Nattklubbsdrottningen gick över till hälsovård: ”Otacksamt”

Frustrationen över hur Alexandra Charles mamma bemöttes inom vården gav den forna nattklubbsägaren en idé om hur hon skulle kunna arbeta med något meningsfullt. I år delar hennes insamlingsstiftelse ut fler stipendier än någonsin för forskning kring kvinnors hälsa.

Foto:Alexandra Bengtsson

I 20 år drev Alexandra Charles den mycket populära nattklubben Alexandra's i centrala Stockholm. Trots att det är 33 år sedan hon lade ned nattklubben förknippas hon fortfarande främst med den. 

”Det är smickrande och roligt, men väldigt otacksamt. Men det är väl mycket mer lustfyllt och förknippat med synd och mystik att vara nattklubbsdrottning än att prata om att man är hälsoguru”, säger Alexandra Charles.

Mars är av tradition den månad då 1,6-miljonerklubben och insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa delar ut stipendier för forskning kring hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor. I år kompletteras de av ytterligare stipendier för forskning kring endometrios och hjärt-kärlsjukdomar hos gravida, samt kring gyncancer. Totalt delas 610.000 kronor ut till sex olika forskningsprojekt, mer än någonsin tidigare.

”Anledningen är att vi har testamenterats pengar från två olika familjer. I den ena är det ett par vars höggravida dotter och fostret dog på grund av en brusten aorta och där dottern även led av endometrios. De har testamenterat 1 miljon kronor under fem år”, säger Alexandra Charles, som är initiativtagare och ordförande både i den ideella föreningen och insamlingsstiftelsen.

”Hur kan du som hade ett så roligt liv jobba med kvinnors sjukdomar numera?”, frågade en väninna Alexandra Charles när hon hade startat 1,6-miljonerklubben 1998. 

”Många slår ifrån sig och vill inte höra talas om de här sakerna. Men jag pratar inte om sjukdomar, jag pratar om hälsa och kvinnors roll i samhället i stort, och det är något helt annat. Det handlar om att förbättra livskvaliteten och det tycker jag är oerhört lustfyllt”, säger Alexandra Charles.

Hon startade nattklubben Alexandra's 1968 tillsammans med sin dåvarande make Noël Charles. Hon beskriver de följande två decennierna som roliga, lärorika, slitsamma och tärande.

”Det var en fruktansvärt ohälsosam arbetsmiljö. Alla rökte inomhus på den tiden, det var dålig ventilation, för lite sömn, oregelbundna matvanor och nattarbete”, säger Alexandra Charles.

Foto:Privat

En annan faktor var att hon även fick hantera och stå till svars för de onyktra, otrevliga, kriminella och drogmissbrukande människor som besökte nattklubben.

”Det var mycket som var tufft. Efter 20 år kände jag att jag måste lämna det här medan jag fortfarande är vid liv.”

I nästan tio år använde hon sitt stora kontaktnät för att göra pr för restauranger, hotell, artister, modeskapare och böcker. Men hon hade hela tiden siktet inställt på att göra något mer meningsfullt. Idén föddes när hon såg sin mamma och hennes väninnor söka vård för hälsoproblem, men bli runtbollade mellan läkare utan att någon såg helheten.

”Ingen pratade med varandra och det verkade inte finnas något intresse för den mogna kvinnan över huvud taget.”

Via föreläsningar insåg Alexandra Charles att det saknades genusperspektiv på forskningen som gör att kvinnors hälsoproblem hamnar i skymundan. 1998 startade hon 1,6-miljonerklubben, en ideell organisation som uppmärksammar hälsa hos kvinnor. Eftersom hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken både bland kvinnor och män, men den mesta forskningen tidigare har utgått från manliga hjärtan, så delar stiftelsen årligen ut stipendier för forskning på kvinnor. 

”Andra åkommor som är vanliga bland kvinnor är benskörhet, det drabbar dubbelt så många kvinnor som män, och även psykisk ohälsa som stress och depression, gyncancer och endometrios.”

Hur har forskningsläget förändrats sedan du startade föreningen 1998?

”Genom att folkbilda, debattera och se till att det skrivs mer om det så har det sakta men säkert blivit bättre. Det är inte bara vår förtjänst, men vi har bidragit. Tidigare sa man att ett hjärta är ett hjärta, men i dag vet man att det är skillnader på mäns och kvinnors hjärtan.”

Du är 74 år nu, har du själv drabbats av hälsoproblem?

”Jag har glaukom, vilket innebär att jag bara har 14 respektive 17 procents syn, så jag kan inte läsa på ett vanligt sätt, cykla eller köra bil. Även här saknas det forskning med genusperspektiv, man vet inte om det är skillnader bland män och kvinnor.”

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?