1515

Naturnära boende trendar på Airbnb

Tokyo var det allra mest populära besöksmålet hos uthyrningssajten Airbnb 2017 — och inför nästa år skjuter bokningarna till Sydkorea i höjden som en raket till vinter-OS.

Bild:Colourbox

De tre mest besökta städerna i Sverige under året var Stockholm, Göteborg och Malmö. På fjärdeplatsen överraskar Karlstad och bland övriga platser som kvalar in på tio i topp-listan finns Gotland och Kalmar, enligt uthyrningssajtens siffror för året som gått.

"Det är jätteroligt. Vi har många hotell sett till antalet invånare och ser att turismen ökar", säger Maria Westin, turismchef i Karlstad kommun.

Många vill ta del av kultur, eller bara Karlstad som sommarstad. Förra året såg turistnäringen ett uppsving eftersom många ville besöka konsthallen Sandgrund med Lars Lerin. Konstnären hade ett populärt tv-program på SVT.

Internationellt sett är Tokyo det mest populära målet för Airbnb-resenärerna. Även tredjeplatsen går till Japan genom Osaka, med Paris inklämt däremellan.

Vinter-OS i Sydkorea gör ett rejält avtryck i bokningarna inför nästa år, där staden Gangneung har ökat med hela 2 175 procent jämfört med 2017. Dessutom har städer som Indianapolis och Columbus i den amerikanska mellanvästern fått ett rejält uppsving och ökar med drygt 250 procent. Även städer nära kanadensiska Klippiga bergen som Edmonton noterar en kraftig ökning.

Brasiliens långa kust lockar också många turister, och mer än ett dussin strandstäder har fördubblat sina bokningar eller mer. Förutom jättestäderna Rio och São Paulo finns Matinhos och Guarapari med bland de mest populära orterna.

Airbnb noterar att ovanliga boenden har ökat kraftigt under året. En tydlig trend är så kallade ryokaner — traditionella japanska värdshus — som ökat 600 procent, samt att resande mer dras till boenden som är rustika och unika snarare än bara bekväma. Naturnära stugor står för en 700-procentig ökning, och även jurtor (ett slags tält som är vanliga i Centralasien) samt husbilar och campingfordon blir allt mer populära.

Resultatet baseras på de 626 800 svenskar som rest från Sverige utomlands under 2017, och 462 500 personer som rest till eller inom Sverige.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?