1515

Nato varnar för fler falska nyheter från Ryssland

Ryssland låg bakom den falska nyheten om att tyska soldater som har placerats i Litauen har våldtagit en 15-årig flicka, enligt chefen för Nato Military Commitee, den tjeckiske generalen Petr Pavel. Han varnar även för att Europa kan förvänta sig mer falska nyheter, rapporterar Reuters.

Petr Pavel.
Petr Pavel.Bild:AP

"Det är tydligt falska nyheter och jag tror att vi kan förvänta oss mer av detta", sa Pavel under en intervju.

Ett mail som innehöll anklagelserna mot de tyska soldaterna skickades i tisdags till talmannen i det litauiska parlamentet. Ryssland har inte bemött anklagelserna från Nato om att landet ligger bakom mailet.

Sedan den ryska annekteringen av Krim 2014 beslutade Nato om en utökning av sin närvaro på östfronten till 40.000 man. De första tyska trupperna har anlänt till Litauen, där totalt en bataljon med 1.000 personer kommer stationeras. Från och med april kommer Storbritannien vara närvarande i Estland, Kanada i Lettland och USA i Polen.

Ryssland har motsatt sig placeringen av Nato-trupper i närheten av landets gräns och anklagar Nato för att rubba stabiliteten i Centraleuropa.

Enligt Natos uppskattningar har Ryssland 330.000 man i landets västra militärdistrikt innefattar området runt Moskva.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?