Annons

NCC:s vd får gå

Byggbolaget NCC:s styrelse har avsatt vd:n och koncernchefen Peter Wågström med omedelbar verkan. Chefsjuristen Håkan Broman kliver in som tillförordnad vd.

Peter Wågström.
Peter Wågström.Bild:Oskar Omne

NCC NCC B -2,67% Dagens utveckling :s lönsamhetsproblem fällde till slut vd:n Peter Wågström. På måndagsmorgonen meddelade bolagets styrelse att han får gå på dagen.

"Vi har inte sett en vändning i lönsamheten som vi hade velat. Vi har nu haft flera kvartal i rad där vi inte lyckats möta marknadens, styrelsens och ledningens förväntningar", säger styrelseordföranden Tomas Billing under en telefonkonferens på måndagen.

NCC:s chefsjurist Håkan Håkan Broman tar över som tillförordnad vd. Tomas Billing kommer själv att jobba halvtid på bolaget tills en ny permanent vd är på plats.

"Mitt uppdrag kommer att vara att förbättra lönsamheten", säger Håkan Broman. "Jag vet att vi kan uppnå så mycket mer än vi gjort den senaste tiden."

Tomas Billing säger att problemen med lönsamheten pågått sedan avknoppningen av Bonava förra sommaren. Framför allt är det affärsområdena Infrastructure och Building som inte lyckats leverera de marginaler styrelsen hoppats på.

Det är dock inte aktuellt att sänka marginalmålet om 3,5 procent enligt Tomas Billing.

"Vi tror att det är nåbart. Våra konkurrenter har marginaler på runt 3 procent och vi gör 3 procent och mer i många av våra verksamheter", säger han.

Styrelsen har heller inga planer på att sänka utdelningen med anledning av den svaga prestationen under året.

"Vi har varit en högutdelande aktie genom åren och vår syn förändras inte av det här beslutet", säger Tomas Billing.

Med största sannolikhet kommer det inte finnas en ny vd på plats till årsstämman nästa år. I nuläget finns en lista med namn men Tomas Billing säger att styrelsen söker brett.

Den nye vd:n ska allra helst ha erfarenhet från byggbranschen men åtminstone av att leda större, komplexa projekt.

Tomas Billing säger att Peter Wågström är en bra affärsman men att han med sin bakgrund inom fastighetsutveckling har en mer transaktionsorienterad bakgrund.

"Nästa vd tror jag inte kommer komma från den sidan utan vara en mer processorienterad person från industrisidan", säger Tomas Billing.

Att Peter Wågström fått gå på dagen förklarar Tomas Billing med att både den nu avgångne vd:n och styrelsen trodde att det skulle bli svårt för honom att leda företaget medan sökandet efter en ersättare pågick.

"Vi kommer att ha mycket mer makt att fatta beslut än en person som Peter som är på väg att lämna bolaget", säger Tomas Billing.

Bolagets jurister avrådde från att hålla vd-rockaden hemlig med hänvisning till att sådan insiderinformation kunde läcka ut enligt styrelseordföranden. Han jämför med situationen på Assa Abloy, som tidigare i höst meddelade att vd:n Johan Molin lämnar bolaget innan en ersättare hittats.

Det officiella beskedet från Assa Abloy kom dock först efter att Di hört av sig till styrelsen med en förfrågan om jakten på en ny vd inletts.

"Om du rekryterar någon internt kan du göra det under radarn. Men om du söker brett och letar efter en ny vd bland flera företag är det inte möjligt", säger Tomas Billing.

Varken Tomas Billing eller Håkan Broman vill uttala sig om vilka åtgärder som kan komma i närtid. Tomas Billing vill heller inte säga något om styrelsen egen analys av NCC:s problem.

"80 procent av NCC gör exakt som det ska. Vi kommer att fokusera på de 20 procent som inte går lika bra. Jag tycker att det är för tidigt att gå in på detaljerna i vad vi ska göra men det kommer vara fokus på det operationella", säger Tomas Billing.

Han säger att det för närvarande inte finns några planer på ett större kostnadsprogram

"Jag har idéer men jag kan inte berätta om just nu", säger Håkan Broman.


Peter Wågström deltar i Dagens industris bostadspanel. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera