Annons

Naturvårdsverket: H2 Green Steels anläggning kan ha ”stor miljöpåverkan”

Regeringen har underrättats om att det fossilfria stålverk som företaget H2 Green Steel vill etablera i Boden riskerar att ha en ”stor miljöpåverkan”, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Myndigheten har inte tagit ställning till företagets ansökan men har en skyldighet att underrätta regeringen när en verksamhet kan få betydande inverkan på hälsa och miljö.

”Den planerade verksamheten innebär miljömässigt nytänkande men har samtidigt en omfattande stålproduktion, i en storleksordning som motsvarar den sammanlagda stålproduktionen vid alla nuvarande stålverk i Sverige. I och med verksamhetens omfattning kan produktionen komma att medföra stora utsläpp till luft. Anläggningen kommer även att förbruka stora mängder energi och råvaror”, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Företaget H2 Green Steel bildades 2020 och har haft som mål att att starta produktionen i Boden 2024. I stället för att elda koks och kol ska man använda vätgas för att framställa det så kallade gröna stålet.

Enligt H2 Green Steel kommer man att producera omkring fem miljoner ton stål årligen. Stålverket ska också innebära omkring 1 500 arbetstillfällen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera