1515
Annons

Navalnyjs tillbaka i Moskva - gripen vid hemkomst

Aleksej Navalnyj har kommit hem till Ryssland – och omgående gripits av polis.

Stämningen var mer än spänd på den flygplats i Moskva där såväl anhängare som polis stod i beredskap att ta emot honom. I allra sista stund dirigerades flygplanet om till en annan flygplats.

Aleksej Navalnyj
Aleksej NavalnyjFoto:Mstyslav Chernov

Det var när planet gick ned för landning som det kom ett plötsligt besked om att det inte hade tillåtelse att landa. En stund senare landade det i stället på flygplatsen Sjeremetevo, på andra sidan Moskva.

Navalnyj stoppades i passkontrollen i ankomstterminalen på flygplatsen Sjeremetevo. Där hamnade han i samspråk med en grupp poliser och visade sitt pass för att få komma in i Ryssland, varpå han skildes från sitt resesällskap och omhändertogs.

Poliserna sade inget mer än att de behövde ”klargöra omständigheterna” kring hans hemkomst, uppger Navalnyjs pressekreterare Kira Jarmysj. Hon säger att han också skilts från sin advokat.

Många anhängare till den ryska oppositionens frontfigur hade trotsat myndigheternas direktiv och sökt sig till flygplatsen Vnukovo, där de möttes av mängder av kravallutrustad polis.

Många människor greps – däribland flera av Navalnyjs nära medarbetare och hans bror – och kravallutrustade, kamoflageklädda poliser drev ut folkmassan ur terminalbyggnaden.

Fler än 50 personer har omhändertagits av ordningsmakten, enligt den ryska organisationen OVD-Info som för protokoll över polisens gripanden vid större demonstrationer i Ryssland.

”Gripas, jag? Jag är en oskyldig person”, sade Aleksej Navalnyj när han gick ombord planet i Tyskland för att flyga tillbaka till Ryssland på eftermiddagen.

”Jag mår toppen. Äntligen är jag på väg hem till min stad.”

Det har gått fem månader sedan han insjuknade på ett inrikesflyg i hemlandet, i en attack som Navalnyj pekar ut maktcentrumet Kreml – och i förlängningen president Vladimir Putin – som ansvarigt för.

Navalnyj har vårdats på sjukhus i Berlin och tillfrisknat nästan helt. När han började planera sin hemresa riktades det nya tvivelaktiga brottsanklagelser mot honom i hemlandet, som ett varningens finger för att han kommer att gripas om och när han kommer.

”Vad ska jag vara rädd för? Vad kan hända mig i Ryssland? Jag känner mig som en rysk medborgare som har all rätt att återvända”, sade Navalnyj vid avresa.

I sociala medier hade flera tusen personer sagt sig vara beredda att delta i Navalnyjs välkomnande, men myndigheterna gav inte tillstånd till någon folksamling med hänvisning till smittspridningen. När polisen meddelade att ingen skulle få tillträde utan giltig flygbiljett valde många att införskaffa en sådan.

På plats finns också ledare inom Navalnyjs politiska rörelse som rest från olika delar av landet.

Anhängare har gjort gällande att myndigheterna försökt stoppa dem från att delta på många sätt, även vid resor från andra ryska städer. Och samtidigt som oppositionsledaren och hans fru Julia lämnade Berlin kom de första rapporterna om att människor blivit gripna på Vnukovo.

I ryska medier, som är mer eller mindre förbundna att förhålla sig till regeringens syn på saker och ting, får Navalnyjs hemkomst måttlig uppmärksamhet. Vissa stora tidningar och tv-kanaler noterar det inte över huvud taget, medan mer frispråkiga publikationer följer det i realtid.

Tysklands justitiedepartement har lämnat över utredningsmaterial till ryska myndigheter, bland annat intervjuer med Navalnyj om förgiftningen. Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova säger enligt nyhetsbyrån Interfax att det inte innehöll något av betydelse.

Grävande journalister vid CNN, Der Spiegel, The Insider och journalistgruppen Bellingcat har avslöjat ett nätverk av personer inom underrättelsetjänsten FSB som följt Navalnyj under en längre tid, bland dem experter på kemiska stridsmedel. Bellingcat har tidigare varit med och pekat ut ryska agenter som ansvariga för förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal i brittiska Salisbury.

