1515

Nedgångar på börsen inför Fed-besked – industribolag tynger

Stockholmsbörsen handlades nedåt på onsdagen där investerarnas blickar riktades mot kvällens besked om Feds uppdaterade tillväxtprognoser. Handelsbanken lyfte medan Ericsson pressades sedan Cevian minskat sitt innehav.

Foto:TT

Strax efter klockan 12 var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,4 procent vid nivån 2.172. Aktier för 7,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten var DAX upp 0,1 procent medan CAC40 i Paris backade motsvarande. I USA indikerade terminerna en blandad öppning.

Analytiker väntar sig att Fed efter det senaste mötet kommer att höja sina BNP-prognoser väsentligt, men inte röra räntan eller de kvantitativa lättnaderna. Några detaljer väntas dock inte. Inför mötet har den amerikanska 10-åringen klättrat uppåt och stod vid lunchtid i 1,65.

På Stockholmsbörsen stod defensiva bolag och banker emot medan många industribolag tyngde OMXS30-indexet. 

Handelsbanken SHB A -0,82% Dagens utveckling klättrade 1,2 procent och var med det bästa storbolag framför Telia som var upp 0,8 procent. Sandvik SAND +0,39% Dagens utveckling gick mot strömmen bland industribolagen och steg 0,5 procent.

Skogsbolaget SCA SCA B +1,46% Dagens utveckling backade 2,1 procent tillsammans med Ericsson ERIC B +0,71% Dagens utveckling som var ned 1,6 procent. Cevian Capital har minskat sitt innehav i telekombolaget till 4,55 procent av kapitalet. I slutet av augusti uppgick innehavet till 5,45 procent. 

Nobina NOBINA +0,12% Dagens utveckling lämnade preliminära siffror för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret där vinsten före skatt och omsättning väntas bli högre än marknadens förväntningar. Bussoperatörens aktie steg initialt över 6 procent men föll sedan och var vid lunchtid ner 0,8 procent.

Clas Ohlson CLAS B +1,49% Dagens utveckling gick starkt efter en höjd rekommendation till köp från Nordea Markets med riktkurs 120 kronor. Aktien steg 8,7 procent till 96:50 kronor.

Inom detaljhandelssegmentet steg Boozt 1,5 procent. Även här fanns stöttning i form av köprekommendation från SEB som menar att e-handelsbolaget erbjuder en unik exponering mot den nordiska e-handeln inom detaljhandel. SEB satte riktkursen till 235 kronor och avsluten i aktien gjordes till 188 kronor.

Odd Molly ODD +1,04% Dagens utveckling handlades i botten av Stockholmsbörsens huvudlista med en nedgång på 5,5 procent. I onsdagens upplaga av Dagens industri menade tidningens analytiker att bolagets, som nu till större delen är ett fastighetsbolag, vinst framstår som artificiell efter stora uppvärderingar av fastigheter. 

Ellwee, som utvecklar, tillverkar och säljer fyrhjuliga eldrivna flerfunktionsfordon, redovisade en nettoförlust på 8,1 miljoner kronor i det fjärde kvartalet och totala intäkter om 1,9 miljoner kronor, varav 1,2 miljoner utgjorde nettoomsättning. Några jämförelsesiffror finns inte. Aktien backade 4,3 procent. 

Note NOTE +3,12% Dagens utveckling fått ett nytt flerårigt uppdrag att tillverka kundanpassad industrielektronik till en svensk industrikund. Aktien belönades med en uppgång om 5,9 procent.

På avtalsfronten har Premium Snacks tecknat ett nytt treårsavtal med ICA Maxi Öst vars värde uppskattas till cirka 25 miljoner kronor per år. Snacksbolagets aktie var upp 3,6 procent.

En rad mindre bolag visade anmärkningsvärda kursrörelser utan synbara avtryck i nyhetsflödet. Nexar rusade 94 procent, Sealwacs 136 procent och Igrene var som mest upp 150 procent men hade vid lunchtid stillat sig vid en uppgång på 27 procent. 


Innehåll från City NetworkAnnons

Europeisk molntjänst tar bankerna in i framtiden

Johan Christenson, vd och grundare av City Network.
Johan Christenson, vd och grundare av City Network.

Molnet spås bli ett avgörande verktyg för banker som vill behålla sin konkurrenskraft och innovationsförmåga framåt. Här vill City Network bana väg med sin molntjänst med inbyggd regelefterlevnad anpassad för bank- och finanssektorn.

Molntjänster kommer att utgöra grunden för bankernas digitala transformation och boosta både innovations- och konkurrenskraften. Detta menar Johan Christenson, vd och grundare av molntjänstföretaget City Network.

– Med en molninfrastruktur kan allting automatiseras. Utveckling av nya tjänster och lösningar kan därför ske i en mycket hög hastighet. Vi har exempel där företag 20-faldigat sin produktivitet med samma antal utvecklare som tidigare, säger han och fortsätter:

– Den bästa tiden för att påbörja den här accelerationen var i går. Att genomföra en digital transformation är en fem till tio år lång resa, där företaget inte bara behöver investera i en modern infrastruktur utan också göra en omfattande kunskapsförflyttning. 

Legala utmaningar med molntjänster

På grund av de höga regulatoriska kraven inom banksektorn finns det en tradition av försiktighet när det gäller att använda system utanför den egna organisationens väggar, berättar Johan Christenson. Säkerhet och integritet är två tungt vägande skäl till detta. 

De senaste årens juridiska diskussioner och rättsfall kring användning av utomeuropeiska molntjänster bidrar också till tveksamhet. Banker som använder molntjänster måste göra detta i enlighet med svensk och europeisk datalagstiftning samt branschspecifika krav.

– Vårt mål är att banksektorn ska kunna dra nytta av alla fördelarna med molnet för att fortsätta sin digitala transformation i den takt som marknaden kräver, utan att behöva kompromissa med säkerhet eller lagstiftning, säger Johan Christenson.

Europeiskt alternativ för ökad säkerhet

City Network vill fungera som ett tryggt europeiskt alternativ och har därför byggt in regelefterlevnad i sin tjänst för bank- och finansbranschen, Compliant Cloud, som hjälper företag att påvisa hur lagarna följs vid granskning av Finansinspektionen. Bland kunderna finns bolag inom bank, försäkring och säkerhet.

– Precis som alla organisationer inom de reglerade branscherna har våra kunder ett stort behov av att accelerera sin innovationstakt för att kunna leverera fler och bättre tjänster till sina kunder. Det är kombinationen av automatiserad och programmerbar infrastruktur och regelefterlevnad som gör att vi matchar så väl som leverantör, säger Johan Christenson.

Backas upp av stark ägare

I höstas förvärvades City Network av EQT-ägda Iver som utvecklar och levererar tjänster inom IT-drift, högsäkerhetslösningar och applikationsutveckling. Affären skyndar på den kunddrivna internationaliseringen.

– Samtidigt som banksektorn är kraftigt reglerad och lokal är internationalisering och integration med andra marknader en viktig aspekt. Därför behöver de en molnpartner som kan täcka hela regionen. City Network är det trygga europeiska molnalternativet, avslutar Johan Christenson.

Läs mer om det trygga molnalternativet här.

Om City Network

City Network är det ledande europeiska molnalternativet och erbjuder IT-infrastruktur som tjänst. Molntjänsterna säkrar att kunder kan efterleva svensk och europeisk datalagstiftning, samt branschkrav och regler gällande revision, loggning, databehandling och datasäkerhet som exempelvis Solvency, Basel och GDPR.

Mer från City Network

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med City Network och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?