Annons

Nederlag för Saabåklagaren

Åklagarsidan i rättegången mot Saab Automobiles förra ledning led ett nederlag i dagens förhandling. Nyckelvittnet kom inte och åklagarens plan B godkändes inte.

Victor Muller.
Victor Muller.Bild:TT

Advokaterna som försvarar de åtalade i Saabrättegången lyckades stoppa ett av åklagarsidans viktigaste vittne genom att hänvisa till en advokats tystnadsplikt. Vittnet är advokat, men var också vd i det cypriotiska bolaget Dukelevel som Saab slöt ett importavtal med i mars 2011 för att sälja bilar på den ukrainska marknaden. Då var Saab i akut brist på pengar. Åklagaren hävdar att avtalet inte är riktigt utan påhittat för att dölja att det kom in pengar från den ryske affärsmannen Vladimir Antonov som inte fick investera i Saab.

Vd:n har i polisförhör stärkt åklagarens bild av att avtalet var osant, som den juridiska termen lyder, eftersom han inte sagt sig känna till det trots att bolaget han var vd för stod som motpart på avtalet. Dukelevel skulle ha betalat över 30 miljoner kronor i ett förskott, men enligt handlingar från bolaget fanns inte så stora tillgångar.

Chefsåklagaren Olof Sahlgren har sett Dukelevel-vd:n som ett mycket tungt vittne när de fem åtalade alla nekat till brott och har beskrivit att avtalet var helt i sin ordning. Åtalade i den här delen är förre styrelseordföranden och vd:n Victor Muller, hans företrädare på vd-posten Jan Åke Jonsson, förre chefsjuristen Kristina Geers, Robert Schuyt som var finanschef samt en bolagsjurist. 

Men den cypriotiska vd:n, som kallats till förhör under torsdagen, kom inte till domstolen. Åklagaren ville då förhöra polismannen som genomfört förhöret på Cypern, men det möttes av protester från de åtalades advokater.

Vänersborgs tingsrätt överlade och beslutade att inte godkänna videoförhöret eftersom det skulle vara ett sätt att kringgå en advokats sekretesskydd. I utredningen har inte advokatens sekretess hävts. De åtalades advokater var nöjda.

”Vi diskuterade saken när vi såg att åklagaren hade kallat både vittnet och polisen och förstod att han tänkte sig att polisen skulle berätta om inte vittnet kom. Det hade vi invändningar mot och det är glädjande att tingsrätten delade vår uppfattning. Juridik är juridik”, säger advokat Jan Karlsson, som företräder Robert Schuyt.

Han anser att åklagaren verkligen borde fundera över om han ska fortsätta driva åtalet vidare.

”Som jag ser det har han inget case”, säger Jan Karlsson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Aktivt hållbarhetsarbete positivt på börsen

Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander
Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander

Erik Penser Bank investerar kundernas pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen.

– De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid, säger kapitalförvaltningschef Jonas Thulin.

Han berättar om varför bankens modell för hållbar kapitalförvaltning är unik på den svenska marknaden.

Få begrepp känns numera så överanvända som hållbarhet. Men vad betyder hållbarhet egentligen och hur har en mindre och fristående aktör som Erik Penser Bank lyckats lägga sig i framkant inom hållbar kapitalförvaltning?

– För oss är det väldigt tydligt. Vi investerar enbart våra kunders pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen, säger Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank.

En helt ny nivå av transparens

Just den tydliga definitionen beskriver Jonas Thulin som nyckeln i Erik Penser Banks metodik. Till skillnad från de flesta andra aktörer på den svenska finansmarknaden har Erik Penser Bank nämligen bestämt sig för att bygga sin affär med utgångspunkt i nya hållbarhetsregleringar, både nuvarande och förväntade.

– Regelverken är extremt bra för kunderna och medför en helt ny nivå av transparens i beslutsfattande. Det gör att man enkelt kan granska olika aktörers portföljinnehav och därmed lika enkelt visa kunderna om deras nuvarande innehav har brister eller inte uppfyller det de påstår sig stå för, exempelvis med hänsyn till hållbarhet, konstaterar Jonas Thulin.

Läs mer om hållbar förvaltning.  

Scannar världens alla börser

Den egenutvecklade metodiken går främst ut på att välja bort bolag som inte följer olika kriterier, huvudsakligen baserade på nuvarande och framtida hållbarhetsregleringar. Men man genomför även en positiv scanning av fonder, aktier och obligationer på världens alla börser. Bolag som gör skillnad och bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete klassas som investeringsbara. Men Erik Penser Banks hållbara kapitalförvaltning går djupare än så.

– Vi går på djupet och analyserar affärsmodeller, underleverantörer, samarbetspartners och huvudägare. De bolag som inte håller måttet väljer vi bort, säger Jonas Thulin.

En majoritet av bolagen går bort

Varje dag screenar Jonas Thulin och hans kollegor över 50 000 fonder och aktier, vilket ger ett dataomfång om 26 000 000 dataserier per vecka. Lejonparten av de screenade bolagen, närmare bestämt 78 procent, väljs bort. Men är det då förenligt att både få kundernas kapital att växa över tid och ställa marknadens högsta krav på hållbarhet? För Erik Penser Bank är svaret självklart.

 – All forskning och data är entydig. De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid. Vi har även samlat dessa bolag i en fond, Penser Sustainable Impact.

Hållbar kapitalförvaltning enligt Erik Penser Bank

1. Transparens: Vi är extremt öppna med vår bakomliggande analys.

2. Djup: Det är vad bolagen verkligen åstadkommer som är det väsentliga.

3. Låg kostnad: Kunderna ska inte behöva betala extra för en trygg investering.

4. Långsiktighet: Vi kräver långsiktighet – både ekonomisk och etisk.

5. Internationell utblick: Flera stora internationella förvaltare ligger långt framme i sitt hållbarhetsarbete.

Erik Penser Bank

Betydelsen av miljö- etik- och styrningsfrågor (ESG) i samhället ökar successivt. Erik Penser Bank erbjuder en helintegrerad kapitalförvaltningstjänst med fullt fokus på hållbarhet. Förvaltningen bygger på ett strikt etiskt och hållbart urval utan att förvaltarna gör avkall på den ekonomiska avkastningen och varje enskild investering bygger på övergripande makroekonomisk och fundamental analys.

Läs mer om Erik Penser Bank och hållbar förvaltning

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?