I Tyskland fastställde laboratorier att Aleksej Navalnyj förgiftats med en variant av det Sovjetutvecklade militära nervgiftet novitjok, som bland annat användes vid förgiftningen av Sergej Skripal. Laboratorier i Sverige och Frankrike skrev under på den slutsatsen, varpå omvärlden reagerade på formellt vis och krävde svar från Moskva.

Den ryska regeringen avfärdar konsekvent alla anklagelser.

Aleksej Navalnyj är den kanske främsta av Rysslands få oppositionella röster, även om han inte tillåts delta i det politiska systemet med anledning av ifrågasatta brottsdomar.

I stället har han sökt samla en bred rörelse för att utmana Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland, till exempel genom att få oppositionellt sinnade väljare att samlas bakom samma kandidater i enmansvalkretsar.

I regionala och lokala val i höstas bar denna strategi viss frukt och målet är att det ska rubba det Kreml-sanktionerade systemet i parlamentsvalet kommande höst. Navalnyj själv bedömer att det är det som fick maktens män att beordra en förgiftning av honom, för att inte riskera att tappa greppet.

Oppositionsmannen har rullat upp korruptionsskandaler på många nivåer i pedagogiska filmklipp som beskådas av miljontals människor. Dagarna innan han insjuknade befann han sig i Sibirien och valkampanjade, med just sådana filmklipp där han pekade ut Enade Rysslands kandidater som korrupta.

Ökat tryck på livräddningskurser efter corona

Att tvingas till nya arbetssätt under pandemin blev en lyckträff för Techmedico som säljer hjärtstartare och utbildar företag i hjärt- och lungräddning. Grundaren Jessica Holmström har orderboken full, men halvledarbristen utgör fortfarande något av en utmaning. 

Techmedico har stärkts i spåren av pandemin, men en del utmaningar finns fortfarande kvar.
Techmedico har stärkts i spåren av pandemin, men en del utmaningar finns fortfarande kvar.

”Jag trodde aldrig att jag skulle vara tacksam över effekterna av pandemin, men tack vare den mår Techmedico bättre. Utbildningarna har vässats och kunderna har blivit fler. Vi har hittat nya vägar för samarbeten”, säger bolagets grundare Jessica Holmström. 

Företaget är en distributör av hjärtstartare och bedriver utbildningsinsatser inom hjärt- och lungräddning. I sortimentet ingår även produkter för brandskydd och andra sjukvårdsartiklar. 

När Di besökte Techmedico i början av 2021 berättade Jessica Holmström om hur mängder med utbildningar ställdes in under pandemin. Samtidigt ökade efterfrågan på munskydd och handsprit och utbildningarna fick ta nya, digitala former. 

Med facit i hand kan Jessica Holmström titta tillbaka på hur verksamheten repat sig och kan nu stoltsera med fulltecknade orderböcker. 

”Vi har gått stärkta ur det här, men det har varit nervöst.”

Det digitala koncept som togs fram lever vidare och i stället för att en utbildare sätter sig i bilen och kör till kunderna, så får utbildningsdockan åka med ett fraktbolag till platsen för utbildningen.

”Själva utbildningen sker över nätet och det blir en mer effektiv utbildning. Det har också gjort att vi har kunnat skräddarsy utbildningarna mer till kundernas behov.”

Att många företag valde bort HLR-utbildning under ungefär ett och ett halvt år har skapat ett uppdämt behov som nu måste mötas. 

”Man tar också mer hand om varandra och är villig att hjälpa en medmänniska i kris. Jag tror att vi har blivit lite mer omtänksamma”, säger Jessica Holmström, som tror att hon kommer att behöva nyanställa under året.

Det finns dock utmaningar kvar. Den globala bristen på halvledare och litium påverkar även tillverkningen av hjärtstartare. 

”Vi har förstående kunder och en tillverkare som gör så gott den kan. Med lite tillförsikt så kommer vi att kunna leverera hjärtstartare under kvartal två och tre. De som fått vänta länge får sina nu.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera