1515
Annons

Nattsvart för bankerna – 78.000 jobb borta i år

Bankerna har haft ett svagt år med försämrad lönsamhet och tvingas till att skära ned på personal och lansera sparprogram. Jobbslakten inom banksektorn globalt är den största sedan 2015 och har även nått de svenska bankerna. 

Under sex år har reporäntan varit under nollstrecket i Sverige för att i december höjas upp till nollstrecket. Lågräntemiljön sätter press på intjäningsförmågan för de svenska bankerna som sedan 2017 befunnit sig i en nedåtgående trend på börsen. 

Bloomberg News rapporterar att mer än 50 banker i världen aviserat planer på neddragningar med totalt 77.780 jobb hittills i år, vilket är den högsta nivån sedan 2015 då 91.448 jobb försvann. Det enligt enkäter från bankerna samt fackföreningar. 

De europeiska bankerna står för omkring 82 procent av neddragningarna.

Högst upp på topplistan gällande personalneddragningar placerar sig tyska Deutsche Bank, som planerar att skära bort 18.000 anställda fram till 2022. Hack i häl följer italienska Unicredit med 8.000 arbetstillfällen samt spanska Santander med 5.400 jobb som väntas försvinna, enligt Bloomberg. 

Nedskärningarna lär fortsätta under nästa år och schweiziska kapitalförvaltaren Julius Baer Group är en bank som ska dra ned på personalen i kölvattnet av hårdare konkurrens och snävare marginaler, uppger personer med insyn till nyhetsbyrån Bloomberg.

Hemma i Sverige aviserade storbanken Nordea NDA SE -0,26% Dagens utveckling , som huvudsakligen bedriver sin verksamhet i Norden, under sin kapitalmarknadsdag i oktober att det behövs sparas upp emot 8 miljarder kronor under de kommande tre åren. I linje med besparingarna riskerar tusentals anställda att förlora sina jobb. Omkring 70 procent av Nordeas kostnadsbas är nämligen personalrelaterade utgifter. Vd Frank Vang-Jensen sade i en intervju under det tredje kvartalets rapportperiod att ”anställda kommer tyvärr att påverkas”, men nämner inga siffror. 

Handelsbanken SHB A -0,09% Dagens utveckling , likt Nordea, flaggade för i sin niomånadersrapportat att besparingar behövs göras. På en presskonferens uppgav finansdirektören Rolf Marquardt att åtgärdsprogrammet innebär att 800 personer ska lämna banken, varav 500 arbetstillfällen väntas försvinna i Sverige. Totalt har banken omkring 12.500 anställda.

 

Musk i blåsväder efter Twitterinlägg om Ukraina

Teslagrundaren Elon Musk får vass kritik efter att ha skrivit flera Twitterinlägg om de olagligt annekterade områdena i Ukraina.

Elon Musk.
Elon Musk.Foto:Patrick Pleul/AP

Musk gjorde en omröstning där han bland annat skrev:

”Ukraina-Ryssland fred: – Gör om omröstningarna i de annekterade regionerna med FN:s tillsyn. Ryssland lämnar om folket vill det. – Krim blir formellt en del av Ryssland, som det varit sedan 1783 (tills Chrusjtjovs misstag)”.

Twitteranvändare kunde sedan rösta ja eller nej.

Ryssland annekterade olagligen ukrainska Krim 2014.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarar med en egen, syrlig omröstning på Twitter.

”Vilken Elon Musk tycker du om mer?” med alternativen ”En som stöttar Ukraina” och ”En som stöttar Ryssland”.

Musks Twitterinlägg möts också av upprörd kritik från Ukrainas ambassadör i Tyskland, Andrij Melnyk.

”Dra åt helvete är mitt mycket diplomatiska svar till dig Elon Musk”, och ”Det enda det här kommer leda till är att ingen ukrainare NÅGONSIN kommer att köpa din j...a Teslaskit”, skriver han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera