1515
Annons

NCC bygger second hand-hus

Att återanvända byggmaterial i cirkulära processer är ett hett område i bygg- och fastighetssektorn. NCC medverkar i ett forskningsprojekt där tunga byggnadsdelar, som stommar av betong och stål, ska återbrukas i nya byggnader. 

Louise Wall, hållbarhetsspecialist på NCC
Louise Wall, hållbarhetsspecialist på NCC

”Det bubblar mycket runt detta i branschen just nu och det är många aktörer, inte minst fastighetsägare, som knackar på dörren”, säger Louise Wall, hållbarhetsspecialist på NCC NCC B -1,63% Dagens utveckling

”Det är inte längre frågan om det kommer att ske, utan hur. Samtidigt så finns det många utmaningar i hur det ska göras i praktiken, därför är det här projektet så viktigt”, säger Fredrik Gränne, teknologie doktor i byggnadsteknik på NCC.

Genom innovationsprojektet ”Återhus - att bygga hus av hus”, som initierats av NCC, designföretaget Codesign och forskningsinstitutet Rise, ska återbruk av tunga byggnadsdelar möjliggöras. Projektet utvecklar processer och metoder för kvalitetssäkring och demontering för att möjliggöra återbruk och en uppskalning, allt för att minska utsläppen inom byggbranschen. 

I dag återbrukas eller återvinns endast 20-30 procent av byggmaterial i samband med rivning av hus, enligt Ellen MacArthur Foundation. Enligt samma källa kan koldioxidutsläppen minska med upp till 70 procent om materialen återbrukas eller återvinns istället för att använda nya. 

”Betong och stål är två av de mest resurs- och energiintensiva materialen under produktion och har ofta lång livslängd kvar vid rivning”, säger Louise Wall. 

Projektet, som genomförs i samarbete med ett 15-tal parter, bland annat Stockholms stad, en rad fastighetsbolag och Kungliga tekniska högskolan och finansieras av Vinnova, består av fyra piloter varav tre i Solna och en i Uppsala. 

”I den första piloten, Bilia Haga Norra, har projektet både demonterat och monterat återbrukade hdf-bjälklag. I två av de andra, Yrket 3 och Yrket 4, är detaljplanerna inte antagna ännu, men där projekteras återbrukade hdf-bjälklag in som en del av stommen. I den fjärde piloten, Kvarteret Hugin, som är Vasakronans pilot, handlar det om platsgjuten betong, vilket är intressant. Där måste vi såga ut nya element med utmaningar kring allt från tunga lyft till mellanlagring.”

Nu är det ett år kvar, hur har det gått så här långt?
”Det går bra, nästan lite smidigare än vad vi trott. Det vi ser är att kompetensen inom återbruk måste höjas inom befintliga roller och att aktörer kan komma in i andra skeden som exempelvis att stomleverantörer kan jobba med demontering eller omvänt stommontage. På NCC har vi den kompetens som krävs, men själva byggprocessen kan behöva förändras, som att byggprojekten börjar med demontering. Återbrukat material måste uppfylla samma krav, exempelvis vad gäller hållfasthet och kontamination, som nytt.”

Vad ser ni för potential med återhus?
”Den är hög, vi pratar om ett paradigmskifte. Att se på rivningsprojekt som en resurs istället för en kostnad. Men för att åstadkomma det behöver vi få med oss hela värdekedjan, vi vill ju att fastighetsägarna ska ställa kraven och att slutprodukten upplevs som attraktiv. 

Hur vet man var det finns byggnader som snart kommer att rivas?
”Vi har diskuterat det, men här kommer kommunerna att ha en nyckelroll. Nästa fråga är matchningen mellan tillgång och efterfrågan och logistikfrågan förstås.”

Vilka är de främsta drivkrafterna bakom projektet?
”Självklart att minska utsläppen men också att skapa en cirkulär process med minskat avfall och minskad andel nya resurser. ”

 

 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?