Snörvlig och småfebrig vill Katainen helst inte ta i hand när han tar emot TT och finländska affärstidningen Kauppalehti uppe på tionde våningen i Berlaymont-skrapan i Bryssel.
Här på EU-kommissionens klassiska huvudkontor är 47-åringen från Siilinjärvi i Norra Savolax ansvarig för jobb och tillväxt i EU. Det lät allt annat än enkelt när han tillträdde 2014, då nästan hälften av EU-länderna året innan visat röda siffror i ekonomin och den totala arbetslösheten låg en bra bit över tio procent.
Men det var då.
I dag ser ekonomin betydligt bättre ut och Katainen vill gärna poängtera framgångarna för vad som 2014 lanserades som Juncker-planen, där investeringsfonden Efsi skulle ordna mångmiljardbelopp till behövande företag runt om i unionen.
”Överlag är vi väldigt nöjda. 850 000 små- och medelstora företag har redan fått eller är på väg att få finansiering via Efsi”, säger Katainen.
Det inledande målet att få loss 315 miljarder euro har redan överträffats. Nu är siffran uppe i 360 miljarder, på god väg mot den nya målsättningen om 500 miljarder år 2020.
Men Katainen är inte bara nöjd. För att ekonomin ska fortsätta gå bra vill finländaren skynda på EU-ländernas behandling av de många förslag som lagts för att göra EU:s inre marknad bredare och mer effektiv.
”Många förstår att det är viktigt, men det är inte så fashionabelt att stötta inre marknadsförslag. Det är inte lika sexigt som försvaret eller klimatet”, säger Katainen.
De starkaste marknadsvännerna har ofta funnits i västra och norra EU. När Storbritannien nu lämnar unionen i och med brexit behöver länder som Sverige och Finland engagera sig mer.
”De som traditionellt varit intresserade av den inre marknaden måste nu ställa sig upp och kämpa ännu hårdare. Det är min personliga åsikt”, säger Katainen.
Överlag känner han av en trend där allt fler vill sätta sitt eget land först, även när det gäller ekonomiska regler.
”Många företagare klagar över att medlemsstaterna tenderar att bli mer ekonomiskt nationalistiska och att de försvårar för utländska företag. Vi får in klagomål varje vecka”, hävdar Katainen och fortsätter:
”Jag tror att det är kopplat till den växande allmänna nationalismen. Man vill stötta sina egna. Än så länge har det inte fått någon större ekonomisk effekt, men trenden är oroande”.