1515

Nazisterna dök upp – blev direkt misstänkta för brott

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har slagit upp sitt tält under Almedalsveckan i Visby.

Bara någon timme efter att deras arbete börjat var sex av dem delgivna brott.

"I nuläget är det sex personer som delgivits misstanke och vi bedömer just nu att det handlar om egenmäktigt förfarande", säger Carina Skagerlind, presstalesperson för polisen, till TT.

Aktivister i Nordiska Motståndsrörelsen försöker plocka bort det monument som uppförts som protest mot deras deltagande i Almedalen.
Aktivister i Nordiska Motståndsrörelsen försöker plocka bort det monument som uppförts som protest mot deras deltagande i Almedalen.Bild:Janerik Henriksson/TT

Intill den plats där NMR skulle bygga tältet fanns en installation bestående av en hög med skor, för att symbolisera nazismens brott. Enligt polisen har installationen tillstånd att finnas på platsen fram till lördagen, men när NMR-representanterna kom rev de installationen, lastade in en del av skorna i en bil men stoppades sedan av polisen.

NMR får ha ett tält nära Almedalsparken, hålla debatter och seminarium där, samt hålla tal i en timme varje dag fredag–söndag. Kritikerna är många och de tycker bland annat att polisen kunde ha gett tillstånd för en annan tid och plats, samt att arrangören Region Gotland borde ha nekat rörelsen tillstånd.

Polisen, i sin tur, har pekat på Sveriges grundlagsskyddade demonstrations- och yttrandefrihet, och den långtgående rätten att ordna allmänna sammankomster.

Det var några tiotal NMR-deltagare som dök upp i Visby på fredagen, och satte upp ett grönt tält med runskrift på sidorna.

Vid hamnen kommer den 36-årige läkaren Jonas Lindell vandrande med sin ettårige son hängande i en sele på magen. Han tycker att NMR är väldigt obehagliga, men pekar också på mötes- och yttrandefriheten.

"De är jätteläskiga som organisation, men jag vet inte om alternativet att förbjuda deras närvaro vore bättre. Det är väldigt dubbelt", säger Lindell.

Han ser bort mot NMR:s tält, där mest poliser, journalister och fotografer syns bland betraktarna.

"Den här uppmärksamheten de får spelar dem ju också i händerna."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?