1515
Annons

Nederländernas BNP var oförändrad under första kvartalet

Nederländernas BNP var oförändrad under första kvartalet jämfört med närmast föregående kvartal. Jämfört med det första kvartalet i fjol steg BNP med 7,0 procent.

Det visar preliminär statistik från den nederländska statistikbyrån. 

Under fjärde kvartalet steg BNP 1,0 respektive 6,5 procent. 


Näringslivstoppen: ”Vi kvinnor har fått stånga oss blodiga”

”Ett helvete i taget” är den målande titeln på näringslivsprofilen och före detta landshövdingen Cecilia Schelin Seidegårds memoarer. Öppet berättar hon om att vara den enda kvinnan i styrelserummet, att våga ta stora beslut och att bli bemött med tystnad av manliga kollegor.  

”Vi kvinnor har fått stånga oss blodiga”, säger hon.  

Cecilia Schelin Seidegård, näringslivstopp tillika gammal landshövding intervjuas.
Cecilia Schelin Seidegård, näringslivstopp tillika gammal landshövding intervjuas.Foto:Jack Mikrut

Året är 2000 och Cecilia Schelin Seidegård har blivit utsedd till näringslivets mäktigaste kvinna av tidningen Veckans affärer. Hon får plats ett på en lista där de 125 mäktigaste näringslivskvinnorna i Sverige räknades upp, en lista som i dag publiceras av Dagens industri. När Cecilia Schelin Seidegård vinner är det andra året som priset delas ut. Hon har klättrat till toppen efter att ha hamnat på en tionde plats året innan. Förvåningen blandas med stolthet.  

Cecilia Schelin Seidegård sitter för tillfället med i läkemedels- och biotekniksföretaget Astra Zenecas ledningsgrupp efter att ha doktorerat i biokemi och arbetat inom Astra-koncernen i elva år. När utmärkelsen offentliggörs, möts hon inte av något annat än tystnad av sina manliga kollegor och chefer.  

”Jag blev snuvad på konfekten. Ingen sa någonting och jag fick knappt tala om det. Därför är det otroligt roligt att se hur kvinnorna som i dag utnämns behandlas av sina manliga chefer. De är stolta,” säger Cecilia Schelin Seidegård och fortsätter:  

”Mina chefer borde ha satt ner foten och slagit ned på mina kollegors avundsjuka.”  

Och även om priset bara berörs i ett av kapitlen i hennes memoarer ”Ett helvete i taget” så är jämställdhet och kvinnlig makt ett genomgående tema. Hon lägger stor vikt vid att belysa förändringen när kvinnorna gjorde karriäristiskt uppror och tog allt mer plats i näringslivet och det offentliga rummet.

Hon beskriver hur styrelserummen dominerades av män, precis som de aktiviteter som skedde utanför arbetet. Inget förskönas, Cecilia Schelin Seidegård vill snarare att hennes memoarer ska beskriva den råa sanningen så mycket som möjligt.  

”Vi kvinnor har fått stånga oss blodiga. Men det har varit en fantastisk resa att vara med på, trots att det varit långt ifrån lätt. Och det vill jag berätta. Det är svårt att leda en organisation och det kommer med mängder av kritik.”  

Hon lämnade Astra Zeneca 2003 och klev istället på som vd för Huddinge Sjukhus. Snart blev hon sjukhusdirektör för den nya jätte som bildades när Karolinska Universitetssjukhuset slogs ihop med Huddinge sjukhus, en reform som varit minst sagt omdebatterad. Beslutet röstades igenom i landstinget med endast en rösts övervikt. Det var 15 000 medarbetare från två tydligt uppdelade läger skulle nu samsas under samma tak.  

”Det var speciellt att komma ifrån näringslivet in till offentlig verksamhet och uppleva hur det är att bli kritiserad av stora grupper i samhället. Alla ville inte att det skulle gå bra och även om jag fortfarande tycker att sammanslagningen var rätt beslut, så är det nog det svåraste jag gjort i min karriär.”  

Cecilia Schelin Seidegård poängterar att det samtidigt var fantastiskt roligt. Hon räds varken makt eller tuffa beslut och framhåller att man som företagsledare måste våga säga sanningen. Hon beskriver det som en av ingredienserna till framgång och lyfter det som ett av sina 20 bästa ledarskapsråd i sina memoarer.  

Och både makt och beslut har sedan åren på Karolinska fortsatt att prägla hennes karriär. Hennes ledarinstinkter blev synliga redan 1981, när hon stod som vice ordförande i Sveriges Förenade Studentkårer. Därefter ringlar ordförandeposter som en röd orm igenom hennes karriär. I dag har hon ett tiotal styrelseuppdrag, däribland som styrelseordförande för Samhall AB där hon fattade klubban 2019.

Hon har också varit ordförande för både Kungliga Tekniska Högskolan och Systembolaget samt varit landshövding på både Gotland och i Kalmar. 

”Jag måste nog erkänna att jag gillar att bestämma. Dessutom måste man vara modig för att våga ta sig an så tuffa positioner.”  

Hur har du hittat styrkan att våga ta tuffa beslut?  
”Jag har verkat efter 80/20-regeln. 80 procent av alla beslut man tar ska bli bra, resterande 20 får bli dåliga. Det är okej, så länge man går tillbaka och lär sig något av det.”  

Även om uppdraget som landshövding i Kalmar bara var ett kortare vikariat, blev åren på Gotland desto fler. Mellan 2010 och 2018 verkade hon som myndighetschef på den ö där hon själv växte upp, ett uppdrag som hon ser tillbaka på med stor glädje. 

På frågan om varför hon väljer att skriva memoarer svarar hon att det är något hon alltid velat göra. Titeln är ett direktcitat från hennes yrkesliv, där hon många gånger använt uttrycket ”ett helvete i taget” för att sortera bland kriser och hantera dem en och en. Pandemin satte fart på skrivandet, likväl som ett inslag på morgon-tv där tre män skrivit alster i samma genre.  

”Den ena karln efter den andra berättade om vilka skitstövlar de varit, men att de minsann nu blivit bättre människor”, säger hon och fortsätter:  

”Då kände jag att, varför är det ingen som skriver om hur det är att vara kvinna? Att bolla två barn som ensamstående samtidigt som man försöker göra karriär och slåss mot gubbväldet?”  

Foto:Jack Mikrut

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?