ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nattsvart för bankerna – 78.000 jobb borta i år

Bankerna har haft ett svagt år med försämrad lönsamhet och tvingas till att skära ned på personal och lansera sparprogram. Jobbslakten inom banksektorn globalt är den största sedan 2015 och har även nått de svenska bankerna. 

Under sex år har reporäntan varit under nollstrecket i Sverige för att i december höjas upp till nollstrecket. Lågräntemiljön sätter press på intjäningsförmågan för de svenska bankerna som sedan 2017 befunnit sig i en nedåtgående trend på börsen. 

Bloomberg News rapporterar att mer än 50 banker i världen aviserat planer på neddragningar med totalt 77.780 jobb hittills i år, vilket är den högsta nivån sedan 2015 då 91.448 jobb försvann. Det enligt enkäter från bankerna samt fackföreningar. 

De europeiska bankerna står för omkring 82 procent av neddragningarna.

Högst upp på topplistan gällande personalneddragningar placerar sig tyska Deutsche Bank, som planerar att skära bort 18.000 anställda fram till 2022. Hack i häl följer italienska Unicredit med 8.000 arbetstillfällen samt spanska Santander med 5.400 jobb som väntas försvinna, enligt Bloomberg. 

Nedskärningarna lär fortsätta under nästa år och schweiziska kapitalförvaltaren Julius Baer Group är en bank som ska dra ned på personalen i kölvattnet av hårdare konkurrens och snävare marginaler, uppger personer med insyn till nyhetsbyrån Bloomberg.

Hemma i Sverige aviserade storbanken Nordea, som huvudsakligen bedriver sin verksamhet i Norden, under sin kapitalmarknadsdag i oktober att det behövs sparas upp emot 8 miljarder kronor under de kommande tre åren. I linje med besparingarna riskerar tusentals anställda att förlora sina jobb. Omkring 70 procent av Nordeas kostnadsbas är nämligen personalrelaterade utgifter. Vd Frank Vang-Jensen sade i en intervju under det tredje kvartalets rapportperiod att ”anställda kommer tyvärr att påverkas”, men nämner inga siffror. 

Handelsbanken, likt Nordea, flaggade för i sin niomånadersrapportat att besparingar behövs göras. På en presskonferens uppgav finansdirektören Rolf Marquardt att åtgärdsprogrammet innebär att 800 personer ska lämna banken, varav 500 arbetstillfällen väntas försvinna i Sverige. Totalt har banken omkring 12.500 anställda.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer