ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

S-seger i Nederländerna

EU-kommissionären Frans Timmermans verkar vara ett rejält vallokomotiv.

Han har hjälpt det socialdemokratiska partiet i Nederländerna att närapå fördubblas.

Socialdemokratiska Arbetarpartiet PvdA blev överraskande störst i Nederländernas EU-val, som hölls redan i torsdags. Partiet fick 18,1 procent av rösterna, mot 9,4 procent för fem år sedan, enligt sammanräkningen på sajten Euractiv

Frans Timmermans, som är EU-kommissionens vice ordförande, är de europeiska socialdemokraternas kandidat till att bli nästa EU-bas efter Jean-Claude Juncker - om S&D blir största grupp i det nya parlamentet vilket inte är så troligt.

Bland de nederländska regeringspartierna stärktes premiärminister Mark Ruttes parti VVD och CU något, medan CDA backade och liberala D66 bara fick drygt 6 procent av rösterna, mot över 15 procent i EU-valet 2014.

Högerpopulisten Geert Wilders parti Frihetspartiet PVV har kollapsat. I år fick partiet bara 4,1 procent av rösterna, en tredjedel av resultatet 13,3 procent från 2014. Hans röster verkar ha gått till det nya Forum för demokrati, som bildades 2016, fick preliminärt fick 11 procent av rösterna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer