1515
Annons

Nätdoktorns vd: Det går att hoppa över många möten

Jonas Vig är vd för nätläkaren Min Doktor. Han är också veckans distansarbetare.

Jonas Vig.
Jonas Vig.Foto:Pressbild

Så ser min arbetsplats hemma ut.
”Sedan många år arbetar jag helt digitalt, så min arbetsplats är där min dator eller telefon är för stunden. Det kan vara ett skrivbord, matbordet eller på cykeln.”

Det bästa med att arbeta hemifrån.
”Att upptäcka hur mycket man saknar sina kollegor. Jag har också fått in mer av fysisk aktivitet i samband med möten som jag tar under promenader.”

Så ser mina rutiner ut.
”Jag försöker träna varje morgon, lämnar och hämtar barn. Ser också till att rutinmässigt ”pinga” kollegor som jag inte har naturliga digitala interaktioner med. I övrigt är ingen dag den andra lik”

Så klär jag mig.
”Med treåriga tvillingar hemma försöker jag minimera antalet onödiga beslut varje dag. Det blir därför ungefär samma typ av provocerande intetsägande jeans och t-shirt som vanligt.”

Det här äter jag.
”Saker man kan äta under telefonmöten. Inga knäckebröd med andra ord.

Mitt värsta störningsmoment.
”Mitt bästa störningsmoment är nog barnen. Det finns numera stor acceptans för att det kan dyka upp både roliga och avväpnande frågor under annars seriösa jobbmöten. Häromdagen undrade min son om jag var trollkarl eftersom jag sa att jag hade kollegorna i örat.”

Så många te- eller kaffekoppar dricker jag.
”Enligt fast rutin fyra. Två espresso på morgonen, en kaffe kl. 09.00 och en espresso efter lunch.”

Så påverkar distansarbetet min syn på möten.
”Att det går att effektivisera, eller hoppa över många vanliga möten. Och viss ångest över alla onödiga resor jag gjort till möten som vi hade kunnat klara på distans.”

Något jag unnar mig som distansarbetare, som jag inte brukar göra på jobbet.
”Att lyssna på musik utan hörlurar.”

Så ser mina pauser ut.
”Som för de flesta småbarnsföräldrar tror jag. För få och för ofta i en bil på väg till eller från hämtning eller lämning.”

Tre saker jag inte kan vara utan när jag jobbar hemifrån.
”Samma som vanligt. Laddare, airpods och telefon.”

Det här har blivit bättre av att arbeta på distans.
”Min Doktor är digitala i grunden och vi är vana vid att arbeta från olika platser. Men det har ändå lett till en bättre och jämnare kommunikation – det har blivit en digital utjämnare när till exempel alla ansluter remote till våra all-hands möten.”

Mitt bästa tips till andra distansarbetare.
”Skapa rutiner som inkluderar rörelse och avbrott från tangentbord och skärm, det är både fysiskt och mentalt hälsofrämjande.”

Förvaltaren: ”En dubbelsmäll driver dollarn högre”

Hopp om att inflationstoppen är nådd har fått dollarn att backa. Men analytiker varnar för att den amerikanska valutan kan återfå sin styrka.

”Europa och Asien kommer få betala ett saftigt pris”, skriver Nordea i en prognosuppdatering.

Den amerikanska dollarn har letat sig ned från rekordnivåerna som noterades tidigare under sommaren men flyger fortfarande högt. Trots en nedgång under den senaste månaden är Bloombergs dollarindex, ett av de bredaste måtten på den amerikanska valutans ställning, fortfarande upp nästan 9,9 procent sedan årsskiftet.

Dollarn har fallit tillbaka igen sedan veckans inflationssiffror kom in lägre än väntat. Redan innan juliöverraskningen flaggade en del analytiker för att förväntningarna på framtida räntenivåer såg ut att ha kulminerat. Det skulle tala för att dollarns raketfärd åtminstone bromsas framöver.

”På alla Jefferies indikatorer ser dollarn övervärderad ut”, konstaterar exempelvis analytiker på storbanken i ett kundbrev som publicerades innan veckans inflationsstatistik, där de pekade ut tillväxtmarknader i framför allt Asien som potentiella vinnare.

Resonemanget bygger på att dollarn har rört sig igenom det så kallade ”dollarleendet”, en referens till hur den amerikanska valutan tenderar att stå högt i både goda och dåliga tider.

Dollarns uppgång under 2020 drevs av den höga osäkerheten under pandemin och en aptit på säkra tillgångar. I år har styrkan istället kommit ifrån den relativt höga tillväxten i USA och stigande förväntningar på de amerikanska räntorna när centralbanken Federal Reserve försöker få bukt med den högsta inflationen på drygt 40 år.

Men i själva verket drivs dollarn just nu av båda faktorerna enligt Garrett Melson, portföljförvaltare på Natixis. 

Han pekar på USA:s relativt höga tillväxt jämfört med både Europa och Kina men också på att den höga inflationen har ökat oron för en recession, vilket har drivit investerare mot säkra hamnar.

”En dubbelsmäll driver dollarn högre – är det så konstigt att den visat en så imponerande styrka?”, skriver han i en analys.

Garrett Melson varnar i stället för att den starka dollarn redan lett världsekonomin in i en ond spiral som syntes under delar av 2010-talet. 

En stark dollar tynger världshandeln eftersom en stor del av de globala handelstransaktionerna sker i just dollar. Det sänker efterfrågan på bland annat råvaror och tynger exportorienterade länder, något som i sin tur får investerare att söka sig till säkra hamnar och ekonomier som är mindre exponerade mot världshandeln – som just USA och den amerikanska dollarn.

”Det är på inget sätt extremt och än viktigare så är det svårt att se att det kommer förändras i närtid”, skriver Garrett Melson.

Det finns några vägar ut ur spiralen. Om pressen på Fed att agera skulle minska, antingen genom en kraftig inbromsning i inflationen eller i tillväxten, skulle den dollarförsvagning som syntes i veckan kunna upprepas.

Det andra alternativet är att resten av världen börjar prestera högre tillväxt jämfört med USA, vilket brukar leda till en svagare dollar. Men med energiproblem på många håll i världen, inte minst i Europa, är sannolikheten för en period med synkroniserad tillväxt i världen låg i närtid.

”Det har blivit tydligt att Europa och Asien kommer få betala ett saftigt pris för att hålla lamporna och värmen på den här vintern, medan USA kommer att gynnas av sitt energioberoende”, skriver storbanken Nordea i en stor prognosuppdatering där de ser ytterligare dollarstyrka framöver.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera