1515
Annons

Nedgångar i Mellanöstern – saudiska börsen rasar

Börserna i Mellanöstern rasar i söndagens handel. Värst är läget i Saudiarabien där Riyadh-börsen faller hela 6,7 procent.

Foto:Hassan Ammar

Saudiska huvudindexet Tadawul All Share Index tappade som mest 7,6 procent i inledningen, den största nedgången sedan börskaoset i början av mars, för att sedan återhämta sig något.  Statliga oljejätten Aramco är ned 6 procent.

Världens största oljeexportör går igenom sin värsta kris på flera decennier, sade finansministern Mohammed Al-Jadaan i helgen till tv-kanalen Al-Arabiya. Det var helt nya tongångar från finansministern som tidigare gett mer lugnande besked och tonat ned effekterna av coronapandemin och kollapsen i oljepriset.

Nu utlovade han kraftiga nedskärningar i budgeten, vilket satte skräck i marknaden. 

”Investerarna tolkade uttalandet som en varning för att budgetnedskärningarna kommer att bli större än de 20–30 procent som tidigare prognos låg på”, säger Mohammed Ali Yasin, chefstrateg på Al Dhabi Capital, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Nedgången på den saudiska börsen och fredagens börsfall i New York smittar också av sig på övriga börser i regionen.

Dubaibörsens DFM General Index rasar 4,3 procent samtidigt som Abu Dhabis ADX General faller 2,3 procent.

I Israel tappar storbolagsindexet TA-35 2 procent. 

Qatarbörsens motsvarighet backar 0,7 procent och Omanbörsens MSM30 är samtidigt ned 0,3 procent.

Bitcoinbedrägerier ökar: ”Numera är det varje dag”

Investeringsbedrägerierna i Sverige ligger fortsatt på höga nivåer. Under andra kvartalet har Finansinspektionen även noterat att bedragarna förfinat sina metoder ytterligare.

Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.
Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.Foto:SORAPOP UDOMSRI, Jesper Frisk.

Under förra veckan uppmanade Finansinspektionen (FI) återigen Sveriges konsumenter att vara försiktiga. Nuvarande bedrägerivågen är stor och omfattande. Det handlar framför allt om kryptovalutan Bitcoin, säger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI. Han konstaterar att anmälningarna kring bedrägerierna ökat.

”Förut brukade jag säga att personer som blivit lurade hörde av sig flera gånger i veckan, numera är det varje dag.”

Bedragarnas metoder varierar, och de anpassar sig snabbt till vad som fungerar för tillfället. Lars Malmström beskriver ett typiskt händelseförlopp som att bedragarna först hittar sina offer via sociala medier. Där luras de att investera några tusen kronor i kryptovalutor eller populära aktier. I själva verket förs pengarna över direkt till bedragarna, det görs ingen investering.

”Oftast är det bara början. Den låtsasinvestering som gjorts framställs som lyckad, och offret dras med och luras att sätta in mer och mer pengar. Hela processen kan pågå i flera månader.”

”Första gången man möter det här så undrar man kanske hur personer kan gå på detta. I själva verket är det väldigt svårt att skilja bedragarnas hemsidor från den generelle nätmäklarens, och de är mycket skickliga i sin kommunikation. När konsumenterna till slut försöker realisera sina iscensatta vinster eller stoppa förluster inser de att de blivit lurade. Offren har i genomsnitt förlorat flera hundratusen kronor”, säger Lars Malmström.

I FI:s senaste varning lyfts även ett fall från Högsta Domstolen upp. FI konstaterar att offret fått tillbaka nästa hela sitt förlorade belopp, men att det för denna dom rört sig om att offret själv inte fört över sina pengar till bedragarna. Om man på egen hand initierat en överföring är det fortsatt nästan omöjligt att få tillbaka sitt förlorade belopp.

FI tror att det viktigaste för att komma till rätta med bedrägerierna är att göra konsumenter mer medvetna.

”Att motverka den här typen av bedrägerier är inte heller bara viktigt för den enskilda konsumenten, utan även för finansbranschen i stort. Alla ska kunna spara och känna sig trygga”, säger Lars Malmström.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera