Annons

Nattsvart för stjärnkrögaren: ”Riksbankens pengar helt ointressanta för oss”

”Det är väldigt mörkt nu”, säger stjärnkrögaren Pontus Frithiof.

90 procent av omsättningen försvann i ett enda slag för två veckor sedan. Frithiof beskriver ett krisartat läge där personal gråter i förtvivlan över situationen.

Krögaren Pontus Frithiof driver ett tjugotal restauranger.
Krögaren Pontus Frithiof driver ett tjugotal restauranger.Foto:Anders Wiklund/TT

Pontus Frithiof äger ett tjugotal restaurangverksamheter runt om i landet. En del driver han själv och en del drivs av franchisetagare. Han berättar att hans företag går bra, och är både livskraftiga och starka. I vanliga fall, vill säga. Nu står det i princip still.

”Den största delen är fyra restauranger på Arlanda. Där har vi haft en omsättning på omkring 50 miljoner kronor. Nu har den gått ned 90 procent”, berättar han.

Det är bara två veckor sedan krisen började på allvar. Om det vore så väl att allt blir som vanligt igen på måndag så skulle det inte vara några problem, det skulle hans bolag klara, enligt Pontus Frithiof.

”Men det är ingen som tror att det är som vanligt igen på måndag. Den stora utmaningen nu är att ingen vet när det här vänder. Då är det svårt att hitta lösningar.”

Han berättar om hur förtvivlat läget är. Det är ingen som ser någon ljusning.

”Swedavia hade ett stort möte på Arlanda med alla små privata aktörer i fredags då de informerade om läget. Det är på gränsen till katastrof, folk satt och grät, för de vet inte hur de ska klara av det här.

”Och det är inte bara vi. Det är alla underleverantörer också. Ta min tvättleverantör, som vanligtvis levererar 500 servetter och dukar varje dag. Nu är det ingenting. Vänder det inte så går underleverantörerna också i konkurs.”

Han säger att han gjort vad han kunnat för att skära kostnader.

”Vi har sagt upp alla provanställda, liksom all extrapersonal och alla inhyrda. Vi har också skyfflat iväg alla tjänstebilar och drar ned på allt. Vi gör det vi kan, och har utnyttjat korttidspermitteringar.”

Han tycker att det är extra surt att krisen drabbar starka och livskraftiga företag, som inte har gjort något fel själva. Den här krisen kommer utifrån.

Pontus Frithiof hoppas att paniken ska lätta något efter påsk då den första chocken lagt sig, och att konsumtionen kommer i gång igen. Annars blir det riktigt, riktigt illa. Folk kommer att må väldigt dåligt av den arbetslöshet och den ekonomiska kris som väntar, precis som av viruset i sig, tror han.

”Jag förstår att allt inte kommer att bli som förut. Men att allt står stilla får så allvarliga konsekvenser för samhället. Konsumtionen måste komma i gång.”

Ändå, både Riksbanken och regeringen har försökt komma med krispaket för att stötta företagarna. Men det hjälper inte krogbranschen, förklarar Pontus Frithiof.

”Riksbankens pengar är helt ointressanta för oss. Inte en enda en av mina krögarkollegor får låna i bankerna, för de ger inga lån till den som inte har något kassaflöde.”

Just restaurangbranschen är beroende av sitt kassaflöde, kommer inga pengar in så är uthålligheten liten, förklarar han.

Han ger inte heller mycket för de krislån och uppskov som regeringen nu gör möjligt. Det är inte lån som behövs.

”Uppskovet med arbetsgivaravgifter och skatt är bra, men det är ju pengar som ska betalas senare. Den genomsnittliga vinstmarginalen i min bransch är 2 procent, och då är det svårt med lån.”

Det gäller även det nya krispaket som regeringen presenterade på fredagen, då små företag ska kunna få lån via Almi.

”Bättre då att minska skulderna, och kanske gå i konkurs. Jag ska göra allt för att undvika det, men det är inte min egen stridsvilja som avgör det här”, säger Pontus Frithiof.


Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?