1515
Annons

Nationalmuseet öppnar efter miljardrenoveringen

På lördag slår nyrenoverade och utbyggda Nationalmuseum åter upp dörrarna för allmänheten. Prislappen landade på 1,3 miljarder kronor. 

Nationalmuseums överintendent Susanna Pettersson.
Nationalmuseums överintendent Susanna Pettersson.Foto:Evelina Carborn
För första gången visas typer av föremål sida vid sida, där de hör hemma, i stället för att ha en helt egen avdelning för textilier, porslin eller tavlor.
För första gången visas typer av föremål sida vid sida, där de hör hemma, i stället för att ha en helt egen avdelning för textilier, porslin eller tavlor.Foto:Evelina Carborn

Större utställningsytor, ljusinsläpp från 331 fönster som tidigare var igensatta, en helt ny restaurang och mängder med avancerad teknik är bara några av nyheterna som den omfattande renoveringen har åstadkommit på fyra år.Mitt i all uppdämd förväntan och pirr bland personal som följt projektet hela vägen står överintendent Susanna Pettersson, som fick jobbet av kulturminister Alice Bah Kuhnke i våras och som tillträdde först i somras.

”Det känns fantastiskt när jag tänker på alla möjligheter som öppnar upp sig här”, säger hon, och visar några av sina egna favoritdetaljer: specialdesignade möbler i restaurangen, hisstornet av vävd mässing och de moderna kopiorna av takrosetterna som döljer både sprinkler och ventilation.

I det nya bygget har det storsatsats på modern teknik för att skapa kontrollerade klimatzoner i alla rum, och för första gången kunna visa olika typer av föremål sida vid sida, där de hör hemma, i stället för att ha en helt egen avdelning för textilier, porslin eller tavlor.

”I dagens samhälle är det otroligt viktigt att lyfta fram det som tillåter oss att reflektera över vad som verkligen är viktigt i livet. Bland våra främsta målgrupper är unga vuxna och familjer med barn. Vi vill verkligen vara proaktiva i att lyfta fram kulturens värde och vilken roll den spelar för humanismen.”

Museets samlingar består av 700.000 föremål och är den förnämsta samlingen i Norden, enligt Susanna Pettersson, som redan har idéer för hur utställningarna ska varieras de närmsta tre åren.

Vilka är dina favoritrum?
”Villa Curiosa är barnens museum, och jag skulle kunna flytta in där – det är verkligen en magisk stämning vi har skapat, som berättar om föremåls kraft och hur samlandet faktiskt började. Skattkammaren och Skulpturgården fungerar väldigt bra, där kan man sitta i lugn och ro.”

Varför ska jag besöka Nationalmuseum?
”Först och främst för byggnaden, den är en helhetsupplevelse i sig själv, välkomnande och rik i material, samlingar och utställningar. Men också för att njuta av föremålen. Ett besök här är kanske ett av de bästa sätten att lära sig om konsten och dess historia. Både om enskilda föremål och om tidsperioder, men också att utmana sig själv med att titta på det som väcker motstridiga känslor. Allt är viktigt.”

Hur ska ni locka hit dem som inte är så vana museibesökare?
”Det är fritt inträde, så det finns ingen ekonomisk tröskel. Du kan komma hit och titta på ett enda föremål och sedan gå härifrån. Det tycker jag är fantastiskt.”

”Dessutom är det viktigt att förstå att man inte behöver några förkunskaper. Det är helt ok att komma in och titta och prata om det man ser. I dag handlar nästan allt om bilder, oavsett om det är i Instagram eller på Youtube. Kan man titta på sociala medier kan man också titta på saker här. Och det finns inga ’rätta’ svar. Det är en av de trevligaste sakerna med konst.”

Susanna Pettersson är tyst en stund och berättar sedan hur hon nyligen överraskade sig själv genom att läsa biografin om den finländske formel 1-föraren Kimi Räikkönen, skriven av Kari Hotakainen.

”Jag kunde nästan ingenting om formel 1, men jag litade på författaren som jag vet är bra. Och jag lärde mig faktiskt väldigt mycket saker som jag inte kunde innan. Jag gillar små, trygga äventyr och på Nationalmuseum finns många sådana att ge sig ut på.”

Hur ser du på museets samarbete med näringslivet och sponsring?
”Jag har märkt att svenska museer inte arbetar lika mycket med företag som utomlands, där det är ganska vanligt. Tate Modern i London samarbetar med British Gas, Moma i New York med Uniqlo och så vidare. Sponsorer behövs för att finansiera olika aktiviteter och utställningar, det möjliggör sådant som annars aldrig skulle bli av. Men grunden för alla samarbetsavtal jag skrev när jag jobbade på Ateneum i Helsingfors är att den som ska dra störst nytta av det är besökarna.”

