1515
Annons

Nederländerna stoppar vaccineringar med Astra Zenecas vaccin för personer under 60

Nederländerna stoppar tillfälligt vaccineringar med Astra Zenecas coronavaccin för personer under 60 år.

Foto:Johan Nilsson/TT

Omkring 10 000 planerade vaccineringar i landet ställs därmed in, skriver nyhetsbyrån ANP som hänvisar till landets hälsodepartement.

”Den direkta anledningen till beslutet är rapporter om omfattande trombos (blodproppsbildning) i kombination med lågt antal blodplättar efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin”, skriver folkhälsomyndigheten GGD. 

Fem nya fall där personer i åldern 25–65 år drabbats av blodproppsbildning har rapporterats i landet, enligt hälsodepartementet.

Hälsominister Hugo de Jonge säger i ett uttalande att det i förebyggande syfte är viktigt att trycka på pausknappen för fortsatt vaccinering med vaccinet.

Nederländerna och GGD inväntar besked från EU:s läkemedelsmyndighet EMA den 7 april om Astra Zenecas vaccin. EMA har tidigare sagt, senast så sent som i onsdags, att man anser vaccinet vara säkert. Men myndigheten, vars högkvarter ligger i Amsterdam. ska komma med en uppdaterad rekommendation efter det att dess kommitté för säkerhet möts i nästa vecka. 

Folkhälsomyndigheten (FHM) i Sverige har tidigare rekommenderat att Astra Zenecas vaccin kan användas för att skydda personer som är 65 år och äldre mot covid-19. För yngre personer rekommenderas fortsatt paus.

Beslutet gäller tills vidare, och även för dem som har fått en första dos.

I rekommendationen från den 25 mars skriver FHM att det inte går att utesluta att vissa sällsynta fall av allvarliga biverkningar kan ha koppling till vaccinet.

De misstänkta fallen hade då enbart rapporterats bland yngre personer, och inte hos någon som är över 65 enligt EMA och svenska Läkemedelsverket, skriver FHM.


Innehåll från NedermanAnnons

”Ren luft hindras av vanans makt i tillverkningsindustrin”

En välfungerande luftfiltreringsanläggning är kritisk för en god arbetsmiljö, optimerad produktion samt minimal energiförbrukning i tillverkningsindustrin.

Miljöteknikbolaget Nederman satsar stort på att stötta industrin att ta kontroll över luftreningen i tillverkningsindustrin med hjälp av SmartFilters.

Kunskapsbristen om vikten av en välfungerande industriell luftfiltrering är ofta boven i moderniseringsprocessen av stora industrier. Det menar Magnus Edmén, VP E&FT / Head of Sales Area EMEA på Nederman, och berättar att verksamheter inte alltid har full kontroll på deras luftfiltreringsanläggningar – även om en luftfiltreringsanläggning kan vara produktionskritisk. 

– I vissa fall är filtreringsanläggningar avgörande för tillverkningen; om den slutar fungera stannar produktionen. I andra fall kan driftstörningar leda till utsläpp av cancerogen svetsrök eller i värsta fall bidra till brand eller dammexplosion.

Automatiserade energibesparingar

SmartFilter är ett multifunktionellt luftreningsfilter som är lämpligt för industriella avfall såsom rök, damm, träspån och annat brännbart damm. Utöver att filtrera industriluften samlar de in data som ger användaren värdefull information om omedelbara och möjliga framtida underhållsbehov. I de mest avancerade smarta filtren styrs anläggningen automatiskt mot en så låg energianvändning som möjligt med hjälp av egenutvecklade algoritmer. 

Edmén anser att Internet of Things möjliggör effektiv realtidskommunikation så att verksamheter får bättre koll på sin energiförbrukning, produktions- och arbetsmiljörisker. 

– En vanlig missuppfattning är att hållbarhet och lönsamhet inte går ihop. Nya miljötekniska uppfinningar kan optimera energiförbrukning, sänka kostnader och möjliggöra en lönsam hållbarhetspolicy. 

Fara för hälsa och miljö

Magnus har arbetat med miljöteknik i över 20 år och är väl medveten om riskerna som kan komma med bristande kunskap om energikonsumtion och miljörisker inom industrin. I och med att många tillverkningsföretag tidigare saknat tillräckliga data på till exempel energikonsumtion har steget mot hållbara lösningar inte tagits. Med IOT-lösningar kan industrin ta kontroll över fabrikens luftflöden och minska faror som skadliga utsläpp kan innebära för både hälsa och miljö.

– Jag skulle säga att den största anledningen till att industrin tar så små utvecklingssteg framåt är vanans makt. Man driver sin verksamhet som man alltid har gjort i och med att det fungerar, men man tänker inte steget längre och börjar titta på fördelarna som kommer med en optimerad luftfiltrering. Det är här ny teknik kan förenkla för industrin; antingen genom att filtren själva talar om ifall det finns underhållsbehov eller att de själva optimerar sin energikonsumtion utan manuella inspel.

Läs mer här 

Mer från Nederman

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nederman och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?