1515

Nattsvart för stjärnkrögaren: ”Riksbankens pengar helt ointressanta för oss”

”Det är väldigt mörkt nu”, säger stjärnkrögaren Pontus Frithiof.

90 procent av omsättningen försvann i ett enda slag för två veckor sedan. Frithiof beskriver ett krisartat läge där personal gråter i förtvivlan över situationen.

Krögaren Pontus Frithiof driver ett tjugotal restauranger.
Krögaren Pontus Frithiof driver ett tjugotal restauranger.Foto:Anders Wiklund/TT

Pontus Frithiof äger ett tjugotal restaurangverksamheter runt om i landet. En del driver han själv och en del drivs av franchisetagare. Han berättar att hans företag går bra, och är både livskraftiga och starka. I vanliga fall, vill säga. Nu står det i princip still.

”Den största delen är fyra restauranger på Arlanda. Där har vi haft en omsättning på omkring 50 miljoner kronor. Nu har den gått ned 90 procent”, berättar han.

Det är bara två veckor sedan krisen började på allvar. Om det vore så väl att allt blir som vanligt igen på måndag så skulle det inte vara några problem, det skulle hans bolag klara, enligt Pontus Frithiof.

”Men det är ingen som tror att det är som vanligt igen på måndag. Den stora utmaningen nu är att ingen vet när det här vänder. Då är det svårt att hitta lösningar.”

Han berättar om hur förtvivlat läget är. Det är ingen som ser någon ljusning.

”Swedavia hade ett stort möte på Arlanda med alla små privata aktörer i fredags då de informerade om läget. Det är på gränsen till katastrof, folk satt och grät, för de vet inte hur de ska klara av det här.

”Och det är inte bara vi. Det är alla underleverantörer också. Ta min tvättleverantör, som vanligtvis levererar 500 servetter och dukar varje dag. Nu är det ingenting. Vänder det inte så går underleverantörerna också i konkurs.”

Han säger att han gjort vad han kunnat för att skära kostnader.

”Vi har sagt upp alla provanställda, liksom all extrapersonal och alla inhyrda. Vi har också skyfflat iväg alla tjänstebilar och drar ned på allt. Vi gör det vi kan, och har utnyttjat korttidspermitteringar.”

Han tycker att det är extra surt att krisen drabbar starka och livskraftiga företag, som inte har gjort något fel själva. Den här krisen kommer utifrån.

Pontus Frithiof hoppas att paniken ska lätta något efter påsk då den första chocken lagt sig, och att konsumtionen kommer i gång igen. Annars blir det riktigt, riktigt illa. Folk kommer att må väldigt dåligt av den arbetslöshet och den ekonomiska kris som väntar, precis som av viruset i sig, tror han.

”Jag förstår att allt inte kommer att bli som förut. Men att allt står stilla får så allvarliga konsekvenser för samhället. Konsumtionen måste komma i gång.”

Ändå, både Riksbanken och regeringen har försökt komma med krispaket för att stötta företagarna. Men det hjälper inte krogbranschen, förklarar Pontus Frithiof.

”Riksbankens pengar är helt ointressanta för oss. Inte en enda en av mina krögarkollegor får låna i bankerna, för de ger inga lån till den som inte har något kassaflöde.”

Just restaurangbranschen är beroende av sitt kassaflöde, kommer inga pengar in så är uthålligheten liten, förklarar han.

Han ger inte heller mycket för de krislån och uppskov som regeringen nu gör möjligt. Det är inte lån som behövs.

”Uppskovet med arbetsgivaravgifter och skatt är bra, men det är ju pengar som ska betalas senare. Den genomsnittliga vinstmarginalen i min bransch är 2 procent, och då är det svårt med lån.”

Det gäller även det nya krispaket som regeringen presenterade på fredagen, då små företag ska kunna få lån via Almi.

”Bättre då att minska skulderna, och kanske gå i konkurs. Jag ska göra allt för att undvika det, men det är inte min egen stridsvilja som avgör det här”, säger Pontus Frithiof.


Innehåll från Wideco SwedenAnnons

Wideco skapar användarvänliga plattformar som säkrar städer, industrier och byggnader

Innovativa loT-lösningar gör att vi idag kan överföra information från sensorer via nätet, oavsett geografiskt läge. Lösningar som exempelvis möjliggör smarta parkeringslösningar i städerna, förbättrad energi- och fuktkontroll i byggnader samt ett bättre förebyggande underhåll på maskiner inom industrin. 

Digitaliseringen har många fördelar och det kommer nu många smarta lösningar som gynnar både samhället i stort liksom företag och individer. 

– Vi har idag en unik IoT-plattform för sensorer inom smarta byggnader, industri och städer baserade på stadsnät för LoRawan, LTE-M och NB-IoT. Där säker teknik gör lösningarna tillgängliga över hela landet. Lösningar som exempelvis utvecklar tjänster i den smarta staden och ökar dess attraktionskraft samtidigt som de minskar förvaltningskostnader, berättar Anders Wiberg, Business Developer / Sales IoT på Wideco.

Underlättar handikapparkering i staden

I Alingsås pågår just nu ett projekt för att förenkla och förbättra parkering för de som har handikapptillstånd. Widecos lösning innebär att man har fräst ner sensorer i asfalten, som sedan skickar information, via en app, så att föraren med handikapptillstånd kan bli guidad till närmaste ledig plats. 

– Tack vare IoT-lösningar finns det förstås oändliga möjligheter för kommunerna att utveckla sitt tjänsteutbud. Inte bara när det kommer till infrastruktur utan även när det gäller miljöfrågor, energihantering och säkerhet.

IoT-plattform skapar hållbara fastigheter

För fastighetsägare har Widecos plattform medfört att man på ett bättre och smidigare sätt kan hantera den data som samlas in och analysera den. Här kan man få hjälp att mäta exempelvis fukt, temperatur och koldioxid, det sistnämnda för att skapa en bättre och effektivare inomhus ventilation. 

– Vi hjälper exempelvis våra kunder med att energieffektivisera fastigheter i flera stora projekt över hela landet. Genom att styra fastighetens energi mer intelligent och efter behov kan man nå en energieffektivisering på 10-12 procent. De ger en bättre övergick över hur fastigheten mår och du som fastighetsägare kan agera proaktivt och snabbare rätta till felen. Det är både mer kostnadseffektivt, förbättrar hållbarheten och ger dina hyresgäster ett bekvämare boende, menar Anders Wiberg. 

Färre driftstopp och effektivare underhåll för industrin

För industrin står maskinfel som leder till driftstopp för stora kostnader idag. Genom att exempelvis koppla sensorer som mäter maskinernas vibrationer kan man direkt agera när en vibrationsförändring uppstår. Det medför bättre underhåll, minskade driftstopp och stora kostnadsbesparingar. 

– Med vår plattformslösning gör vi det enklare för våra kunder att effektivisera och energispara, då man får korrekt data att utgå ifrån. Lösningarna är sensoroberoende och kan integreras med offentliga eller privata nätverk och anpassas helt efter kundernas projekt. Våra lösningar bygger på en bred kompetens vi har byggt upp under 40 år och vi är en stabil, långsiktig partner, säger Anders Wiberg. 

Läs mer om Wideco 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wideco Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?