 


Innehåll från ZignSecAnnons

Global handel med lokala regler: så uppfyller du samtliga KYC-krav via en anslutning

Vi lever i en global ekonomi, men reglerna och tekniken kring digital identifiering och kundkännedom skiljer sig markant mellan olika länder. Något som ställer till rejäla problem för företag som vill gå in på fler än en marknad.

– Vi löser problemet genom att erbjuda företag global täckning för automatiserad digital identitetsverifiering av kunder och användare, samt efterlevnad av KYC-regler (Know Your Customer), säger Jason Coombes, COO på ZignSec.

Så kan du enkelt uppfylla alla KYC-krav på olika marknader via en plattform

Tack vare internet är det i dag relativt lätt för företag att kopiera, skala upp och expandera sin affärsmodell till olika länder. Det som inte är lika enkelt är att förhålla sig till olika länders lösningar när det gäller att verifiera kundernas identitet på nätet.

– I Sverige använder vi BankID och det fungerar jättesmidigt här, men det räcker att du expanderar verksamheten till Danmark så måste du även kunna hantera deras e-legitimation, säger Jason Coombes.

– Kommer du sen till Tyskland har de ytterligare ett helt annat system, för att inte tala om USA eller Afrika. I många delar av världen sker digital identitetsverifiering fortfarande med fysiska ID-dokument vilket kräver betydligt fler tekniska lösningar för företag som vill eller måste införskaffa likvärdig kundkännedom. Identitetsverifiering med en nationell e-legitimation som exempelvis MitID räcker i många fall inte heller för fullvärdig kundkännedom utan att förstärkas med exempelvis PEP och sanktionskontroller.

Olika länder, olika regelverk

I vissa branscher krävs fortfarande manuell hantering av kundkännedom eftersom de regulatoriska kraven är så komplexa. Men på de flesta områden, till exempel identitetsverifiering, går den här kontrollen idag att göra automatiskt.

– Det mänskliga ögat är inte lika bra på att verifiera id-handlingar som tekniska lösningar är. I dag finns teknik för att både digitalisera och automatisera id-kontrollen, och vårt system erkänner fler än 10 000 ID-dokumentmallar från fler än 170 länder, förklarar Jason Coombs.

Jason Coombes är COO på ZignSec.
Jason Coombes är COO på ZignSec.

Det innebära att oavsett vilket system landet erbjuder och oavsett vilken ID-handling som används av kunden kan ZignSecs system automatiskt, snabbt och noggrant identitetsverifiera personen på andra sidan. Genom att erbjuda den här bredden av lösningar blir ZignSec en ”one-stop-shop” för företag som behöver hjälp med identifieringslösningar samt hela spektrat av tjänster inom Know Your Customer (KYC).

– Vi jobbar med en aggregeringsmodell, inte bara i de nordiska länderna eller EU utan i hela världen.

Enklare, flexiblare och billigare

Och fördelarna med det här arbetssättet är många. För det första blir det enklare, för det andra blir det säkrare.

– Eftersom vi har flera olika lösningar för varje marknad blir våra kunder mindre utsatta om ett system går ner, för då kopplar vi bara på en annan lösning.

För det tredje blir det billigare.

– Eftersom vi tillhandahåller större volymer via våra leverantörer leder det till att vi oftast kan erbjuda våra kunder konkurrenskraftiga priser. Dessutom blir det enklare för våra kunders ekonomiavdelningar. Istället för att de ska få sjutton olika fakturor från sjutton olika länder får de en enda faktura, från oss.

Dessutom kommer de regulatoriska kraven gällande identitetsverifiering och kundkännedom att öka i den digitala världen.

– De här kraven behöver heller inte bara komma från myndigheter. Till exempel har sajter för gig-jobbare börjat kräva identitetsverifiering för att minska bedrägerier, och flertalet länder överväger att införa autentiseringskrav av användare för sociala medier. Lägg därtill kraven på att strama upp krypto-marknaden så att inte det blir laglöst land så inser man att det kommer att bli ohållbart för internationella företag att inte ha en leverantör som erbjuder teknik för komplett och global KYC-efterlevnad via en enda anslutning.

Så kan du enkelt uppfylla alla KYC-krav på olika marknader via en plattform

Mer från ZignSec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ZignSec och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?