1515
Annons

Natoutredaren tror på skydd under ansökningsprocess

Den tidigare Natoutredaren Krister Bringéus är inte orolig över att Sverige skulle sakna skydd under den period av förhöjda säkerhetsrisker som följer på en ansökan till försvarsalliansen. Det framgår av en intervju med SVT.

Krister Bringéus.
Krister Bringéus.Foto:Cornelius Poppe

Säkerhetsriskerna ökar under de månader som det tar för Natos samtliga medlemsländers parlament att godkänna Sverige som medlem samtidigt som det formella skyddet under artikel 5 saknas, enligt en lång rad bedömare.  

”I samband med det kan vi räkna med, och jag har mycket stark anledning att tro att så blir fallet, att de ledande Natoländerna utfärdar en slags deklaration som går ut på att de kommer att agera solidariskt med Sverige från och med nu”, säger Krister Bringéus till SVT. 

Krister Bringéus och hans kollegor gjorde över 300 intervjuer i 22 länder i samband med den utredning av Natofrågan som han gjorde på uppdrag av regeringen. I dag är han öppen för ett medlemskap. 

”Så fort inbjudan till Natomedlemskap är utfärdad så kommer vi i praktiken att behandlas som Natomedlem. Det är min bestämda uppfattning och jag har sprungit mycket i Pentagons korridorer”, säger Krister Bringéus till SVT. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?