett nytt TDC-ägarskap skulle påverka den föreslagna affären där TDC köper större delen av MTG, men Tele2/Com Hem-sammanslagningen är inte avhängig MTG-affären, sade Kinneviks nya vd Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt. Börskurserna i Stenbeckbolagen pressades under gårdagen av ett färskt utomstående budförslag på TDC.

Fingerprint Cards rapportsiffror var i stort sett kända efter vinstvarningen i slutet av januari. I rapporten förutser bolaget fortsatt försvagad försäljning under det första kvartalet och utlovar reviderade finansiella mål under våren. Kassan på 920 miljoner kronor, strax under 3 kronor per aktie, lyfts fram som positivt av vd:n. Aktien steg 0,7 procent till 10:704 kronor.

Bilservicetkedjan Mekonomens omsättning sjönk inte som befarat i fjärde kvartalet, men det rapporterade rörelseresultat var lägre än väntat, tyngt av engångsposter. En viss analytikerförhoppning om en höjd utdelning kom samtidigt på skam. Aktien backade 1 procent.

Stora Enso sänktes knappt 3 procent. Bolagets operativa rörelseresultat kom in något bättre än väntat, trots lägre omsättning än analytikerna trott på. Bolaget guidar för ett något högre operativt rörelseresultat i första kvartalet.

"Det som driver utvecklingen är dels att vi nått designkapacitet vid Beihai-bruket i Kina och dels att vi räknar med stabila till högre priser inom de flesta av våra segment", sade vd Karl-Henrik Sundström till Nyhetsbyrån Direkt.

Bilia dalade ned drygt 1 procent. Trots en omsättningstillväxt på 14 procent under det fjärde kvartalet sjönk resultatet på sista raden. Efterfrågan på bilar och service i det första kvartalet väntas bli något lägre än jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Spelbolaget Mr Greens resultat för fjärde kvartalet nådde inte riktigt upp till analytikerförväntningarna, även om utdelningen blev klart högre än väntat. Aktien sjönk runt 6 procent, trots att vd sade att bolaget startat 2018 starkt.

Nischbanken Collectors resultat före skatt var 10 procent lägre än väntat enligt SME Direkt. Aktien backade nästan 4 procent.

Eniros ebitda-resultat mer än halverades och rörelseintäkterna minskade med 22 procent i kvartalet. Bolaget har sjösatt ett åtgärdsprogram som ska minska kostnaderna med mer än 100 miljoner kronor i år. Den hårt prövade aktien steg över 1 procent.


Graf: OMXS30 fredagen den 9 februari

image

Källa: InfrontInnehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?